Zanna wikt haar favoriet Picanol

Tessenderlo, een industrieel conglomeraat actief in onder meer meststoffen, dierlijk afval, gelatine, plastic buizen en een gascentrale, kondigde gisteren de overname aan van Picanol, een industrieel conglomeraat actief in onder meer weefmachines, metaalverwerking, 3D-printing en elektronica.

Luc Tack en Patrick Steverlynck, die samen 90,36% van Picanol bezitten, zullen hun aandelen later dit jaar inruilen voor 2,43 aandelen Tessenderlo per Picanol-aandeel. Indien u aandelen Picanol bezit, zal u na de zomer eenzelfde transactie worden voorgesteld. De precieze data liggen nog niet vast.

Op basis van de koers van Tessenderlo van donderdagavond (29,75 euro), was Picanol dus 72,29 euro waard, of 17% boven zijn slotkoers donderdagavond. Gisteren steeg de beurskoers van Picanol met 14% tot 70,4 euro. Dat is boven de intrinsieke waarde (op standalone-basis) van 64 euro van Picanol.

Voor het bepalen van de ruilverhouding hield Luc Tack rekening met de inbreng in nature van zijn belang van 15,2% in de Zwitserse spinmachinegroep Rieter (waarde: circa 77,5 miljoen euro). De onafhankelijke beursvennootschap Degroof Petercam zoekt uit of dit voorstel voldoende billijk is voor de kleine Picanol-aandeelhouder.

Na het bod zal Luc Tack (en zijn kompaan Steverlynck) 64% van de nieuwe groep bezitten. De rest is free float, dus vrij op de beurs verhandelbare aandelen.

Picanol zal als aandeel worden geschrapt. Tessenderlo Group zal dan uit vijf grote divisies bestaan:

▪ Agro: de businessunits Crop Vitality, Tessenderlo Kerley International, NovaSource en Violleau
▪ Bio-valorization : de businessunits PB Leiner en Akiolis
▪ Industrial Solutions : de businessunits DYKA Group, Kuhlmann Europe en moleko
▪ Machines & Technologies: de businessunit Picanol Group
▪ T-Power

De transactie moet nog langs allerlei raden en goedkeuringen, maar Tack hoopt dat alles dit jaar wordt afgerond.

Zanna is opgetogen. Natuurlijk is dit geen instant-jackpot. De nuchtere West-Vlaming Tack zal de kleine Picanol-belegger nooit een bod van tientallen procenten boven de intrinsieke waarde gunnen, dat mag geen verrassing zijn.

Wat hij wél biedt, is ook al mooi: een instap in een veel groter conglomeraat dat dankzij Tack en zijn management sterk en gezond geworden is. Tessenderlo boekt al een hele poos verrassend sterke resultaten. De beurskoers van dat aandeel (gisteren 30,35 euro) weerspiegelt dat ruim onvoldoende. Beleggers meden het aandeel, wegens een geringe liquiditeit, maar ook de aanslepende onzekerheid én het jarenlang uitblijven van het dividend.

In de nieuwe constellatie zal opnieuw een dividendpolitiek mogelijk zijn. De hogere beurswaarde en free float zullen grote beleggers aantrekken, en bovenal zullen heel wat synergie-effecten de winstmarges ten goede komen.

Tessenderlo is nog steeds koopwaardig en kan makkelijk naar 40 euro tegen volgende zomer. En in dat geval is Picanol 97 euro waard. Dat is 38% boven de slotkoers van gisteren.

Picanol is al heel lang een van de topfavorieten van Zanna (vorige week nummer 3 in haar tip20). Dat blijft zo, ondanks de koersopstoot van gisteren.

 

Posted on 9 juli 2022 at 09:39

1 reactie

Comments (1)

  1. Robert Vanden Berghe

    13 juli 2022 at 15:05

    Picanol is een fabrikant van weefgetouwen. Tessenderlo een scheikundig bedrijf, dus een volkomen andere wereld dan die van Picanol. Wat wil de heer Tack nu eigenlijk met deze fusie bereiken? Want eerlijk gezegd ik zie niet direct wat een samengaan van die twee extra voordeel kan opleveren. Tenzij het gewoon de bedoeling zou zijn een zoveelste Belgische holding te creëren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.