Oudere nummers

Op deze pagina vindt u het overzicht van alle in het verleden gepubliceerde magazines. Om een magazine te kunnen downloaden*, gelieve eerst langs inloggen te passeren.

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

(*Mister Market Magazine verschijnt niet op papier. Abonnees kunnen hieronder elk nummer downloaden door het blauwe vlak aan te klikken)

  • MMM n°237 van 22 februari 2024

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Met een van de mooiste beursverhalen van de voorbije 50 jaar (en nog altijd niet verfilmd!): hoe de Beardstown Ladies, 16 dames op leeftijd uit een klein stadje in Illinois, een jaarlijks gemiddelde beursreturn van 24,7 procent realiseerden tussen 1984 en 1993. Ze werden beroemdheden. Betty Sinnock, een van de stichtende leden, legt uit hoe ze het deden, welke hun waarden waren en waarom iedereen kan wat zij konden.

    Dit mooie verhaal heeft wel een onverwachte epiloog.

    ***

    De ladies deden me denken aan mijn eigen oma, die in de jaren 80, met onder meer UCB, KB en een voorloper van Electrabel, ook prima beursresultaten behaalde. Hoe deed zij dat? Tip: ze was bijlange niet alleen in die periode.

    ***

    Uw keuze: Berkshire Hathaway, al haast 60 jaar eigendom van Warren Buffett, op 6 van de 7 ‘Magnificent 7’ en die obscure Arabische oliereus na de grootste beursgenoteerde onderneming ter wereld, en zonder twijfel het best presterende aandeel aller tijden. Zouden wij dat vandaag nog kopen? Waarom niet? Buffett wordt binnenkort 94 jaar. Waarom wel?…

    ***

    Welke insiders hebben in 2023 het vaakst aandelen van het eigen bedrijf gekocht? Loont het om ook die aandelen te kopen? We geven een Belgische top10, op basis van de unieke database die onze jongste kracht al jaren bijhoudt op basis van dagelijkse observaties. We kopen daar jaarlijks de eerste vijf van. En dan is het wachten, tot de markt eindelijk de eigenaars zelf begint te volgen. Soms is het laaaaaang wachten… 

    ***

    Die tip20 van Belgische aandelen die nù volgens Zanna het meest koopwaardig zijn, die ze in elk magazine publiceert en bespreekt, hoe kunnen we daar een slaatje uit slaan? Ons simpel idee: telkens als een van die aandelen in haar tip5 springt, kopen we het om het dan minstens drie maanden bij te houden. Dat klinkt goed op papier, maar loont het echt?

    ***

    We bespreken onder meer Recticel, KBC, Lotus Bakeries, Umicore, Melexis, Fagron, UCB en AB InBev.

    En een kandidaat-oscarwinnaar.

  • MMM n°236 van 8 februari 2024

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Waldorf selecteerde het zevende lid van zijn eigen ‘100 Bagger’-portefeuille. Het werd een serieuze afvallingsrace. LVMH, Alibaba, Markel, Garmin en MercadoLibre haalden de finale net niet.

    In die finale kruisten vier knapperds de degens: een uit Canada, een uit Zwitserland, een uit de VS en een uit Frankrijk. Wie won? We geven van elk een verslag, en een rapport met punten op 100.

    Die Waldorf-portefeuille wordt tegen augustus uitgebreid tot 10 leden. Nadien blijft onze nestor naar buitenlands topkwaliteit speuren, maar wordt het slechtst presterende lid dan vervangen. Meer informatie over de ‘100 Bagger’-strategie leest u in dit nummer.

    ***

    Vorig jaar startten we met onze Mammoeten-strategie. Wat een verschroeiende start was dat! Plus 36% na minder dan een jaar. We herhalen nog eens de regels van deze aanpak, en we vervangen Tesla door een nieuweling. De andere drie leden van deze prima presterende portefeuille zijn Meta, Nvidia en Eli Lilly.

