Zware tegenvaller voor UCB

Het aandeel van het wereldwijd actieve farmabedrijf UCB noteert 13% lager dan gisterenavond. Dat van moeder Tubize 11%.

De oorzaak is een brief van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA. Een zogenaamde ‘Complete Response Letter’ die stipuleert dat FDA de commercialisering van bimekizumab in de VS ‘in de huidige vorm’ niet kan goedkeuren. Bime, met Bimzelx als merknaam, is een behandeling van ernstige psoriasis. Het middel kreeg als medicijn voor volwassenen al zowat overal ter wereld het groene licht. In augustus vorig jaar in Europa. In januari dit jaar in Japan. In februari en maart in Canada en Australië.

Maar dus nog niet in de VS. De FDA botste kennelijk op enkele problematische ‘observaties’ tijdens inspecties, en die moeten eerst worden opgelost. Het is niet duidelijk wat of hoe, het is helaas wel duidelijk dat de verhoopte omzetten op de veruit grootste markt ter wereld voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

Dit is zuur nieuws, vooral omdat Bimzelx in elke studie prima uit de verf kwam. Einde maart werd zelfs vastgesteld dat Bimzelx nog beter presteert dan voordien werd aangenomen. Er werd geconstateerd dat het voor patiënten nuttig is om zelfs tijdens de behandeling van andere middelen naar Bimzelx over te stappen. Van een gigantisch marktpotentieel gesproken…

Maar helaas: FDA’s wil is wet.

UCB zal in elk geval een significant minder sterk 2022 realiseren dan tot vanochtend werd aangenomen. De koersduik van UCB vanochtend is dan ook terecht. En dat moederholding Tubize, die uitsluitend UCB-aandelen als actief bezit heeft, mee onderuit gaat, is nogal wiedes.

Toch mogen we deze tegenvaller niet overdrijven. UCB is een prima geleid farmabedrijf dat de overgang van de ‘oude’ blockbusters Vimpat, Keppra, Cimzia en Neupro naar de nieuwe generatie voorbeeldig heeft voorbereid en uitgerold. Met de middelen tegen myasthenia gravis, epilepsie en osteoporose heeft UCB vanaf 2026 waarschijnlijk zijn ‘nieuwe’ blockbusters. 

Maar natuurlijk: Bimzelx is het toekomstig goudhaantje bij uitstek. In de waardering van UCB is het middel ruim 20% waard. Je kan dus stellen dat er 20% van UCB’s waarde moet afgaan mocht Bimzelx over de ganse lijn mislukken. Dat is zeker niet het geval. Niet alleen zijn de VS de enige markt die de deur dicht houdt. Voorts is de kans reëel dat die deur alsnog opent.

Maar het blijft een opdoffer, ook al omdat Novartis een concurrerend product heeft. Minder sterk dan Bimzelx, maar Novartis beschikt over een veel sterker verkoopteam.

Zanna beseft dat het vertrouwen voor een tijdje geschonden is (beleggers zullen ongetwijfeld het spook van Galapagos en Thrombogenics zien opdoemen), en trekt dan ook tijdelijk een * in. Ze had een koersdoel van 120 euro voor Tubize en mikt nu voor dit jaar op 95 euro. Dat is nog altijd een pak boven de huidige koers. Bovendien is Zanna uiterst streng. Ze houdt dertege rekening met een overspannen Mister Market.

Zeker niet verkopen dus, en kopen indien Mr.Market in overdrijvingsmodus gaat. Mocht het aandeel Tubize onder 70€ zakken, trekken we zonder twijfel opnieuw van ** naar het maximaal mogelijke ***. 

Posted on 13 mei 2022 at 09:50

3 reacties

Comments (3)

 1. Walter Maes

  14 mei 2022 at 10:44

  Die wijze Zanna toch

 2. erik willemyns

  20 mei 2022 at 11:32

  we zijn weer gerust, bedankt Zanna.

 3. Robert Vanden Berghe

  21 mei 2022 at 10:06

  De FDA zou wel eens wat meer klaarheid mogen scheppen wanneer ze het heeft over “problematische ‘observaties’ tijdens inspecties”. Wat doe je als belegger met zoiets? Waarover gaan die zogezegde observaties? En in welke mate heeft het invloed op de doelmatigheid van Bimzelx?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.