Traagste wedstrijd van de eeuw: Gert Bakelants verkoopt

Gert Bakelants, de hoofdredacteur van De Belegger en een van de twaalf deelnemers van onze ‘Traagste Beurswedstrijd van de Eeuw’, heeft gisteren een van zijn twee jokers geactiveed.

De Traagste Beurswedstrijd begon in juli 2021 en eindigt in juli 2031. Twaalf belegges, professionelen en gepassioneerde amateurs, willen over deze periode van tien jaar een zo hoog mogelijk return halen. Hun namen:

  • Gert Bakelants
  • Zizou Bergs
  • Lisa De Croocq
  • Peter De Neve
  • Ilse De Witte
  • Sam Hollanders
  • Sven Kums
  • Tom Simonts
  • Charlotte Van Brabander
  • Yves Vaneerdewegh
  • Kurt Vansteeland
  • Daan Verhelst.

Tijdens de laatste halfjaarupdate stond De Neve aan de leiding, met een return na amper zes maanden van 10,4%. Gert Bakelants stond tweede met 10,1%. Kurt Vansteeland derde met 6,0%. Voor de tussenstand: zie n°189.

Twee keer per jaar mogen de deelnemers transacties doen. Ze hebben tevens 2 jokers meegekregen die ze om het even wanneer mogen inzetten om een aandeel in portefeuille te verkopen.

Dat is wat Gert Bakelants nu als eerste doet. Hij verkoopt zijn Luxempart-aandelen tegen de slotkoers van vrijdag van 75,5 euro.

Hij vertelt waarom:

Slechts twee jokers op een periode van tien jaar die de mogelijkheid bieden om eender wanneer een belang te verkopen, daar moet zuinig mee omgesprongen worden. Een joker al in het eerste jaar inzetten, kan dan ook onbesuisd overkomen. Maar hoe vaak gebeurt het in een doorsnee decennium dat een verwoestende oorlog in Europa voor een langere periode de economie dreigt te ontwrichten? Rusland en Oekraïne zijn grondstofrijke landen (ook inzake ‘zachte’ grondstofproducenten, met name landbouwproducten). Dat heeft al een enorme impact op het prijzenpeil van diverse producten en vooral energie. Samen met een slinkend consumentenvertrouwen dreigt stagflatie. Een oplossing voor het conflict kan uiteraard soelaas brengen, maar het ziet er niet naar uit dat Poetin snel de handdoek in de ring zal gooien. Het gevaar op een verdere escalatie is zelfs niet uitgesloten.

Toch maar een joker dus, want onbenutte jokers hebben ook geen waarde. We verkopen onze volledige positie in Luxempart. Waarom Luxempart? Omdat het mijn grootste positie is: dat zorgt meteen voor de grootste bijdrage aan de cashpositie én beperkt de procentuele kost om te verkopen (deze transactie kost 100 euro, red.). Bovendien gaf het aandeel nog maar amper terrein prijs. Een bijkomende, doch belangrijke reden: tot nog toe werd ‘private equiy’ verheerlijkt omdat ze vaak ‘verborgen waarde’ bevat(te) bij een verkoop of beursgang. Een langdurige economische malaise zou net het tegenovergestelde kunnen bewerkstelligen. Voorzichtigheid ten aanzien van private equity dus. Met Gimv blijft de blootstelling aan dit segment overigens voldoende groot.

De inzet van de joker verandert overigens niets aan het voornemen om in juli en in de daaropvolgende mogelijkheden nieuwe aankopen te verrichten. Ik ben alvast blij met de jongste aankoop, Velcan Holdings, dat een groot deel van zijn vermogen in goud en goudmijnaandelen heeft belegd. Een bijkomend element in de risicobeheersing van de portefeuille.

Posted on 7 maart 2022 at 07:23

2 reacties

Comments (2)

  1. filip mestdag

    10 maart 2022 at 14:51

    kunnen jullie misschien iets meer uitleg geven waarom ‘private Equity’ bij een langdurige economische malaise af te raden zou zijn ?
    bedankt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.