Vrijdag de dertiende: de geschikte dag voor het eerste aandeel

Ik kreeg vanochtend enkele vragen van spaarders die op deze koersniveaus hun eerste aandelen zouden willen inslaan. Een goed idee: deze vrijdag 13 maart 2020 lijkt me echt wel een goede dag om te beginnen sparen voor de lange termijn via aandelen.

Hoe pakken we dat best aan? Uiteraard is het openen van een effectenrekening de noodzakelijke eerste stap (voor informatie daarvoor, zie onder meer MMM n°13, maar uiteraard ook bij de beursmakelaars zelf).

Het doel is een portefeuille die bestaat uit 12 à 18 aandelen. Iemand die van 0 begint neemt best zijn tijd om tot dat aantal te komen. Onze regel voor de ‘volgroeide’ portefeuilles is simpel: maximaal één aandeel per maand bijkopen. Voor startende portefeuilles mag het een ietsje sneller gaan: één aandeel per publicatie van een nieuw magazine (dus 2 per maand, maar ook gespreid). Let er wel op dat er minstens zes maanden (liefst 9 of langer) liggen tussen de aankoop van het eerste aandeel en het voltooien van de portefeuille. Dat ‘voltooien’ is overigens een rekbaar begrip. Het staat iedereen uiteraard vrij bij te blijven storten en de portefeuille via nieuwe gelden verder uit te breiden.

Welk aandeel kiezen?

Zanna ontwikkelde haar idee van de portefeuille als voetbalploeg en de rol van de beheerder als coach. Die portefeuille is op zijn best een evenwichtige ploeg met doelwachters (de meest robuuste bedrijven), verdedigers, middenvelders en aanvallers (met de grootste scoringscapaciteit, maar owngoals zijn niet uit te sluiten). Voor meer informatie over dit uitgewerkt idee, zie onder meer nummers 113 en 137.

Ze streeft ernaar minstens evenveel doelwachters als verdedigers te hebben, minstens evenveel verdedigers als middenvelders enz… Het eerste aandeel is dus per definitie een doelwachter, het tweede een doelwachter of verdediger, enz…

De lijst van doelwachters vindt u in n°137. Om de zes maanden wordt die lijst geactualiseerd. In mei screenen we alle aandelen om te zien welke plaats ze voor de volgende zes maanden op het veld krijgen.

Maar welke dan concreet uitpikken?

De simpelste aanpak is om bij het verschijnen van een nieuw Mister Market Magazine de pagina’s 10 en 11 te checken. Een doelwachter die Zanna al in portefeuille heeft én het hoogst scoort in haar tip20 zou dan de uitverkorene zijn. Liefst een combinatie van beide – het is aan te raden om aandelen die Zanna in portefeuille heeft voorrang te geven.

De vorige week gepubliceerde tip20 is, gezien de extreme volatiliteit en berichtgeving, nogal verouderd. Zanna belooft tegen later vandaag een nieuwe lijst klaar te stomen.

Posted on 13 maart 2020 at 10:39

3 reacties

Comments (3)

 1. John Smith

  13 maart 2020 at 12:52

  Oktober vorig jaar begonnen. Eerst Resilux (15 okt), dan Gimv (02 dec), Tubize (20 dec) en zonet Zenitel.
  Sinds start ook een abonnement op De Tijd genomen. Best duur maar het wel waard vind ik persoonlijk.
  Erg interessant die beurs. En het systeem geeft vertrouwen en maakt de rit aangenamer.
  De voorbije weken duidelijk gezien dat het doelwachters zijn, toch als ik de Bel20 als benchmark gebruik.
  Bedankt Z&P!

  1. Matias Raymaekers

   13 maart 2020 at 15:25

   Indien klant bij Bolero kan je daar ook dagelijks de belangrijkste beursberichtgeving van De Tijd raadplegen. Dat maakt voor mezelf de iets hogere kost dubbel en dik goed.

 2. Stéphane Bracaval

  13 maart 2020 at 17:21

  Zeker ook ten rade gaan bij VFB.
  Je kan er bv. mits betaling vormingsprogramma’s bijwonen.
  Net 2e sessie van de Fundamentele analyse achter de rug. Jammer dat de sessie, die volgende week gepland stond, is uitgesteld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.