Van extreme naar zeer grote onzekerheid

“Hier zitten we dus, nog midden in de razende storm, maar dankzij de onbeperkte brandstof die we kregen kunnen we deze horrorvlucht uitvliegen. Vergeet die parachute nu maar, blijf beter zo rustig mogelijk zitten, ook al kunnen hevige luchtzakken u wat onwel maken. Haal liever met mondjesmaat de brokjes aan boord die op hun beurt niet zonder brandstof zullen vallen en op de langere termijn opnieuw een hoge vlucht kunnen nemen. Welke brokjes? Op pagina 11 geeft Zanna u haar menu van persoonlijke voorkeuren.”

U leest een passage van het stukje dat Waldorf voor MMM n°146 schreef. Dat nummer verschijnt donderdagavond, dus na nog eens 4 turbulente beursdagen in het verschiet. Onze krasse knar die nu toch al een lange reeks bloedstollende vluchten op de beurs op zijn teller heeft, vergelijkt in zijn bijdrage de positie van beleggers en analisten met die van een vliegtuigpiloot die in de voorbije maand niet meer over zijn boordinstrumenten kon beschikken en blind op hallucinante wijze naar omlaag tolde. Gelukkig kreeg hij het bericht dat hij nooit zonder brandstof zou vallen, en kon hij zijn vliegtuig enigszins stabiliseren.

De stormen zijn niet voorbij, waarschuwt Waldorf. In de VS moet het ergste nog komen, en we houden ons hart vast voor landen als India, Nigeria, Pakistan, Venezuela, Indonesië, enz…

Maar het lijkt er niettemin op dat we in een nieuwe fase zitten. ‘Extreme onzekerheid’ heeft plaats geruimd voor ‘zeer grote onzekerheid’. De toestand blijft griezelig, maar hij heeft op zijn minst opnieuw de instrumenten om een en ander te gaan inschatten en simuleren.

Nu instappen vereist nog steeds durf. Behalve indien de instapper op lange termijn denkt, zich houdt aan de beperking van 1 aandeel per maand (of maximaal 1 per quinzaine voor de beginners die ook dan minstens zes maanden tijd moeten nemen om hun portefeuille helemaal uit te bouwen), en in de eerste plaats zoekt naar doelwachters en verdedigers die samen met de rest fors gezakt zijn. Durf strenge limieten te zetten, want ook in april zullen we nog felle turbulenties meemaken.

Voor de tiplijstjes: zie onze vorige blogs, en natuurlijk de tip20 (+ enkele extra favorieten) van Zanna donderdagavond.

 

Posted on 30 maart 2020 at 08:50

9 reacties

Comments (9)

 1. Karien Vermeersch

  31 maart 2020 at 13:58

  Als beginneling volgende vraag: wat bedoelt u juist met “durf strenge limieten zetten” en hoe doe je dat dan juist ?

  1. phuylb

   31 maart 2020 at 14:03

   Beste Karien, met een limietorder geeft u de prijs in die u ten hoogste voor een aankoop wenst te betalen. In deze zeer volatiele tijden kunt u dan voor een aandeel dat vandaag 100€ kost een aankooporder in de markt zetten met limiet 95 of zelfs 92€. Dat bedoel ik met ‘streng’: flink onder de huidige koers, in de veronderstelling dat we nog slechte beursdagen zullen meemaken. Dat is uiteraard geen exacte wetenschap. Als morgen een vaccin wordt aangemaakt of het aantal doden in de VS begint eerder dan verwacht te zakken, zal die koers van 92€ misschien niet meer gehaald worden…

  2. Lieven Demeyere

   31 maart 2020 at 20:48

   Katrien, ik doe het zo. Ik volg in deze tijden van serieuse daling een stuk of 10 aandelen die ik interessant vind. Ik maak een excel bestand en plaats bij deze 10 aandelen, een zeer lage aankoopkoers. Indien het dalende sentiment aanhoudt, durf ik deze aankoopkoersen nog eens te verlagen. Indien 1 of meerdere aandelen dalen tot aan die aankoopkoers, koop ik 1 aandeel bij. Het kan inderdaad nog verder dalen of het beoogde aankooplimiet wordt niet bereikt. Deze maand kocht ik WDP. Barco haalde net niet mijn streng aankooporder van 105 euro niet. Er komen nog kansen.

 2. Nick Debruyne

  31 maart 2020 at 17:38

  Dag Pierre,

  Weet u een goede bron/magazine voor meer info over ‘precious metals’ alsook eventuele trackers.

  1. Anton Delva

   1 april 2020 at 07:59

   Dag Nick,
   Beleg je toevallig via Bolero? Als klant daar heb je toegang tot de ‘bolero academy’, daar vind je zeer veel info/manuals terug. Gisteren avond was er toevallig nog een korte, gratis webseminar over ETF’s.

   1. Nick Debruyne

    1 april 2020 at 22:24

    Anton,

    Thanks voor de tip maar bedoelde meer een magazine waar er speciaal naar ‘precious metals’ en grondstoffen gekeken wordt zoals er hier naar Belgische aandelen gekeken wordt.

    1. Kamiel

     5 april 2020 at 22:59

     Nick,

     Analyse(.be) is een magazine dat zich meer toelegt op goud en andere edelmetalen.

 3. Steven Jacobs

  1 april 2020 at 10:02

  Een nieuwe maand, een nieuwe aankoop? Benieuwd of er enkele aandelen zijn die MMM extra aantrekkelijk vindt momenteel t.o.v. enkele dagen geleden. 🙂
  Tot nu toe blij dat ik Tessenderlo heb aangekocht… extra kers is dat Luc Tack nog steeds zijn portefeuille blijft bovenhalen.

 4. Walter Maes

  5 april 2020 at 18:33

  @ Katrien en anderen : ik , apo van 72 , leg limietorders in , vooral bij Zanna aandelen, die tot +/- 25 % onder de gemiddelde koers liggen. Zo Novartis gekocht aan 65 euro.
  Ik volg daarin ,- als jong veulen -, niet volledig Zanna en koop doelwachters, verdedigers, of ook een aanvaller à la Biocartis, die echt- “efkens meestal ” -zeer laag noteren aan die limietprijzen en vergeet daarbij even die adviezen van maximum één aankoop per maand. Ik hou momenteel geen rekening , sorry Zanna , met het aantal aankopen per tijdseenheid , maar wel per aankoop-opportuniteit..OK ???
  Het gaat hier niet om grote bedragen , ik beperk mij tot minder dan 2500 euro , = minste kosten bij BinckBank, Bolero…

  Walter Maes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.