Zanna verkoopt niet

Verkoop uw aandelen! Stel uw winsten veilig!

Nu steeds meer spaarders dan toch de weg naar de beurs vinden, wordt voor degenen die al aandelen hadden de druk om te verkopen steeds groter.

En waarom ook niet? Sinds nieuwjaar lopen de winsten vlotjes op tot 15 procent en meer. Extrapoleer dat, en je komt aan ruim 50% op jaarbasis. Dat kán toch niet? Ooit stopt die razende beurstrein toch? Of gaat-ie minstens trager gaan rijden.

Wat is er dan op tegen alle aandelen buiten te zwieren, de volgende 8,5 maanden van 2015 stress- en risicoloos uit te zitten en een jaarwinst optekenen van 15%?

15%, dat is een percentage waar zelfs Zanna best tevreden mee is, aangezien haar gemiddelde jaarreturn sinds ze in 1997 met beleggen startte net geen 13% bedraagt.

Wel, Zanna?

Omdat zoiets niet onder de noemer ‘beleggen’ valt, zegt ze. Dit is markttiming. Dit is trachten een toekomst te voorspellen die, zoals we allemaal weten, onvoorspelbaar is. Zanna doet daar niet aan mee. Zij koopt aandelen voor de onbeperkt lange termijn, daarmee uit.

Zanna heeft trouwens enkele sterke extra argumenten.

‘1) Wat als de beurs in de volgende 8,5 maanden nog fors hoger klimt? Gaat u dan toch nog opnieuw in aandelen stappen of wacht u tot de beurs crasht? U riskeert lang te moeten wachten. Heel wat beleggers wachten al jaren en zien de aandelenkoersen almaar hoger noteren. Tot hun eigen ook al gestaag oplopende frustraties.

En u zal zien: het zal karakter vragen om dan toch niet opnieuw aandelen te kopen. Dat is precies wat Isaac Newton deed, volgens velen de slimste mens aller tijden, onder meer omdat hij kritische vragen stelde bij het vallen van een appel. Hij verkocht in 1720 zijn aandelen van The South Sea Company met een mooie winst, en zag die aandelen nadien opnieuw verdubbelen. Hij kon aan de lokroep niet weerstaan, investeerde er deze keer een veel grotere som in – voor een deel met geleend geld dan nog – en zag een maand nadien het aandeel crashen en zijn vermogen in rook opgaan.

Ik wil niet beweren dat u even dom bent als Sir Isaac, maar denk toch maar even na over dit punt. En over het volgende.

2) Waarom zou ik van mijn systeem afwijken? Dat systeem zit verdomd goed in elkaar, hoor. Ik ga er hier niet tot in de fijne details op in – dit is stuff voor de betalende abonnees – maar het komt er op neer dat ik automatisch eerder aandelen verkoop dan koop tijdens rijpe beursfases. Vier redenen daarvoor:

2a) Ik koop als ik vind dat het bepaald aandeel fors lager noteert dan de waarde die ik inschat. Als de beurzen gemiddeld duur zijn, zal ik logischerwijs weinig ‘laaghangend fruit’ aantreffen.

2b) Ik verkoop zo’n 40% van een pakket dat verdubbeld is sinds de aankoop of ruimschoots (60%) boven de waarde van het gemiddelde aandelenpakket uittorent. Stel dat ik drie aandelen heb. X kost 700 euro, Y kost 1.600 euro, Z kost 700 euro. Het gemiddelde is 1.000 euro. Y steekt daar 60% bovenuit. Ik verkoop een deel van Y. Na een langdurige hausse naderen of overschrijden mijn aandelen meestal de verkooplimiet.

2c) Ik verkoop al mijn aandelen als ze 40% gezakt zijn tegenover hun aankoopprijs of indien ze 40% onder de waarde van het gemiddelde aandelenpakket zakken. Achterblijvers. Dat komt vaak voor bij rijpe hausses. Ik zit met drie achterblijvers die wel eens onder hun verkooplimieten kunnen zakken. Niet zozeer omdat zij terrein verliezen op de beurs, maar omdat de anderen terrein winnen.

2d) Daar komt nog bij dat ik het geld van verplicht verkochte aandelen (die van 2c) minstens vijf maanden lang cash moet aanhouden. En sowieso mag ik slechts 1 transactie per maand doen.

Kortom, er zijn me dunkt voldoende mechanismen in mijn systeem die in principe moeten leiden tot wat meer cash en wat minder aandelen naarmate de beurs verder stijgt. Dit is natuurlijk geen sluitend mechanisme en vaneigens geen garantie voor succes, maar ik voel er me in elk geval goed bij. Vergeet immers ook niet dat ik al die aandelen in de loop der jaren kocht met de bedoeling ze ‘nooit’ te verkopen.’

Posted on 13 april 2015 at 18:28

Tags: ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.