Delhaize, een mooie bruid

Ahold neemt Delhaize over. Ahold betaalt 4,75 eigen aandelen per Delhaize-aandeel. Op basis van de slotkoers van dinsdagavond komt dat overeen met 90 euro per aandeel of 9,31 miljard euro.

Hieronder kan u het artikel lezen dat in Mister Market Magazine n°29 van 21 mei verscheen.

Wat is dat zeg, met die plotse België-liefde van die Nederlanders? KPN Die Belgacom ziet zitten. Ahold die Delhaize begeert. In beide gevallen gaat het om een heropflakkerende oude liefde. In mei 2007 stonden Delhaize en Ahold zelfs op trouwen. Delhaize eiste toen ‘een fusie van gelijken.’ Een onredelijke vraag was dat: Delhaize was amper de helft van Ahold.

Nu is Delhaize nog steeds een kop kleiner dan zijn Nederlandse broer (de helft volgens beurswaarde, een derde kleiner volgens omzet). Het zal dus
nu ook geen huwelijk van gelijken worden. Toch maakt de fusie vandaag meer kans.
Ahold en Delhaize hebben allebei intern orde op zaken gesteld.
Ze zitten zonder een controlerende aandeelhouder die roet in het eten kan gooien (Pierre-Olivier Beckers is weg, de Delhaize-familie heeft nog
20%). De twee CEO’s zijn Nederlanders die elkaar nog kennen van bij het familiebedrijf SHV. En ze zijn samen sterk in de VS. De combinatie zou de
op 4 na grootste worden in de States.

Beeldt u het zich in: een Beneluxiaan als topper in het Amerikaanse consumptieparadijs. Er zijn nog tal van redenen voor dit verstandshuwelijk. De schaalgrootte natuurlijk. Leveranciers doen meer moeite om een écht grote klant te krijgen of te houden. Besparingen spelen altijd mee. Ook al overlappen Ahold en Delhaize relatief weinig, toch kunnen de jaarlijkse besparingen significant de winst opkrikken.

Dat geeft ook meer kruit om de concurrentie te bevechten. Dat zijn in de eerste plaats discounters à la Aldi en Costco. Dat is ook de opmars van de onlineshopping, een kopzorg voor alle traditionele warenhuisketens. Voorts kunnen Ahold en Delhaize elkaar beter versterken dan bestrijden op dat lapje grond dat Vlaanderen heet. De gecombineerde groep zou een jaaromzet van 60 miljard euro en een beurswaarde van pakweg 25 miljard krijgen.

Daarmee kan ze al wat gewicht in de schaal werpen. En in de beursindexen, waardoor fondsen allicht extra aandelen zullen moeten kopen.

De timing zit dus goed – Delhaize is een veel mooiere bruid dan in 2006. Bovendien is de rente laag. Moest Ahold Delhaize volledig in cash willen overnemen tegen pakweg 94 euro (30% boven de koers vóór De Tijd met de primeur uitpakte), zou Ahold 9,75 miljard euro moeten ophalen tegen – goed doorgerekend – 4,5 procent rente. Dat zou Aholds verhouding nettoschuld/bedrijfswinst bijna verdubbelen van 2 tot 4, rekent Morgan Stanley voor. Dat zijn wel wat veel schulden, voor een bedrijf dat 14 jaar geleden bijna bezweek onder zijn schuldenlast.

Maar Ahold kan ook met 1/3e schulden en 2/3e eigen aandelen de operatie doorvoeren, hetgeen de schuldratio op het sectoraal gemiddelde van 2,8 zou brengen. Of volledig met eigen aandelen betalen.

De gecombineerde groep zou niet overdreven duur noteren, met een koerswinstverhouding (op basis van de verwachte winst in 2015) van 16,6 en een ratio ondernemingswaarde/bedrijfswinst (EV/EBITDA) van 7,4.(Indien Ahold geen premie van 30% zou betalen, komen beide ratio’s op respectievelijk 15,1 en 6,7). En met name in dollarland wordt het groeipotentieel opgekrikt. Conclusie: de samensmelting maakt een grote kans. In dat geval kan Delhaize naar 94 euro of meer (die 94 euro is een voorzichtig ingeschatting). Indien nu de mediawind een beetje zou gaan liggen en Delhaize even terug onder 80 euro duikt, zetten we het aandeel op de kooplijst.

Posted on 24 juni 2015 at 08:54

Tags: ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.