Zanna: de handleiding in vraag en antwoord

Beste abonnee,

Zanna heeft enkele vakantiedagen te baat genomen om haar beleggingssysteem nog eens van naadje tot draadje uit de doeken te doen.

Ze beeldde zich elke mogelijke vraag in, en gaf daar een zo helder mogelijk antwoord op. Het gaat over vragen zoals:

 

Hoeveel aandelen willen we in onze por­tefeuille?

Welke aandelen mogen we kopen?

Welk soort beursorder geven we bij voorkeur in?

Hoeveel keer berekenen we de waarde van de portefeuille?

Wanneer moeten we aandelen met VERLIES verkopen?

Mogen we met de opbrengst van de met winst verkochte aandelen meteen andere aandelen kopen?

Wat doen we bij kapitaalverhogingen?

Wat doen we bij afsplitsingen van departementen?

Wat indien ik bijspaar?

Wat willen we met dit systeem bereiken?

U vindt deze brochure voortaan op onze pagina www.mistermarket.be/magazines. U scrollt tot onder het laatst verschenen nummer, waar u nu twee speciale blauwe blokken ziet:

  • Zanna-model op rekenblad
  • Zanna – de handleiding.

Dat laatste is het!

Allicht is deze handleiding (nog) niet volledig. U kunt haar helpen aanvullen door vragen of opmerkingen te sturen naar [email protected].

 

Met vriendelijke groet,

Pierre en Zanna.

 

Posted on 4 juni 2020 at 13:40

7 reacties

Comments (7)

  1. Ann Lippens

    4 juni 2020 at 14:18

    Top idee!
    Zo is systeem en alle wijzigingen gemakkelijk te volgen

  2. Corthals Jurgen

    5 juni 2020 at 15:48

    Heel handige samenvatting!
    Veel dank, Pierre en Zanna

  3. Walter Maes

    9 juni 2020 at 10:59

    voor starters , gevorderden en allen daar tussen in : het beleggersleven wordt gestroomlijnd en de nachtrust ook !

  4. Karien

    9 juni 2020 at 15:26

    Ik had nog een vraag die niet aan bod kwam. Ik heb de gewoonte om, wanneer ik een dividend krijg, de netto aankoopprijs van dat aandeel aan te passen, zodat ik zicht heb op de netto winst bij een aandeel. Dat betekent dus dat limieten bij winst vlugger behaald zouden worden en bij verlies trager. Doen jullie dat ook en indien niet, is er een reden waarom niet ? Tenslotte hoort het dividend toch ook bij het rendement van een aandeel ?

    1. phuylb

      11 juni 2020 at 09:49

      Goede vraag! Ik neem het op in de brochure.
      Het rendement van een aandeel is inderdaad een combinatie van koerswinst en dividendopbrengsten. Voor de eenvoud opteerden we van meet af aan om geen rekening te houden met dividenden bij de berekening van de limieten (vandaar ook dat we op onze p11 expliciet ‘KOERSwinst sinds aankoop’ schrijven. Een gevolg van die benadering is dat de echte dividendwaarden à la Gimv veel meer moeite hebben om hun toplimieten te bereiken. We oordeelden van bij te start dat dat geen nadeel is. Het is een in ons model ingewerkt mechanisme om langer het voltallige pakket van dividendaandelen bij te houden en dus automatisch dit type aandelen wat meer te laten doorwegen. In theorie dreigen deze aandelen sneller onder de bodemlimieten te zakken, maar dat gebeurt in de praktijk amper. Dividendaandelen zijn robuuster dan andere, en zakken dus niet me de eerste wind tot ruim 30 % onder de aankoopprijs of 40% onder het gemiddelde van de andere aandelenpakketten in portefeuille.

  5. Kurt Vanreppelen

    16 juni 2020 at 16:40

    Hallo Pierre, Toen in midden Maart de crash op ongeveer zijn dieptepunt zat had je aangegeven om geen doelwachters te verkopen “Houd uw doelwachters bij”. Je gaf hierbij aan dat dit een uitzonderlijke regel in uitzonderlijke omstandigheden was. Ik vermoed dat deze regel daardoor niet terug te vinden is in de handleiding. Als ik goed geteld heb, hebben we nu ondertussen 4 ploegopstellingen van Zanna gekregen en was ik aan het overwegen om de volgende regel te hanteren. Doelwachters die steeds in de lijst met doelwachters staan verdienen misschien de gouden handschoen en moeten misschien niet verkocht worden in dergelijke omstandigheden. Ik zou eens even moeten terugzoeken welk bedrijf in aanmerking komt voor een gouden handschoen, maar in eerste instantie denk ik aan een Sofina.

    Wat is uw mening hierover?

  6. Steven Jacobs

    17 juni 2020 at 10:07

    Net Euronav gekocht. Als je alle elementen naast elkaar zet en vergelijkt met de huidige marktprijs, dan lijkt me dit toch een verantwoorde aankoop. De tijd zal het vertellen… 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.