Zanna koopt vandaag aandelen

Voor het eerst sinds april heb ik aandelen gekocht.

Waarom zolang gewacht?

Een van mijn regels is: indien ik aandelen verkoop omdat ze te veel gezakt zijn, moet ik de opbrengsten vijf maanden lang vastleggen. De logica achter deze regel heb ik tot mijn scha en schande moeten ondervinden in het rampjaar 2008. Ik verkocht relatief tijdig heel wat crashende aandelen, onder meer Dexia en Fortis (relatief hoor, ook zij waren al flink gezakt voor ik ze verkocht). Dat was in de lente van 2008, toen de échte crash nog moest komen. Maar heel wat aandelen zagen er toen zo aantrekkelijk uit, dat ik veel te vroeg opnieuw instapte. Wachten was de boodschap!…

Dit jaar heb ik van dat wachten hoegenaamd niet kunnen profiteren. Tal van favorieten waren vijf maanden geleden heel wat goedkoper dan vandaag: Moury, Resilux, Ter Beke, Euronav, Kinepolis, Barco,…). Het verschil met 2008 is dat er nu geen sprake is van een algemene correctie. Integendeel. Ik moest vijf maanden geleden Ablynx verkopen omdat het aandeel minder snel steeg dan mijn portefeuillegemiddelde, niet omdat het zo slecht presteerde. Idem met Colruyt, Telenet en EVS kort nadien (hoewel ik niet klaag over mijn gedwongen verkoop van EVS op 12 juni – ik kreeg er nog 36,96 euro voor).

Hoe dan ook: regels zijn regels.

Welke aandelen kwamen nog in aanmerking?

De hierboven geciteerde pareltjes zijn me te duur, jammer genoeg. Het volgende viertal is eventueel wel koopwaardig.

* Solvay. Mister Market Magazine publiceert er overmorgen een uitgebreide analyse van. De moeite waard! (Ik mocht het reeds lezen, hihi).

* GIMV. Al wekenlang een ***-aandeel.

* Nyrstar. Zou wel eens hét aandeel van het najaar kunnen zijn. Maar het is een groot risico. En het management heeft naar mijn smaak één keer te veel zijn falen bewezen. We klappen nog eens als het 1,8 à 1,9 euro kost.

* Zenitel. Zakte tot onder mijn aankooplimiet. Een microcap, met uiteraard ook een hoger dan gemiddeld risico.

And the winner is…

Ik kocht zonet GIMV, tegen 36,8 euro per aandeel. Dat is onder de boekwaarde van het bedrijf. Volgens mij heeft de ploeg van Koen Dejonckheere nog een inhaalbeweging te goed. Hij was baas van KBC Securities en jarenlang bankier in de corporate finance voor hij bij GIMV kwam. Hij zou dus moeten weten hoe te beleggen (vooral in niet-genoteerd actief), hetgeen in gunstige beurstijden een joker zou moeten zijn. Hopelijk is hij niet te timide en durft hij de cash van zijn vele recente exits in beloftevolle bedrijfjes te herinvesteren.

Groetjes,
Zanna

Posted on 23 september 2014 at 11:58

Tags: , , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.