Waarom nu nog verkopen?

Zanna heeft zonet haar aandelen Sioen verkocht. Ze kreeg er 15,8 euro per aandeel voor. Dat is een pak minder dan de 21,7 euro per aandeel die ze in december 2018 voor de aandelen betaalde.

Sinds 11 maart is Sioen het zesde aandeel dat Zanna met verlies heeft verkocht. En net als de vijf vorige (Solvay, Recticel, Compagnie des Alpes, CFE en EVS) zou Zanna op deze niveaus veel liever hebben gekocht dan verkocht.

Waarom dan verkopen?

We leven in extreem onzekere tijden. Na een valse start vorige week hebben de centrale banken nu wel gans hun wapenarsenaal ingezet om bedrijven, banken en particulieren zoveel mogelijk te helpen om deze zware crisis door te komen. Dat de beurskoersen op die daadkracht fors stijgen vandaag, is dus niet meer dan normaal.

Maar gaan ze blijven stijgen, ook volgende week en nadien? Dat kunnen we alleen maar hopen. En hoop is een onbetrouwbare gezel op de beurs.

We zijn er zeker van dat de mensheid corona zal overwinnen, zoals we eerder de pest, pokken, tbc, aids, sars, sica, noem maar op, hebben overwonnen. Maar het zal niet zonder slag of stoot zijn, en het is nog niet voor morgen. De verspreiding van het coronavirus in Europa en de VS moet nog versnellen. De gezondheidsschade zal enorm zijn.

De economische schade echter ook. In een poging de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te vertragen, is onze economische activiteit simpelweg tot vlakbij het nulpunt teruggebracht. Het percentage ondernemingen, beursgenoteerd of niet, die nu vooral moeten focussen op overleven, is tegelijk tot boven de 50 gestegen. In een geconnecteerde maatschappij als de onze, verspreidt dit economisch virus zich nu nog veel sneller dan Covid19 zelf: elke bedrijfsleider wordt geconfronteerd met een tsunami aan afhakende klanten, werknemers, noodzakelijke producten, een gebrek aan inkomsten. Al die factoren versterken elkaar tot een zelfvoedende neerwaartse spiraal.

Het is dus noodzakelijk dat de centrale banken de geldkranen helemaal opendraaien, maar allicht niet voldoende. De politieke wereldleiders moeten ook het gaspedaal indrukken. Dat ligt moeilijker dan in 2008, toen China en de VS samen met de rest van de wereld aan hetzelfde zeel trokken. We hopen dat China en de VS nu ook optimaal kunnen samenwerken. Het zal nodig zijn.

Maar niet wanhopen. Wij, mensen, zijn weerbaar en creatief. We kankeren wel vaak, maar als het erop aankomt zijn we tot heel wat in staat.

Kortom: we weten dat we erdoor komen, we weten echter niet wanneer. We weten evenmin waar de bodem ligt. Dit is immers een nieuwe wereld. We lopen waar nooit eerder iemand heeft gelopen.

  • – – –

In die omgeving is het aangewezen volledig te vertrouwen op een systeem dat zijn deugdelijkheid al deels bewezen heeft in crisissen als die van 2002 en 2008, en met de ervaringen van die periodes nog werd verbeterd (grootste aanpassing na 2008: niet te vroeg terug instappen! De echt zware crisissen duren kennelijk altijd langer dan we denken).

Daarom verkopen we die aandelen met verlies, die niet lang geleden stuk voor stuk objectief perfect verdedigbare aankoopkeuzes waren.

Misschien verkochten we op de bodem en zal het de slechtst mogelijke periode blijken te zijn om onze kaspositie van 10 naar 30% te verhogen. Jammer voor die gederfde winsten dan, maar tegelijk is dat goed nieuws. Dat zou betekenen dat corona en zijn gevolgen onverhoopt snel kunnen worden ingedijkt.

Bovendien zal onze portefeuille dan net zo goed flink herstellen – we hebben nog altijd 70% aandelen waar we 100% in geloven.