    ***

    Beide strategieën hebben een vergelijkbaar uitgangspunt: koop kwaliteit. Betaal er desnoods wat meer voor, maar we hebben het hier wel gehad met dat hopen en wachten op de turnaround van achterblijvers.

    Zanna bespreekt een gewichtige studie die de logica van die kwaliteitsaanpak bevestigt: de beste bedrijven blijven jarenlang de beste (zie Lotus!), de zwakke bedrijven blijven jarenlang zwak.

    ***

    Zanna’s alternatieve aanpak voor de ‘luie belegger’ presteert een pak minder goed. Maar misschien ligt het ergste wel achter de rug nu. Na gemiddeld 4,3 jaar realiseert de ‘alternatieve Zanna’ een return van 20,9% of gemiddeld 4,5% op jaarbasis. Veel te weinig, maar we hebben de tijd als bondgenoot.

    ***

    Roland Van der Elst herschreef zijn beursklassieker uit de jaren ’80 ‘Winnen met aandelen’. Wij herlazen het, met veel plezier. We lichten er 9 opmerkelijke passages uit en bespreken ze.

    ***

    We bespreken vooral zijn uitspraak ‘De beurs is er niet voor u!‘ Hoe zit dat? Klopt dat nu of niet?

    ***

    We bespreken tevens Lotus Bakeries, Syensqo, Aedifica, Barco, Mithra, Compagnie des Alpes en Melexis.

     

  • MMM n°235 van 25 januari 2024

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    De Traagste Beurswedstrijd aller tijden, een competitie die tien volle jaren duurt, exclusief in Mister Market Magazine, is al 2,5 jaar bezig.

    Het is tot nog toe geen wandeling in het park geweest, ten zeerste integendeel: amper 3 van de 12 deelnemers staan op winst.

    Hoe komt dat? Wie incasseerde de zwaarste klappen? Wie ging tegen de stroom in en verovert voor het eerst de toppositie? Wie koopt en verkoopt wat?

    Onder meer Gert Bakelants (De Belegger), Kurt Vansteeland (De Tijd) en Zizou Bergs (tenniskampioen) voerden een transactie door. Velen verdedigden met vuur hun selectie, met tips en inzichten van onder meer het bovenvermeld drietal, maar ook van Tom Simonts (KBC), Peter De Neve (VFB), Yves Vaneerdewegh (Quest for Growth) en Charlotte Van Brabander (Slim Sparen).

    Welke aandelen worden meermaals als favoriet naar voren geschoven?

    ***

    De kneusjes van Zanna: onze huisbelegster screende de flop20 van slechtst presterende Belgen van 2023 en selecteert het drietal dat volgens haar onterecht zo gezakt is.

    ***

    Winnen met FOMO: indien het begint mee te zitten op de beurs, en onze Zanna-trend switcht van = naar +, dan schieten we in actie: we selecteren dan 7 aandelen die in die situatie hypergevoelig zijn aan het Fear Of Missing Out-syndroom. Vorig jaar probeerde Zanna ook al dit op papier excellent ideetje uit. Ze zit nog met één FOMO-aandeel van toen: Colruyt.

    ***

    Uw keuze: u koos de Franse luxereus LVMH. Wat vinden wij ervan? Koopwaardig? Waarom? Lees onze analyse.

    ***

    We bespreken een van de absolute topboeken die we vorig jaar lazen: The Joys of Compounding van Gautam Baid.

    ***

    We bespreken tevens een van de gevaarlijkste persoonlijkheidskenmerken van de belegger: de illusie van controle. 25 jaar geleden interviewden we een Nobelprijswinnaar die geen seconde twijfelde dat hij controle had en dus geen risico liep. Enkele maanden na dat interview keek hij tegen miljardenverliezen aan. Wie was dat?

    ***

    We bespreken en laten bespreken, onder meer: Syensqo, Deceuninck, Lotus Bakeries, Melexis, Orsted, Anglo American, WDP, Nextensa, Alibaba, Tessenderlo, Roularta, AB InBev en D’Ieteren.

