Zanna behoudt haar vertrouwen in Umicore

Het kan soms tegenzitten op de beurs. Zanna’s limiet om de kleine helft van Umicore te verkopen staat op 60,8 euro per aandeel. In augustus haalde het aandeel een piek van 60,3 euro, net niet genoeg dus, om nadien een vol derde van zijn marktwaarde te verliezen. Zanna zit nog steeds op het volledige pakket.

Daar blijft ze op zitten. Haar bodemlimieten zijn nog niet in zicht (28,5 euro deze week) en ze is niet zinnens haar uitzonderingsprocedure op te starten: verkopen zonder rekening te houden met de limieten omdat de omstandigheden in en rond de onderneming substantieel ten nadele zijn veranderd.

Dat is namelijk niet het geval, ook al heeft Mister Market zich vierkant tegen Umicore gekeerd.

Umicore heeft deels terecht dat marktvertrouwen verkwanseld.

Het management heeft ons in het eerste halfjaar razend enthousiast gemaakt. ‘We zijn op weg naar uitzonderlijke resultaten in 2021’, zei toenmalig CEO Marc Grynberg op de door ons bijgewoonde algemene vergadering van mei. De bedrijfswinst EBIT zou de 1 miljard benaderen, haast het dubbele van het 2020-resultaat. Met dank aan sterke prestaties van de drie divisies: katalyse, energy & surface technologies (EST), en recyclage.

Recyclage is de grote cashkoe, maar met name EST (met daarin de batterijen voor elektrische voertuigen) staat voor de forse toekomstige winsten. In de voorbije maanden rees hierover twijfel, omdat Umicore zwoer bij nikkel-mangaan-kobalt-baterijen met 33% nikkel. De autoproducenten, Tesla op kop, wilden evenwel batterijen met een lithium-ijzer-fosfaat-legering. Veel goedkoper is dat, ook al is de actieradius beperkter. Umicore-batterijen dreigden dus te worden weggeprijsd in de markt.

Pas deze week hebben we concrete informatie dat Umicore zich niet zomaar laat wegzetten. Het kondigde een joint venture aan met Volkswagen, een van de grote wegberijders in elektrische voertuigen en dus een partner om U tegen te zeggen. Ze zullen samen batterijen met naar verhouding drie keer meer nikkel ontwikkelen.

Dat is goed nieuws: Umicores technologische voorsprong is bij deze bevestigd.

Maar het bewijst tegelijk dat Umicore al een ganse poos weliswaar op de juiste plaats maar op een verkeerde manier fors aan het investeren was. Nu geeft het toe dat de winstbijdrage van EST minstens in de volgende twee jaar flink onder de eerde geformuleerde verwachtingen zal liggen. Een koude douche voor de Umicore-believers, want EST zou weldra recyclage als kaskoe vervangen. Die weldra is nu minstens twee jaar uitgesteld.

Wat betekent dat voor onze investment case?

De winst in de komende jaren zal circa 100 miljoen lager liggen dan tot voor kort werd geprojecteerd. Dat is dus een kleine 10% over twee jaar, want in de volgende jaren zal er mogelijk méér winst dan voorzien worden gemaakt door nu (lichtjes) van richting te veranderen. De daling van de beurskoers gisteren was volgens deze verwachting dus overdreven.

Zeker omdat voor dit jaar die kaap van 1 miljard EBIT wel degelijk gehaald worden. Met dank aan de recyclageafdeling die op een bedrijfswinst van 600 miljoen afstevent.

Het is voorts een kwestie van vertrouwen. Wat ons beseft blijft dit overeind. Vooral omdat Umicore net Volkswagen als partner heeft aangetrokken. Volkswagen zet meer dan alle andere autoproducenten (behalve Tesla) in op elektrische wagens, met een investeringsplan van maar liefst 70 miljard euro. Dat is motie van vertrouwen van een leider in de autosector met kennis van zaken in Umicores knowhow.

Umicore blijft op langere termijn dus surfen op twee megatrends: recyclage en schone mobiliteit. 

40,75 euro is volgens dan ook een prima instapniveau. We verhogen (tijdelijk?) ons advies van * naar **. Indien het aandeel tot pakweg 37 euro zakt (als Mister Market zich bedrogen voelt kan hij ferm overdrijven), maken we er *** van: ‘nu kopen!’

Posted on 9 december 2021 at 07:32

8 reacties

Comments (8)

  1. Walter Maes

    9 december 2021 at 09:48

    Gisteren bijgekocht aan 40,82 om in Zanna’s gunst te blijven

  2. Philippe Hartung

    9 december 2021 at 10:57

    Ik verkocht alles in september aan bijna 50€ p/a. Maar dat was eerder om ethische redenen.

  3. Benny Simons

    9 december 2021 at 14:32

    Ik heb het geluk gehad een deel Umicore in augustus te kunnen verkopen aan 56.42

  4. Dirk

    9 december 2021 at 16:42

    Even wachten nog tot het negatieve sentiment weg is…kan volgens mij nog een tijdje duren, maar Umicore staat nu wel op mijn shortlist

  5. michel grootjans

    13 december 2021 at 12:05

    Dilemma ; in principe volgens MMM best geen bij-aankopen om gemiddelde aankoopprijs te drukken / anderzijds nu kopen advies ??? Toch maar bijkopen aan 37 euro…

  6. Vincent Van den Broeck

    13 december 2021 at 21:21

    Ik heb van MMM geleerd een systeem te maken en er aan vast te houden. Ik volg systeem zanna, maar heb bijkopen toegevoegd. Mijn regels zijn:
    – bijkopen tot totaal bedrag positie gelijk is aan bedrag volgende aankoop.
    – -30% regel blijft bestaan, ten opzichte van nieuwe gemiddelde aankoopprijs

    Heeft me al enkele keren goed opgebracht (Umicore, Prosus, Euronav bijgekocht en dan dat deel terug met winst verkocht) maar ook al geld gekost (Solvay, AbInbev en Galapagos met “extra” verlies moeten verkopen). Zou eigenlijk eens moeten uitdokteren of de totaalsom positief is of niet, maar heb het gevoel van wel

    Ps Umicore vandaag terug bijgekocht aan 36,7 (inclusief kosten)

  7. Bart

    17 december 2021 at 16:48

    Wat me verbaast is dat in deze blog *** en een koopaanbeveling worden gegeven indien het aandeel zakt naar 37 euro. In MMM nr 186 krijgt het aandeel maar * voor 35,31 euro. Hoe komt dit? Is het sentiment op een paar dagen tijd dan zoveel verslechtert?

    1. phuylb

      17 december 2021 at 17:47

      U hebt natuurlijk een punt, Bart. We zijn u wat meer uitleg verschuldigd.
      We zijn consequent in onze mening over het bedrijf, maar de ’tactische’ benadering is anders. In dit artikel vinden we dat 37€ een prima instapprijs is voor de langetermijnbelegger. In MMM vinden we dat nog steeds, maar leggen we de nadruk op het negatieve sentiment dat nog een poos kan duren en de koers mogelijk nog lager kan duwen. Enerzijds hebben we dus geen haast, en zouden we sowieso tot na Nieuwjaar wachten met kopen. Anderzijds zijn er heel wat alternatieven waar we NU de voorkeur aan geven. Vandaar de voorlopige plaats van Umicore in de ‘*’-afdeling van Zanna’s favorietenlijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.