Zanna-trend is gekeerd – gevolgen voor Care en VGP

De Zanna-trend is sinds gisteren positief. Tot dan zaten we in een negatieve trend.

Hoe die trend precies werkt legden we uit in n°181 en recentere nummers, zoals n°192. Het is een ruwe indicator van het beleggerssentiment, die in de voorbije elf jaar niettemin behoorlijk bleek te werken. De vuistregel: als de trend negatief is, zijn wij voorzichtig met aandelen en houden we graag cash achter de hand. Is de trend positief, durft Zanna forser in te zetten op aandelen, als het moet zelfs all-in.

Sinds 7 maart 2022 was de trend negatief. Daar kwam gisteren dus verandering in, nadat de Bel20-index de grens van 3.922 punten had doorbroken. Nu is de trend dus positief.

Dat heeft gevolgen voor Zanna’s posities in VGP en Care Property Invest.

Vorig jaar pasten we immers onze Zanna-regels lichtjes aan: indien een aandeel van het type doelwachter of verdediger onder de bodemlimiet zakt, dan zijn we bereid dat te negeren, op voorwaarde dat de beurstrend negatief is.

Nu de trend gekeerd is, mogen de aandelen niet langer onder de bodemlimiet koersen. Er zijn twee manieren om aan die eis te voldoen: verkopen of bijkopen. De laatste optie is de enige logische, volgens de filosofie van de Zanna-trend.

We kopen in de volgende dagen dus een pakketje VGP en Care Property bij, zodat beide aandelen opnieuw in het peloton komen. De regel is dat na de extra aankopen hun waarde het gemiddelde zijn van de 17 aandelen die Zanna nu in portefeuille heeft. Behalve als er onvoldoende cash is natuurlijk. Na de aankoop van Materialise eerder deze week is Zanna’s kaspositie flink geslonken.

Hoe dan ook is Zanna bereid dat saldo in te zetten, zodat ze voor het eerst sinds 2016 voor meer dan 99% in aandelen zit.

Posted on 13 januari 2023 at 10:50

6 reacties

Comments (6)

 1. Nico Nuyts

  13 januari 2023 at 12:08

  Pierre, houden jullie bij de aankoop van CPI al rekening met de kapitaalverhoging waarop Zanna zal intekenen?

 2. Dieter Vancraeynest

  13 januari 2023 at 17:29

  Dag Pierre,
  Ik ben ergens wel verrast dat Zanna’s logische optie is om bij te kopen. Je zou ook kunnen redeneren: als ze achterblijven terwijl de trend is gekeerd… moeten ze buiten want dan blijken het echt onderpresteerders te zijn?
  Enfin, Care Property is wel een geval apart met kapitaalverhoging en dividendknip en hun impact op koers deze week.

  1. Johan De Decker

   15 januari 2023 at 22:55

   Ik heb hetzelfde gevoel, Dieter. Ik zie niet goed hoe waarom hier afgeweken wordt van de anders (terecht) strenge regels die eigen zijn aan het model Zanna.
   Zelf zit ik nu met Immobel die nét onder mijn hoogste ondergrens daalde en daarnaast Miko en Cofinimmo die op het randje balanceren.

 3. Luc De Bock

  14 januari 2023 at 11:37

  Er is wat verkoopdruk bij CPI, niet onlogisch bij zo’n zware KV. Inderdaad misschien interessant om nog wat bij te kopen als de druk aanhoudt, althans voor diegenen die nog niet te zwaar er inzitten. Respecteer de Zanna-regel zodat het geen té zware positie wordt. Stel u voor dat er morgen geen oudjes meer zijn, dan zitten we daar met lege kamers. 🙂

 4. Jan Vandendriessche

  15 januari 2023 at 20:44

  Hoewel ik zelf ook nog geen zin heb om afscheid te nemen van CPI of VGP, zie ik niet hoe dit te verenigen valt met Zanna’s handleiding. Volgens haar dient een aandeel toch echt verkocht te worden bij sluiting onder bodemlimiet (bij niet-negatieve trend)? Dient er dan een nieuwe regel aan het systeem toegevoegd te worden?

  Ik snap de redenering van ’terughalen naar het peloton wel’. Zou je de keuze om bij te kopen dan ook steeds inroepen moest een aandeel onder de 2e onderlimiet (te klein gewicht in portefeuille) koersen terwijl het ten opzichte van de aankoopprijs niet geheel slecht doet?

 5. Rob Verstrynge

  16 januari 2023 at 10:03

  Don’t forget: the trend is your friend. Groot gelijk om VGP en Care Property in het peloton te houden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.