    ***

    We bespreken tevens kort onze huwelijksreis. En een van de mooiste films van 2023, naast Close, Tar, The Banshees of Inisherin en Aftersun.

  • MMM n°234 van 11 januari 2024

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Onze vakantie heeft ons zodanig deugd gedaan, dat we u op een extra dik nummer tracteren!

    Interview met Koen De Leus en Philippe Gijsels, het financieel-economische duobrein van BNP Paribas Fortis, zoals u nog nooit een interview met hen las. Sprankelende inzichten over lukraak gekozen topics uit hun boek De nieuwe wereldeconomie, zoas de nakende grondstoffensuperhausse, de impact van Artificiële Intelligentie, het belang en het potentieel van Afrika, de rente in de komende twintig jaar, de houdbaarheidsdatum van de ‘Magnificent 7’, het Trump-gevaar, het deflatierisico (jaja: deflatie), de parallel met de technohausse van de late jaren 90, een ferme scheut beleggerspsychologie én een pittige discussie over wie van beide heren de koffie schenkt en het aperitief betaalt.

    Zanna’s botsende beursjaar 2023 eindigde met een miniem verlies. Een tegenvaller is dat, hetgeen meteen ook een meevaller is. Want een zelfkritisch mens leert tien keer meer uit teleurstellingen dan uit opstekers. Wij zijn helemaal klaar voor beursjaar 2024!

    Trouwens: ‘winners never quit, quitters never win.’ Over welke talenten moeten de langetermijnwinnaars eigenlijk beschikken?

    De 40 meest opvallende aandelen op de Brusselse beurs, met UCB voor het tweede jaar op rij op het hoogste schavot. We bespreken de top10. Voorts krijgen alle 40 genomineerden sterren van ons, van * tot ***, zoals de toprestaurants. De meeste zijn uiteraard sterloos.

    Onze eindejaarsquizzers presteerden weer fantastisch dit jaar. 11 van de 36 deelnemers haalden minstens 18 op 20. Vier superlezers van MMM haalden zelfs de volle 20 op 20. Maar wie won de quiz en mag zich daarom een jaar lang ‘MMM-lezer van het jaar‘ noemen?

    In onze meritocratische berusomgeving zijn we pro incentives. Maar we zijn niet pro àlle incentives. Welke personeelsprikkels werken en werken vooral niet voor ons?

    We bespreken aandelen als Euronav, Galapagos, Tessenderlo, AB InBev, Mithra, Proximus, Barco, Solvay, Cofinimmo en Argenx.

