Zanna over Greenyard

Volop in vakantie, maar voor een gebeurtenis als deze wil ik toch even opnieuw mijn bureau opzoeken.

Het Europees voedselagentschap acht het waarschijnlijk dat 9 mensen zijn overleden aan een bacterie die werd aangetroffen in een Hongaarse fabriek van het Belgisch groentebedrijf Greenyard. Het is een mokerslag, uiteraard voor de betrokkenen en hun families, maar ook voor het bedrijf. Greenyard wil wereldleider worden in de sector van fruit en groenten, van gezonde voeding dus. Dit voorval is een ramp voor zijn imago.

Begin dit jaar kostte het aandeel nog ruim 21 euro, gisteren klokte het af op 7,85€. Op zes maanden tijd ging 600 miljoen euro aan beurswaarde in rook op. Dat heeft niet enkel met de bacterie te maken. Greenyard kampt met lage winstmarges en een flink gestegen concurrentie. De mislukte overname van het Amerikaanse Doyle heeft de kosten de hoogte ingejaagd. Ook de schuldenlast is aan de hoge kant.

En nu dus dit.

Topman Hein Deprez zette begin dit jaar Marleen Vaesen als CEO aan de kant. Zij focuste op rendabiliteit, hij lijkt vooral ’s werelds nummer 1 te willen worden. De consolidator, de overnemer. Die ambitie mag allicht een poos het vriesvak in.

Doodjammer, want Greenyard was een uniek aanspreekpunt als link tussen boeren en supermarkten. De uitgebreide groep kon profiteren van synergieën en totaalaanbiedingen.

Dat is niet allemaal weg, natuurlijk, die positie bezet Greenyard nog steeds. Een beurskapitalisatie van 350 miljoen euro, te vergelijken met die van pakweg Co.Br.Ha., lijkt dan ook erg weinig voor een bedrijf dat vorig jaar een omzet van 4,2 miljard euro realiseerde.

Het lijkt er dus op dat de markt overdrijft, dat heel wat beleggers het aandeel dumpen omdat het zakt (shorters, stoplosses, enz…). Indien u het aandeel bezit en het Zanna-systeem volgt, zult u allicht vandaag verkopen. Niet gisteren – we bekijken immers altijd of de SLOTkoers tijdens een beursdag een limiet overschrijdt.

Om te kopen lijkt het nog te vroeg. Niemand weet hoeveel dit voorval uiteindelijk zal kosten – is Greenyard nog een potentiële groeier? Hoe diep en langdurig is de imagoschade?…

Voor dit soort gevallen verkies ik een duidelijke uitbodeming én herstel van de koers. Ik koop dan met plezier 20% boven de bodem. Het aandeel kan best nog naar minder dan 7€ zakken. Ik zou liever wat duurder willen kopen op een moment dat het meeste stof gaan liggen is en er meer zicht is op de operaties en de volgende resultaten.

Posted on 17 juli 2018 at 08:03

Tags:

7 reacties

Comments (7)

 1. Dieter Schlatzke

  17 juli 2018 at 12:46

  bedankt voor de snelle update…. ondertussen wel al +20%

 2. Ivan Saelens

  17 juli 2018 at 18:09

  de koersevolutie van Greenyard toont een beetje een lacune in het Zanna systeem aan vind ik. Begin 2017 noteerde het aandeel rond de 15 euro, is dan gestegen tot een niveau van meer dan 22 euro (meer dan 40% winst) midden 2017 om dan serieus te beginnen dalen, om dan recent helemaal te kelderen. Volgens het Zanna systeem zou je pas verkopen aan een koersniveau van +/- 9 euro terwijl dit reeds een koersdaling is van meer dan 60% tgo de hoogste koers een half jaar eerder. Ik vind het dan ook logischer om de onderste verkoopgrens te laten berekenen op de hoogste koers van het aandeel sinds aankoop. Op die manier zou het aandeel dan reeds verkocht zijn aan een niveau van 13 euro waardoor het verlies tgo de oorspronkelijke aankoopprijs ook beperkt is tot +/- 15%.
  Ik blijf het vreemd vinden in een dergelijk scenario slechts een onderste verkoopgrens te hebben dat lager ligt dan de helft van een recent bereikte hoogste koers. Theoretisch kan je volgens het systeem zelfs een koersdaling van +/- 70% van de hoogste koers hebben vooraleer je aan een onderste verkoopgrens komt, iets waar geen enkele belegger mee gelukkig zal zijn vrees ik.

  1. Carlos Desauw

   19 augustus 2018 at 10:44

   Je hebt ergens wel gelijk maar het systeem van Zanna is gestoeld op het ‘keep it simple’ principe. Je weet op voorhand wat je stop-loss is terwijl in jouw redenering je praktisch dagelijks je stop-loss zou moeten aanpassen. Weet dat je bvb bij Binck Bank geavanceerde orders kunt plaatsen waaronder een trailing-stop loss order waarbij je stop-loss weliswaar niet met een vast percentage maar met een vast bedrag mee evolueert met de actuele koers. Niet helemaal hetzelfde als de Zanna formule maar misschien wel bruikbaar als je hiervan wilt afwijken.

 3. Jonas Ally

  17 juli 2018 at 19:30

  Dag Pierre,

  Mooie uiteenzetting.
  Hoe komt het eigenlijk dat Greenyard plots 20% stijgt? Bij een ander gevallen aandeel (Econocom) was er ook plots een stijging van 15%?

 4. Tom Venstermans

  30 juli 2018 at 20:33

  Ik heb een meer algemene vraag en weet niet goed waar die te plaatsen. Sinds medio 2017 gebruik ik de rekentabel van Zanna. Ik heb 15 aandelen met gemiddelde posities van bvb. 5000€. Dwz. ca. 75000€ in aandelen.
  Nu wens ik echter meer te beleggen, bvb. een extra 150.000€ In cash. Hoe ga ik daarmee om? Als ik de regels van Zanna volg klopt er niet veel meer van mijn portefeuilleregels. Moet ik dan posities van mijn bestaande portefeuille versterken, zodat ze allemaal terug even zwaar doorwegen ? Mag ik dan mijn winners met meer dan 100% wijst langer bijhouden omdat ze nu te zwaar gaan wegen in mijn portefeuille? Want ik mag niet meer dan 18 aandelen bezitten…
  Kunnen jullie niet eens een artikeltje maken, dat uitlegt hoe je omgaat met een bestaande portefeuille, waarbij er plots een hoop extra cash beschikbaar komt?

  1. Yves Desplentere

   4 augustus 2018 at 15:22

   Dag Tom,

   Efkes opgezocht. Mister Market Magazine nr 74, 6 april 2017, artikel Zanna-systeem voor periodieke bijspaarders. Artikel hoe men extra cash kan toevoegen aan bestaande zanna portefeuille grtz

 5. Steven Jacobs

  6 augustus 2018 at 12:03

  Benieuwd of er weer gespeurd wordt naar een aankoop voor augustus en er eventueel wat MMM-updates zijn omtrent de portefeuille of mogelijke prooien. 🙂 Misschien is Pierre wel op audiëntie geweest bij Trump tijdens zijn vakantie? 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.