Anderzijds, indien het nog slechter wordt alvorens het eindelijk beter, dan beperken we enigszins onze verliezen. Warren Buffett zei dat het in een beleggersleven perfect normaal is om tot 3 keer toe verliezen van 50% te hebben en dan nog over de lange termijn superieure rendementen te realiseren. Welnu, met ons systeem zullen de verliezen sowieso nooit tot 50% oplopen – 30 à 35% lijkt ons echt wel al een serieuze stretch. En dat zijn natuurlijk extremen. Die verliezen zullen nadien heus wel wegsmelten, en vaak worden omgezet in winst. Gemiddeld blijven we gaan voor minstens 10% jaarrendement over de lange termijn.

  • – – –

Voor degenen die nu pas de beurs (her-)ontdekken is dit een periode van grote opportuniteiten. Kopen is aangewezen, langetermijnbeleggers zullen zich dat niet beklagen. Maar ook voor jullie geldt dat deze crisis misschien wel langer zal duren dan we allemaal tegelijk hopen.

Gefaseerd instappen dus, geduld, tijd genoeg om de ganse kaspositie stukje bij beetje aan het werk te zetten.

Succes! En moed houden. Ook dit zal voorbijgaan.

 

 

 

Posted on 20 maart 2020 at 13:42

7 reacties

Comments (7)

  1. Philippe Hartung

    20 maart 2020 at 13:55

    Win-win dus, Pierre! 🙂

    Laten we met z’n allen toch maar hopen dat corona veel sneller wordt ingedijkt, en dat de economie ons dan nog net genoeg tijd schenkt om een mooi korfje kwaliteitsaandelen goedkoop in te slaan.

    En voor degenen die pas de beurs ontdekken: You’ll never walk alone! 🙂

    1. Yves Desplentere

      20 maart 2020 at 23:53

      Mooi artikel Pierre! Wij worden ingepompt dat het ergste nog moet komen. De ganse dag met een mondmasker rondlopen op het werk is geen pretje, maar we doen er alles aan tot in het kleinste detail om het virus buiten te houden. Europa keek naar China, van het is maar een griepje die zal overwaaien. Ik heb de indruk dat Amerika eveneens naar Europa kijkt zoals wij naar China… ze zouden wel nog eens kunnen verschieten die Amerikaantjes. Neen we zitten belange nog niet aan de bodem. Als het in Amerika misgaat, wat ik verwacht, worden we allemaal meegesleurd! Koop inderdaad gefaseerd in de tijd. Het virus is een ongekende factor die nog rare sprongen kan maken. Hou je aan de regels #samen kunnen we corana aan! En mogen we zo rap mogelijk uit die crisis geraken!

  2. Wim Barbaix

    21 maart 2020 at 16:08

    Ik blijf het halucinant vinden dat er aandelen verkocht worden en dit omdat er absoluut moet vastgehouden worden aan “een systeem”. In deze tijden lijkt me dit systeem niet van toepassing tenzij je het volgende kan verklaren:
    Wat ik van je geleerd heb (oa):
    1. Zorg dat we ons geld van onze spaarboekjes in de economie pompen. Dit door te consumeren (nu online bij Belgische ondernemingen) en door aandelen te kopen. Nu doe je precies het omgekeerde: Geld uit de economie halen en op een spaarboekje zetten die 0% opbrengt en dan terug andere aandelen kopen om dan later mooie rendementen te kunnen voorleggen. (zie verder)
    2. Investeer in bedrijven die op de lange termijn de juiste strategie hebben en geleid worden door de competente personen. Je verkoopt nu omdat je dus blijkbaar niet meer gelooft in Sioen, EVS en alle andere bedrijven die je ons maandelijks aangeraden hebt. Bij mijn weten hebben deze bedrijven hun strategie niet veranderd en zijn dezelfde personen aan het bewind. De corona virus treft ons allemaal en nu moeten we juist verstandig zijn en deze bedrijven steunen. Met de aandelen te verkopen laat je hen moreel in de steek.

    Als je verklaring is dat je aan short selling wil doen, op korte termijn goede rendementen wil halen, dan begrijp ik dit maar dan ben je ongeloofwaardig en zie je de beurs aan een casino zonder aan de lange termijn te denken, net zoals vele andere. Je toekomstige rendementen, tonen hoe goed ze zijn en hoe goed je systeem werkt, maken op mij dan totaal geen indruk meer. Maar je wordt er wel rijker van. Ik wordt er zowaar synisch van.

