Zanna verliest 9,8% in 2018

Beste abonnee,

Oef! Beursjaar 2018 ligt achter de rug. Het is een jaar om niet snel te vergeten. Niet snel dus, want uit tegenvallers leert een belegger meer dan uit successen.

Welnu, 2018 wàs een tegenvaller. Met name de tweede jaarhelft draaide de mist in, want eind juni stond ik nog mooi 12% op winst sinds Nieuwjaar. Dat ik van daaruit naar een uiteindelijk verlies van 9,8% dook, werd heus wel door meer dan één miskleun veroorzaakt. De biotechaandelen MDxHealth en Bone kelderen, en zijn ondertussen uit mijn portefeuille verdwenen. Tradtionele sterkhouders als AB InBev, Solvay en Sipef ploften eveneens 20 à 40% lager. Die hoefde ik gelukkig niet te verkopen (ook al scheelde het bij AB InBev erg weinig), want ik verwacht een compensatie in 2019! Nyrstar was een sof, ook Bekaert en X-Fab gingen met verlies de deur uit.

Dat het dan toch nog ‘slechts’ een verlies van 9,8 % werd, mag ik danken aan de topprestatie van Sofina, het relatief standhouden van Euronav, Zenitel, Gimv, en Ageas, en aan gelukkig getimede aankopen van Tubize, CFE en vandaag nog Sioen. En natuurlijk natuurlijk: Ablynx, dat ik met een megawinst aan Sanofi mocht verkopen.

Daardoor klop ik voor het vierde opeenvolgende jaar de beurs met ruime voorsprong (2018: ik -9,8%, Belgium All Shares Return -16,1%, 2017: ik +14,4%, BAS +5,1%, 2016: ik +11,9%, BAS +0,4%, 2015: ik +22,8%, BAS +11,5%). Maar dat is allemaal goed en wel als de return ook positief is – nu heb ik daar weinig troost aan.

Maar dit is verleden tijd.

2019 wordt beter, dat geef ik u op een briefje (en met een zekerheid van 86% – meer uitleg in de volgende MMM van 10 januari).

Ik zit met een mooie portefeuille volgepropt met naar mijn smaak ondergewaardeerde aandelen. En ik heb nu 20,7% cash. Niet dat ik die cashberg meteen aan het werk kan zetten, want pas eind maart begint geld van met verlies verkochte aandelen vrij te komen. Of het zou moeten zijn dat Euronav eindelijk nog eens een knappe tussenspurt maakt. Ik stel dat zeker niet uit.

Dat ziet er dus goed uit. Maar eerst feesten!

Ik wens u en uw naasten een uitstekend 2019, met een goede gezondheid, veel liefde, vriendschap en toffe momenten, en na dit snertjaar opnieuw oerdegelijke beursreturns.

Hartelijke groet,

Zanna

PS: voor de rest van de week kicken we even af. Mocht AB InBev onder 57€ zakken, kunnen de we volgende dag dan ook niet verkopen…

Posted on 31 december 2018 at 15:27

8 reacties

Comments (8)

 1. Dirk Van den Bergh

  2 januari 2019 at 10:58

  Pierre & Zanna : ook voor jullie een fantastisch en gezond 2019, met veel hoogtepunten en geen/weinig laagtepunten. Ik wens jullie veel inspiratie voor dit prachtig beursmagazine, en net zoals voor alle collega-beursfans op deze blog een rustig aangroeiende portefeuille, met liefst enkele – positieve- uitschieters als kers op de taart ……….Dirk

  1. phuylb

   5 januari 2019 at 16:56

   Hartelijk dank voor de deugddoende woorden, Dirk!

 2. Suzanne Servranckx

  3 januari 2019 at 22:41

  « Mocht AB InBev onder 57€ zakken, kunnen de we volgende dag dan ook niet verkopen…»

  Maar AB INBEV ging onder de 57 € op 27 december (56.84) en nog op 2 januari (56.32) !

  1. phuylb

   5 januari 2019 at 16:58

   Voor alle duidelijkheid: tijdens de sessie mag de koers doen wat het wil. Indien de koers na het afsluiten van de sessie onder de bodemkoers zakt, dient snel te worden verkocht. Dat is bij AB InBev geen enkele keer gebeurd.

 3. Dieter Van Bruwaene

  7 januari 2019 at 20:23

  Hallo Pierre en Zanna, langs deze weg wens ik jullie een gezond en gelukkig nieuwjaar alsook voor jullie naasten en alle lezers. En voor ons allen samen ook een deugdoend beursjaar… Bedankt voor de 14 daagse lectuur.

 4. Rob Verstrynge

  8 januari 2019 at 10:21

  Dag Pierre, Zanna en alle gemotiveerde beleggers: bij deze een gelukkig nieuw(beleggers)jaar!!! Moet zeker beter lukken dan in 2018.
  Zojuist een pakketje SOLVAY gekocht ( beter laat dan nooit); ik heb nu de volledige ZANNA tip-10 uit MMM 115 in port. Allemaal toppers.
  Ik denk dat we van die tien meest mogen verwachten van BIOCARTIS in de nabije toekomst, en in een iets verdere toekomst verwacht ik heel veel van MITHRA.
  Veel succes aan iedereen!

 5. Michel Vandenabeele

  8 januari 2019 at 20:30

  Ook voor jullie de beste wensen voor 2019 en dank voor het wederkerende advies ook in sombere tijden. Maar … Na regen komt zonneschijn nietwaar. En van de gelegenheid gebruik gemaakt om Bois Sauvage terug in huis te halen. 🙂

 6. Eric Behiels

  11 januari 2019 at 09:40

  Van 21,1 $ naar een daling van16,25 $ om finaal te sluiten op 19,03 $ , nergens een verklaring te vinden …..we hebben het tenslotte over een van de Zanna
  favorieten .Besluit wees niet beschaamd om lage limieten in te stellen en over welk Leuvens aandeel zouden we het hebben ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.