Zanna-systeem voor al te hoge cashbergen

Angela Merkel die zegt dat tot 70% van alle Duitsers het coronavirus kunnen krijgen. Lawrence Summers, onder veel meer minister van Financiën onder Clinton, meent dat deze crisis erger wordt dan 9/11 of 2008. President Trum verbiedt alle Europese vluchten naar de VS. Enz… Het ene evenement na het andere wordt geannuleerd. Allicht binnenkort sluit ook de ene na de andere instelling.

We zijn er nog niet.

Dat blijkt vanochtend alweer: bloedrode koersen. Hoe diep het vanuit nog kan zakken, weet niemand. De dag van herstel kent niemand. Maar dàt het gaat herstellen, dat staat vast.

 

Wat moeten wij inmiddels doen?

Ons systeem rigoureus volgen, dat is primordiaal. Dit systeem is met veel trial and error sinds 1997 opgesteld, en doorstond grote crisissen als die van september 2001-maart 2003 (18 maanden) en van juni 2007-maart 2009 (21 maanden). Ik beweer daarmee zeker niet dat deze beurscorrectie ook ongeveer 1,5 jaar zal duren. Ik verwacht zelfs dat het relatief snel kan keren. Maar zeker ben ik uiteraard niet.

Crisissen als deze zijn ook de grote testcases voor het systeem.

In 2008 werkte het kennelijk niet zo goed. We verloren dat jaar 47%! Dat dat een beetje beter was dan het beursgemiddelde was als troost niet eens schraal. Dat was helemaal geen troost.

Waarom zo slecht?

We pasten de bodemlimieten toen al toe (gelukkig maar!), maar we hadden nog niet de regel ingevoerd dat met de opbrengst van een verplicht verkocht aandeel zes maanden lang niets mag gebeuren. Dat was de kat véél te dicht bij de melk zetten: we verkochten onze losers met het gevoel dat we ze beter zouden kopen (herkenbaar?), en kochten dan maar meteen andere losers… die vervolgens verder zakten.

We snorden onze transacties op vanaf april 2008, toen het echt warm begon te worden.

(Indien de passage hieronder te lang wordt, scrol dan naar de conclusie)

 • Tubize: aankoop april 20€, verkoop november 14,3€
 • Dexia: verkoop mei 16,64€
 • Barco: aankoop juni 42€, verkoop oktober 19,5€
 • Juni was toen de eerste grote crisismaand. We moesten Fortis (13,5€!), Umicore (36,3€) en Nyrstar (11,6€) dumpen, evenals de Nederlandse aandelen KPN en Philips.
 • Juli en augustus waren iets rustiger. Tijd voor de grote boodschappen: aankoop Dexia 10€ en Punch 56,9€ en Tessenderlo 36,2€ en RHJ 7€.
 • En toen was onze cash op.
 • En toen kwam oktober 2008. We moesten met zware verliezen Barco (zie hoger), Dexia (6,9€, na drie maanden) en RHJ (4,2€ na twee maanden) verkopen.
 • Met dat geld kochten we D’Ieteren op 17 oktober: 227,7 euro. En al na dertien dagen, op 30 oktober, moesten we D’Ieteren opnieuw verkopen: 107€.
 • En toen zag Umicore er zo yammie goedkoop uit. Gekocht aan 16,5 euro.
 • Maar het was nog niet gedaan.
 • In november verkochten we Tubize (zie hoger), Bekaert, ook met verlies, en… Umicore. We kregen er nog 10,3 euro van.
 • December was opnieuw vreselijk. We verkochten Punch (31,4€), Solvay, Immobel en Tessenderlo (23,1€). 
 • We hadden cash, maar het begon ons toen stilaan te dagen: geduld bij aankoop!
 • Die maand stelden we de regel in: sechts één aankoop per maand. In december 2008 was dat Porthus (6,02€).
 • In januari kochten we KBC (18,2€)
 • In februari moesten we KBC alweer verkopen (10,2€!)
 • We kochten toen IBA (6,2€)
 • En toen kwam maart, het dieptepunt van de crisis. We kochten… Fortis 1,17€.
 • April kwam, eindelijk lente, eindelijk forse winsten (met name Fortis, dat in mei al 3 euro kostte…)

Het is dus heel duidelijk wat verkeerd liep: te snel kopen.

Wat indien we de zesmaandsregel toen hadden toegepast? Een precieze simulatie is niet mogelijk, onder meer omdat onze smaak van de dag na zes maanden helemaal anders is. Maar zeker is:

 • In mei moesten we Dexia met verlies kopen. We kochten in de plaats Arseus (nu Fagron) dat eind 2018 op 37% verlies stond. Met het huidig systeem hadden we dat niet mogen doen.
 • In juni kregen we veel geld binnen van al die gedumpte aandelen. Dat hadden we tot december eigenlijk niet mogen aanraken. Dus geen Barco in juni, geen Dexia e n Punch in juli, geen Tessenderlo en RHJ in augustus, geen Umicore in september.
 • In oktober kregen we opnieuw veel geld binnen, onder meer van de verliesverkopen van de des zomers aangekochte aandelen. En zo bleef die spiraal maar neerwaarts kronkelen.
 • Ook in november en december verkochten we aan de lopende band met verlies.

Conclusie.

Hadden we die zesmaandsregel gehad, dan hadden we doorheen 2008 véél cash gehad (soms tot 70%), en hadden we ons verlies tot circa 25% beperkt.