    Ik snap je systeem in normale tijden en uiteraard moet je verkopen als het bedrijf niet de juiste strategie volgt of als je niet meer gelooft in het bedrijf.
    Velen van je volgers, volgen je letterlijk, maar ik ben er zeker van en hoop dan ook dat er ook velen nu afhaken en niet verkopen. Dit is bij mijn weten de juiste strategie om deze crisis te overwinnen en solidariteit te tonen met onze belgische bedrijven.
    Mijn strategie is nu : Met mijn laatste spaargeld aandelen kopen van onze Belgische bedrijven; En juist er zijn veel koopjes nu. Lets do it.

    1. phuylb

      21 maart 2020 at 16:48

      We beheren een aandelenportefeuille met uitsluitend Belgische aandelen of aandelen met een significante Belgische link. Onze portefeuille is gesloten, daar gaat dus geen cent van naar spaarboekjes.
      Dat beheer gebeurt volgens een systeem dat zijn deugdelijkheid al heeft bewezen en waar we niet van willen afwijken. Als je een systeem volgt en je laat jezelf nu en dan een uitzondering toe, volg je geen systeem.
      Het kan mogelijk moeilijk te begrijpen zijn waarom we, door het systeem te volgen, in extreme tijden aandelen moeten verkopen die we tegelijk aanprijzen en eigenlijk liever willen kopen. Maar dat is nu eenmaal hoe we het altijd al doen. Dat is geen verrassing, we leggen het keer op keer uit.
      We zetten ons al jaren in om de Belgische spaarder te overhalen ook een deel van zijn vast spaargeld te investeren in de eigen economie en eigen bedrijven. Niet alleen via MMM, maar via alle mogelijke kanalen. Dat zullen we blijven doen. Maar afwijken van een systeem, net in periodes dat emoties allesoverheersend zijn, zullen we niet doen. Zoals hierboven benadrukt: het kan zijn dat we net op de bodem hebben verkocht. Zoveel te beter dan, het zou betekenen dat het ergste achter de rug is. Maar onze ervaring van 2002 en 2008 leert ons dat deze crisis wel eens langer kan duren en dat we de bodem misschien nog niet gezien hebben. In dat geval is het best om verliezen te beperken en tijdelijk cash op te bouwen, die we uiteraard opnieuw in Belgische aandelen zullen investeren.

      1. Siemen De Boeck

        21 maart 2020 at 22:14

        Ik ben er zeker van dat velen zijn DURVEN BEGINNEN beleggen door jouw systeem en er maar al te graag (en terecht) stevig aan vasthouden in deze tijden. Voor een jonge belegger als ik is het alvast een zegen. Je hebt veel spaarders aangezet om in Belgische bedrijven te beginnen beleggen voor de lange termijn en daar verandert een tussentijdse verkoop in mijn ogen niets aan. Er zijn er zelfs maar weinigen die zo solidair blijven aan de Belgische markt als jij, waarvoor mijn respect.

  3. Frederik Goos

    23 maart 2020 at 10:51

    Beste Zanna & Pierre,

    Ik heb nu 5 aandelen en 56% cash, zou je dan om de 2 weken een aankoop durven doen tot je aan de 12 zit zoals je uitlegt in nummer 145.
    Of zou je beter slechts 1 per maand doen gezien de huidige markt?
    Alvast bedankt.

    Groeten,

    Frederik

    1. phuylb

      23 maart 2020 at 10:57

      Beste Frederik. De regel is 1 aandeel per maand, behalve bij portefeuilles die nog in opbouw zijn. Dan mag tijdelijk 1 per quinzaine. Iedereen moet evenwel voor zichzelf het tempo uitmaken, afhankelijk van temperament, geduld enz… Let er evenwel altijd op dat de periode tussen de eerste en laatste aankoop minstens zes maanden is, liefst langer. Wij blijven in elk geval bij die ene per maand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.