  • MMM n°233 van 21 december

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    • Quiz van het jaar.
      • We hebben het opnieuw gepeperd gemaakt voor u, beste lezer. Los de twintig meerkeuzevragen, poets uw kristallen bol schoon voor de schiftingsvraag, en wie weet wordt u ‘Lezer van het Jaar’. De vijf winnaars vallen vallen in de prijzen, net als iedereen die 20 op 20 haalt. En die prijzen zijn toch net wat anders dan in de vorige jaren. Er is nog steeds een MMM-jaarabonnement bij, maar ook, onder meer, (gesigneerde) boeken en een etentje met de MMM-hoofdredacteur (sorry, Zanna heeft wat anders te doen die dag…).
    • Mister Market Magazine Magnificent 7.
      • Welke zeven aandelen gaan in 2024 de pannen van het dak koersen? U hebt zelf gekozen. Niet enkel u, trouwens, ook 101 van uw mede-MMM-leden. Wordt dit zevental beter dan de uitverkorenen voor 2023? En hoe zit het met het MMMMM7-fonds (voluit: Mister Market Magazine Magnificent Mini Fund)?
    • Ons MMM-voornemen van het jaar 2024.
      • Wat zou dat deze keer kunnen zijn? Gewicht verliezen? Haar terugwinnen (ik bedoel hoofdhaar)? Minder werken? (dat nooit!) Een beter rendement? (dat zeker!). Ons voornemen voor 2024 is nog iets anders, en het ideetje komt van Albert Einstein, de verjaardagsgenoot van de MMM-hoofdredacteur.
    • De quotes van het jaar.
      • De mooiste en meest inspirerende uitspraken van beursmeesters die in de loop van het jaar door ons werden geïnterviewd of op een andere manier quotesgewijs aan bod kwamen. Het waren deze keer vooral doden, maar hun wijsheden zijn springlevend. En uiteraard zijn onze helden weeral van de partij: Warren Buffett, Charlie Munger, John Maynard Keynes en Benjamin Graham.
    • De Walmaan-5.
      • Onze Waldorf selecteerde in de voorbije drie jaar 5 buitenlandse ‘moonshots’, aandelen die tot de maan kunnen suizen. Sommige zijn goed onderweg, andere zijn serieus de weg kwijt. Geen nood: Waldorf schiet een nieuw vijftal de ruimte in. Alweer ‘moonshots’ die theoretisch de maan kunnen bereiken. Nu de praktijk nog.
    • We bespreken onder meer Solvay, Argenx, Syensqo, Elia, VGP, Bekaert en Barco.
    • En natuurlijk: de 20 lievelingsaandelen, op dit eigenste moment, van Zanna.
  • MMM n°232 van 7 december 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Niet te missen: onze MMM-top50 van de Belgische captains of industry.

    Welke mannen, vrouwen of families zijn de grootste aandeelhouders van Belgische beursgenoteerde bedrijven? Roland Duchâtelet? De koekjesfamilie Boone? De families achter Ackermans & van Haaren? De familie Colruyt? Marc Coucke? De gebroeders Saverys? De neven De Pauw? De afstammelingen van Ernest Solvay? Luc Tack?…

    Waldorf kocht zijn zesde ‘100 Bagger‘ voor de portefeuille-in-opbouw van 10 buitenlandse aandelen die in de volgende jaren wel eens zouden kunnen verveelvoudigen. Niet omdat dit achterblijvers zijn, wel integendeel: Waldorf zoekt winnaars die winnaars kunnen blijven. Welk aandeel was deze maand zijn uitverkorene?

    Blijvende winnaars zijn ondernemingen die de durf en de energie hebben om voortdurend te vernieuwen. Eén keer spectaculair innovatief zijn is niet voldoende. Vraag dat maar aan de onlangs overleden hoogspringer Dick Fosbury, een van de meest innovatieve atleten ooit die slechts een korte tijd van zijn revolutionair idee kon genieten.

    Belgische beleggers hebben vandaag liever techno dan zes maanden geleden, en veel minder graag crypto.

    Wat deed de kapitein van de Titanic verkeerd? En wat heeft dat met beleggen te maken?

    We bespreken onder meer Bpost, Gimv, CFE, Markel, Solvay, Biotalys, Atenor, Barco, Elia, UCB, Piaggio, Melexis en Argenx.

    En de song waarmee we vorige vrijdag het dansfeest van ons huwelijk openden.

  • MMM n°231 van 16 november 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    ***

    Ons jaarlijks bulletin over de MAMATANTA’s.

    Die MAMATANTA’s zijn funky en opwindend… maar zijn ze niet te duur?

    Sommige wel, maar eentje vinden we danig goedkoop. ***. Mogelijk kopen we het in december nog.

    Maar wie zijn de MAMATANTA’s? Gewoon: onze lettersoep voor de hippe Amerikaanse en Chinese technoreuzen. We hebben de M van Microsoft, de A van Apple, de T van Tesla, enz… tot en met de A van Alibaba.

    ***

    Special OPTIMISME.

    Oké, bij ons is dat zo ‘special’ niet, maar feit is dat optimisme in de huidige tijden lonend kan zijn.

