Trump vs Biden vs Mr.Market

De Democraat Joe Biden stevent af op het Witte Huis, de Republikein Donald Trump zal er alles aan doen om in het Witte Huis te blijven, de Democraten behouden de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen behouden allicht hun meerderheid in de Senaat.

Wat betekent dat allemaal voor ons, beleggers?

Het scenario is duidelijk uitgetekend: een ‘blauwe golf’, waarbij Biden duidelijk wint en de Democraten beide huizen beheersen, is uitgebleven. Een vlotte overgang van Trump naar Biden is uigesloten. Ook al haalt Biden de overwinning, we moeten ons verwachten aan een verbeten strijd van Trump, die gisterenochtend om 8:30 al zei dat hij tot het Hooggerechtshof zal stappen bij verlies. Ook in de straten zal het onrustig worden. Trump zweept zijn volgers op om hem te helpen te blijven vechten voor zijn overwinning. Velen zullen het werkwoord ‘vechten’ letterlijk willen nemen.

Het wordt dus een periode van een grotere politieke impasse dan we hadden verhoopt. Ook het ondernemingsklimaat zal hieronder lijden. Bedrijfsleiders zullen voorzichtiger zijn, meer focussen op besparingen dan op investeringen.

Alles wordt bemoeilijkt. De strijd tegen Covid19, en de – sowieso moeizame – weg naar economisch herstel en volgehouden groei. Met een blauwe Democratische golf zou een stimuleringspakket van 5.000 miljard dollar relatief vlot kunnen gelanceerd worden. Nu ligt de bal van de economische relance opnieuw in het kamp van de centrale bank.

Gevolg: de Federal Reserve zal met nog meer stimuleringsmaatregelen moeten komen. De rentetarieven zullen nog meer en nog langer zeer laag blijven.

Volgens ons zullen de winnaars op de beurs dus langer winnaars blijven, en de verliezers langer verliezers.

Omdat onzekerheid bij beleggers leidt tot naar het vertrouwde. Anno 2020 is dat: het mijden van conjunctuurgevoelige sectoren. Het terugvallen op de strategieën die in het recente verleden ook werkten. Liever big Tech dan traditionele industrieën (auto’s, chemie, banken,…) dus. Liever groei dan waarde.

Omdat een politieke patstelling sectoren die politiek gevoelig lagen nog even uit de wind zet. Big Tech hoeft nog niet te vrezen voor een Democratische aanval op sommige monopolies of oligopolies. Vandaar de forse opluchtingsrally gisteren van Nasdaq en zijn groten (Amazon, Facebook, Alphabet en co). Ook Big Pharma hoeft nog niet meteen wakker te liggen voor strengere regels omtrent de prijs van geneesmiddelen en dergelijke. Ook die sector was aan de winst gisteren. En de energiereuzen tot slot, vooral vervuilende energie, halen eveneens opgelucht adem: Trump is nog niet verdreven.

Het worden zenuwachtige weken en maanden. Voor langetermijnbeleggers zal dat opportuniteiten bieden. Ooit zal ‘waarde’ zijn comeback maken (zie blogpost van 28/10), maar het zal allicht wat langer duren.

Geduld is dus belangrijk, en houd ook cash achter de hand. Blijf het model volgen, onder meer de regel van één aankoop per maand. Wij zijn inmiddels terug uit vakantie, dus bekijken we vanaf vandaag opnieuw streng onze bodemlimieten.

In elk geval: voor 2021 blijven we optimistisch betreffende onze portefeuille. De monetaire overheden weten hoe belangrijk economische groei is voor onze toekomstige welvaart. De Europese politieke overheden beseffen dat nu ook. En, wie ook president wordt, ook het Witte Huis zal een economisch accomoderende politiek voeren.

2021 wordt een stuk beter dan 2020!

 

 

Posted on 5 november 2020 at 08:59

1 reactie

Comments (1)

  1. Bart Mertens

    9 november 2020 at 12:30

    2021 wordt een stuk beter dan 2020! Dat klinkt goed, vermits 2020 al een enorm boerenjaar geweest is voor mij. Ik heb in mijn portefeuille nog een categorie bijgemaakt, namelijk de superaanvaller.
    Ik wil altijd 1 aandeel in portefeuille hebben dat megapotentieel heeft, maar ook met zeer hoog risico. Dit is dan meestal een start-up in een heel veelbelovende sector, waarvan de financiering niet 100% gegarandeerd is. Een soort van binair aandeel waar Jacky De Donder het wel eens over heeft. Het aandeel dat ik vorig jaar uitgekozen had was NIO, een chinese EV producent. Ondertussen is dat een 10-bagger geworden voor mij. Ik hoop er stiekem een beetje op dat dit aandeel een even waanzinnig koersverloop kent dan Tesla.
    Deze categorie van kamikaze aanvaller bewandelt natuurlijk de fijne grens tussen speculatie en beleggen, maar wanneer je een voltreffer scoort levert dat natuurlijk wel echt iets op.
    Voor mij mag de markt in 2021 gerust nog eens een duik van 30% nemen, zodat ik de een deel van mijn winst kan herverdelen in een aantal andere spelers, waaronder 1 nieuwe superaanvaller.
    Ik kijk er al naar uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.