Zanna heeft aandelen verkocht

Zanna heeft zopas 94 aandelen Aperam verkocht. Ze moest wel, het aandeel sloot gisteren voor de tweede keer onder zijn bodemlimiet.

Ze kreeg 26,16 euro per aandeel. Dat is frustrerend weinig. De koers was voordien al veel dieper gezakt dan Zanna’s faire waarde. Vandaag kwam daar nog een eerste verkoopadvies, van de door Zanna nu opgespoorde analist van Merrill Lynch, bovenop.

Na Sofina vorige week is dit de tweede verkoop die duidelijk geen deugd doet aan Zanna’s hart. Ze had immers tot vandaag *** voor de marktleider in roestvrij staal. In april was Aperam nog haar lieveling. Ze schreef toen:

 

Het aandeel van de producent van roestvrij staal zakte in drie maanden tijd van 55 naar 36 euro. Waarom? Omdat de eigenaarsfamilie Mittal continu aandelen verkoopt? Neen. Ze verkoopt er precies evenveel als Aperam zelf aankoopt om te vernietigen. Op die manier houdt ze haar percentage stemrechten netjes op zo’n 41%. Omdat de resultaten niet behoorlijk zijn? Die zijn wél behoorlijk! 2021 werd afgesloten met een jaaromzet van 5,1 miljard euro, een EBITDA van 1,06 miljard euro, een vrije kasstroom van 367 miljoen… Records alom. Omdat Aperam zijn aandeelhouders niet verwent? Ten zeerste integendeel: naast die share-buyback ten belope van 100 miljoen euro, biedt Aperam 2 euro dividend per aandeel. Gecombineerd geeft dat een rendement van ruim 6%.

Omdat de vooruitzichten somber zijn dan? Ook niet. Het management en de betrokken grootaandeelhouders hebben al 11 jaar (sinds Aperam van ArcelorMittal is afgesplitst) een duidelijk groeitraject, met duurzaamheid als centrale waarde. 

Aha, dan zal Aperam ongetwijfeld last hebben van de geopolitieke kwesties? Dat is absoluut waar, en ook de inflatie is een vervelende kwestie. Maar Aperam produceert niet in oorlogsregio’s (enkel in België, Frankrijk en Brazilië).

Kortom, het is logisch dat het erg cyclische aandeel sinds januari teruggevallen is. Maar 35%? Dat is wel heer zwaar overdreven, denken we hier zo. 

Eén klein puntje van troost. Zanna kocht Aperam in oktober 2019 voor 22,5 euro per aandeel, en verkocht in mei vorig jaar een deel tegen 45,2 euro. Op dit aandeel houdt ze dus een mooie winst over (net als bij Sofina). Maar joepie horen we haar niet roepen.

Zoals de regels het voorschrijven mag ze met de opbrengst zes maanden lang geen aandelen kopen. Bovendien mag ze een jaar lang geen Aperams kopen.

Posted on 30 juni 2022 at 15:05

2 reacties

Comments (2)

  1. Pieter-Jan Geuens

    15 juli 2022 at 10:18

    Beste Pierre,

    Eerst en vooral: proficiat met de mijlpaal van 200 MMM…op naar de 2MMMM (*)?

    Mag ik een klein vraagje stellen? Sofina en Aperam staan niet meer in jouw topfavorieten lijst nadat je ze verplicht hebt moeten verkopen.
    De verkoop even buiten beschouwing gelaten, zouden ze dan vandaag nog steeds 3 sterren krijgen en opgenomen worden in jouw topfavorieten lijst?

    Alvast bedankt,

    Pieter-Jan

    (*): 2 Milles MMM

    1. phuylb

      15 juli 2022 at 10:25

      Dag Pieter-Jan,
      Dankuwel! Dat doet altijd deugd!
      En een goede vraag. Eigenlijk willen we vandaag graag beide aandelen kopen (maar morgen misschien nog liever). Dit is een typisch conflict tussen portefeuillebeheer enerzijds en een mening over de individuele leden van de portefeuille anderzijds. Het beheer krijgt voorrang. Maar voor degenen die de aandelen hebben, is de boodschap van in het begin helder: houden zolang geen limiet wordt overschreden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.