In combinatie met de regel om één aandeel per maand te kopen, hadden we tijdens de dieptepunten van november tot maart 2019 zeker elke maand op bodems kunnen kopen hebben, en zou 2009 allicht nog beter geweest zijn dan de +48% die we toen realiseerden.

In extreme omstandigheden is die wachttijd van zes maanden dus een gouden regel.

Toch voeren we een lichte aanpassing door.

Aangezien we aandelenbeleggers zijn en geen cashbijhouders, is het niet de bedoeling op 70% cash te zitten, ook al omdat de opportuniteitskost groot kan worden indien we de start – en dus de steilste vorm – van het beursherstel daarmee grotendeels missen.

Daarom voeren we vanaf heden een bijkomende regel in:

Indien onze portefuille (na berekening van elke week) uit meer dan 30% cash bestaat, mag een aandeel worden gekocht.

Die regel staat dus boven de regel om zes maanden met verliesgeld te wachten. De regel ‘1 aandeel per maand’ blijft evenwel overheersen.

 

Voorbeeldje:

U heeft 20% cash, bestaande uit eerder met verlies gedumpte aandelen: jammer, u mag niet kopen vandaag.

U moet nu alweer twee aandelen met verlies verkopen zodat uw cashberg tot 31% aandikt. Dan mag u deze maand wél een aandeel kopen.

Dikt uw cashberg, na opnieuwe enkele zware verliesverkopen tot 40%? Koopt u deze maand dus een aandeel waarna uw cash tot 33% terugzak? Dan mag u in de VOLGENDE MAAND opnieuw kopen.

 

Ziezo, en nu denken we echt dat ons systeem helemaal op punt staat. Over enkele weken krijgt u nog eens de ganse uitleg in een handige brochure. (U hoeft daar niet op te wachten: uitleg in nrs 33, 118 en 142.

Succes!

 

 

Posted on 12 maart 2020 at 09:43

6 reacties

Comments (6)

 1. Thomas Lesy

  12 maart 2020 at 10:25

  Dag Zanna,

  Zou het mogelijk zijn om mij te verwijzen naar het nummer waar de bodemlimieten worden uitgelegd? Ik heb het boek “Iedereen belegger” liggen maar volgens mij zijn deze limieten aangepast.

  Alvast bedankt !

  1. phuylb

   12 maart 2020 at 10:31

   Tuurlijk, dat is dus nummer 118. En de aanpassing van de toplimieten wordt in nummer 142 uitgelegd.

 2. Kurt Vanreppelen

  12 maart 2020 at 11:59

  Hallo Pierre,

  Dank voor bovenstaande analyse. Fijn om te horen dat aan het systeem wordt gesleuteld. Uit bovenstaande begrijp ik de regel voor een maximale cash positie.

  Ik heb de volgende vraag. Momenteel wel nog niet van toepassing, maar een minimale cash positie in geval van overwaardering van de markt kan misschien ook handig zijn.

  Misschien het overwegen waard als de top koersen weer tegen records aanhinken.

 3. Matias Raymaekers

  12 maart 2020 at 12:36

  Hallo Pierre, zeker en vast een met data ondersteunde aanpassing. Je ‘1 aankoop per maand’ regel helpt zeker en vast ook de mensen die cash (cash buiten portefeuille) aan het werk willen en kunnen zetten. Cash dat klaar stond om te activeren en dat dus op lange termijn niet beschikbaar hoeft te zijn. Wat haaks op je systeem, maar heb je ook hier tips voor, ik dacht dat je ook al in het magazine zo een cijfermatig experiment had lopen?

  Bijvoorbeeld het ‘aangepaste’ Zanna systeem volgen en daarbuiten een globale index bijkopen om de 2 maanden of zo. Ik denk dan persoonlijk aan het bekijken van de duur van een gemiddelde berenmarkt(ongeveer 12 maanden) en dus een voorzichtig hoopje cash te delen door 6 en om de 2 maanden en een pakketje Wererld index opnemen. De aankopen en verkopen binnen portefeuille blijven dus afgeschermd van het periodiek bijkopen van deze index. (Jon Bogle would be proud:-))

  Misschien is het eerder gevoelsmatig en zie ik het als een ‘hedge’ tegen het ‘moeten’ verkopen van een verdediger of doelwachter die binnen 12-24 maanden wellicht terug op kracht is gekomen. Een aanvaller loslaten is makkelijker natuurlijk.

 4. Johan Plettinckx

  12 maart 2020 at 15:25

  Beste, ik ben vorig jaar beginnen te beleggen en heb daarbij je tips gevolgd maar vandaag zit ik plots met 4 aandelen die een verlies optekenen van meer dan 30% (Solvay, Cie des Alpes, EVS en AKKA). Blijft ook dan, het systeem rigoreus volgen en verkopen?

 5. Bram Vanhees

  12 maart 2020 at 16:52

  Wat als je een startende portefeuille hebt. Al je recente aankopen moet je nu verkopen en 6 maanden lang niet opnieuw kopen ? Dit is toch een situatie door paniek. De aankopen blijven nog steeds goede aankopen. Kan je hier niet juist kiezen voor bijkopen ? Als je nu pas start en je groot deel van je kapitaal geïnvesteerd hebt moet je 6 maanden wachten ? Dan heb je de kans mogelijks ook weer gemist om te profiteren van deze crash ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.