‘Verlaag de roerende voorheffing voor kleine aandelen’

Vincent Van Dessel, de CEO van Euronext Brussel, geeft vanochtend een persconferentie.

Hij wil de minister van Financiën (opnieuw) verzoeken om de roerende voorheffing op de dividenduitkeringen te verlagen voor de kleine ondernemingen, dus met een beurskapitalisatie van minder dan 1 miljard euro..

We moeten de familiale ondernemingen aanmoedigen om naar de beurs te komen. Indien de roerende voorheffing zou worden verlaagd, kan dat een significante prikkel zijn. Laten we niet vergeten dat die taks in enkele jaren is verdubbeld van 15 tot 30%’, zegt Van Dessel.

Die verlaging van de roerende voorheffing zou ook de kleine belegger meer naar de kleinere familiale ondernemingen op de beurs leiden. Die kleine belegger is in 2020 voor een stuk teruggekeerd naar de beurs: er werden 43% meer beurstransacties in Brussel uitgevoerd tegenover 2019. De bedragen per transacties zijn veel beperkter, hetgeen wijst op de grotere rol van de kleine belegger.

Maar het aantal transacties buiten de Bel20 is slechts met 26% gestegen, hetgeen erop wijst dat de kleine belegger vooral de grootste aandelen uitkiest. ‘En net die grote multinationals hebben de kleine belegger minder nodig’, zegt Van Dessel.

De baas van de beurs in niet te spreken over wat hij zelf de ‘Magnette taks’ noemt: een tas op effectenrekeningen: ‘Dit is in hoge mate contraproductief. De politieke klasse dient investeringen in risicokapitaal eerder aan te moedigen.’

Van Dessel besluit: ‘In plaats van een taks op effectenrekeningen zou een microtaks op spaarrekeningen een veel beter idee zijn. Dat zijn slapende rekeningen die sowieso niets opbrengen. Het zou economisch deugdelijk zijn om een deel van die 290 miljard op die spaarrekeningen naar de reële economie te doen vloeien.’

Een microtaks van amper 0,1% voor spaarrekeningen zou de staatskas met 290 miljoen euro spekken.

Posted on 19 januari 2021 at 12:02

3 reacties

Comments (3)

 1. Ingo De Clerck

  20 januari 2021 at 11:23

  100% waarheid ! Niets op aan te merken. Maar je moet in dit land steeds maar weer vaststellen dat de politici vooral bezig zijn met hun eigen postjes en eigen financiële onafhankelijkheid z.s.m. te bereiken. Dit doen ze vooral door algemeen aangenomen populaire beslissingen te nemen/door te voeren zodat ze in een volgende legislatuur weer verzekert zijn van een post.
  Er wordt niets gedaan in naam van het lands- of maatschappelijk belang !
  Als klap op de vuurpijl zijn de verschillende ingevoerde taxen keer op keer contra productief gebleken waardoor ze veel minder opbrachten dan begroot en in sneltempo opnieuw afgevoerd worden, om 1jr later vervangen te worden door een nieuwe tax !
  Kortom: een continu falen……

 2. Rob Verstrynge

  20 januari 2021 at 16:27

  Het zou mooi zijn mocht dit gebeuren, maar jammer genoeg redelijk utopisch. 43% meer beurstransacties is ook al heel hoopgevend. Mocht ik het voor het zeggen hebben zou ik twee boeken verplichte lectuur maken voor elke Belg, op de schoolbanken : 1) Iedereen Belegger, U waarschijnlijk allen bekend, en 2) De intelligente belegger van Benjamin Graham, misschien U allen nog beter bekend.
  Het boek van Pierre zou ik verplichten in de lagere school, dat van Benjamin vanaf de middelbare studiejaren. Natuurlijk is niet iedere Belg geschikt om te beleggen (alhoewel), maar ik ben zeker dat van al die spaarboekjes maar 10% overblijft. Maar eerst degelijke educatie voor iedereen. Daarna iedereen belegger.

 3. Tom De Laat

  20 januari 2021 at 21:16

  In Frankrijk heeft men het al begrepen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.