Waarom beurzen stijgen na Parijse aanslagen

Sinds de gruwelijke moorden in Parijs vrijdagavond is de Bel20-index al met 2,2 procent gestegen.

Er is geen duidelijker voorbeeld te bedenken om te illustreren dat het opletten geblazen is met causaliteiten op de beurs. Het is niet omdat het ene gebeurt en nadien het andere, dat het andere gebeurt omdat het ene is gebeurd. Neen dus, de Bel20-index stijgt niét omdat we van zo dichtbij deze onmenselijke wreedaardigheden moesten meemaken. Het zou er nog aan mankeren.

Waarom dan wel?

Ten eerste omdat er kennelijk inderdaad geen verband is tussen terreur en beurs. Dat op zich is opmerkelijk genoeg.

Maar de trend was duidelijk.

Na de verschrikkelijke aanslagen van ‘9/11’ in 2001 sloot Wall Street een week de deuren. Bij heropening donderde de Dow Jones 7,1% omlaag. De dag na de aanslagen in Madrid in 2004 (191 doden!) zakte de Spaanse IBEX-index met 2,2%. Daags na de aanslagen in Londen in juli 2005 verloor de Britse FTSE-index 1,4%. Meteen na de aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013 speelde de Dow Jones 1% kwijt. In alle gevallen trad nadien zeer snel een beursherstel in.

Toen vorige maand in Ankara 97 terreurdoden vielen, zakte de Turkse beurs met 0,1%. Ook de aanslag op het Russische vliegtuig boven de Sinaï-woestijn had geen significante marktimpact. En nu stijgen de beurzen.

Elke volgende aanslag zorgde blijkbaar voor minder verliezen op de beurs. Daar gaan beleggers zich naar gedragen. Het gaat hier niet zozeer om gewenning, maar om een Pavloviaanse reflex: het recente verleden leerde de beleggers dat verkopen in de dagen na een dramatische gebeurtenis telkens weer een slechte keuze bleek. Dus durven ze niet meer te verkopen na een op menselijk vlak traumatiserende terreurdaad. Ze durven niet te bewegen.

Aldus kan ’ten tweede’ ten volle gelden.

Ten tweede omdat het op economisch vlak nu echt wel beter lijkt te gaan:

– puike Amerikaanse bedrijfscijfers, zonet nog mooie resultaten van Wal-Mart;
– een Amerikaanse consument die blijft profiteren van een lage energiefactuur en stilaan ook van hogere lonen;
– een ECB die duidelijk maakt om indien nodig bijkomende groeistimulerende maatregelen te nemen;
– niettemin enkele groene groeischeuten, onder meer zonnige vooruitzichten van uitzendgroep Randstad en zonnige Duitse investeerders vandaag;
– China die kennelijk de economische situatie beter onder controle krijgt;
– enkele positieve signalen uit de groeilanden;
– …
– én een mogelijk positief gevolg van Parijs, Beiroet en Sinaï: de Russische president Vladimir Poetin zocht en vond na ‘9/11’ warmere relaties met het westen, en lijkt ze nu opnieuw te zoeken. Nu de gemeenschappelijke vijand zo duidelijk is, is het mogelijk dat de door Poetins gedrag rond Oekraïne en de Krim opgepookte koude oorlog kan wegsmelten. Het is ook mogelijk dat de wereld eindelijk een gezamenlijke overtuigend gebalde vuist maakt tegen IS.

Een + twee = koersen hoger.

Maar één zaak mogen we niet uit het oog verliezen: worden we in de volgende uren of dagen het slachtoffer van nog meer gruweldaden, escaleert het IS-geweld, zou het best eens kunnen dat de beurzen alsnog in de greep van terreurpaniek geraken. Alert blijven is de boodschap.

Posted on 17 november 2015 at 13:41

Tags: , , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.