    We overlopen tevens de redenen waarom zoveel beleggers nu pessimistisch zijn.

    • Vrees voor escalerende conflicten. Terecht, maar is het ooit anders geweest?
    • De fors gestegen rente. Is dat echt zo’n groot nadeel? We leggen uit waarom we een afwijkende mening hebben.
    • China, een dictatoriale reus op lemen voeten… Is de Chinese economie er echt zo slecht aan toe? Wij zijn het daar niet mee eens.
    • AI en andere techno-‘dreigingen‘: dreigingen, echt? Wij zien technokansen.
    • Is een volgende financiële crisis nakend?
    • De immer dalende beurskoersen. Het is waar dat veel beleggers tijdens de eerste Covid19-lockdowns naar de beurs kwamen en dat hun rendementen op z’n zachtst gezegd ‘pover’ zijn.
      • Maar ook lelijke liedjes blijven niet duren;
      • En de waarderingen zijn intussen flink gezakt;
      • Geen of amper beursintroducties? Goed teken: de bedrijven beseffen dat ze relatief weinig kunnen vragen voor hun aandelen.
      • Alle holdings noteren met een décote? Op het moment dat niemand nog groei verwacht, zal er groei zijn.
      • Haast alle vastgoedvennootschappen noteren met een décote? Zie vorige zin.

    Wij zijn optimistisch dezer weken (ook al omdat een van ons gaat trouwen).

    ***

    Uw keuze: Montea. Goede keuze, want dit is vandaag een uiterst interessant aandeel (in tegenstelling tot 2 jaar geleden).

    ***

    Interview met Byron Wien. De wereldberoemde beursgoeroe spreekt voor het eerst sinds hij vorige maand schielijk is komen te gaan. Wien heeft het over minstens 3 continu terugkerende beleggersfouten, minstens 13 van zijn 20 levenslessen (wij hebben vragen bij die dertiende, maar alla), zijn reactie op onze biecht dat we 15 jaar geleden zijn idee hadden gepikt, en zijn grote genegenheid voor Freud.

    ***

    We hebben het voorts over AB InBev, Ahold Delhaize, Solvay, UCB, Alibaba, Proximus, MDxHealth, Jensen, Melexis, Galapagos en GBL.

    En over het mooiste liefdesliedje aller tijden. Voor ons toch.

     

  • MMM n°230 van 2 november 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Zanna’s top116 van Belgische aandelen. 

    Lotus Bakeries volgt zichzelf op als doelwachter der doelwachters, de primus inter pares. Ackermans & van Haaren en D’Ieteren bezetten de andere podiumplaatsen. Kinepolis is voor het eerst een doelwachter. Tessenderlo verliest voor het eerst sinds 2019 zijn keeperstatus. Care Property Invest zakt verder weg in de rangschikking en is voor het eerst een middenvelder. Ook Atenor en Immobel worden ver teruggewezen.

    Ter herinnering: de rangschikking is het resultaat van een ‘schriftelijk examen‘, waarbij alle 116 aandelen een score kregen op de volgende vragen:

    • Hoe sterk en betrokken is het management?
    • Beschikt het bedrijf over de producten, de diensten, de markt en de innovatiedrang om over 5 jaar meer omzet en winst te maken?
    • In welke mate is de onderneming blootgesteld aan externe risico’s?
    • Hoe sterk is de balans?
    • Hoe volatiel is het aandeel?
    • Hoe sterk presteerde het aandeel in de voorbije twaalf maanden?

    We bespreken de 5 toppers van elke vraag, en we vergelijken met de 5 toppers van 5 jaar geleden, toen Zanna voor het eerst in het hoofd van de voetbalcoach kroop.

    Op basis van deze lijst kookt Zanna haar magische potje, waarin ze de ‘meest achtergebleven doelwachters‘ dropt. De meest robuuste aandelen dus, die in het voorbije jaar achterbleven op de beurs. Is dat de juiste aanpak?

    Waldorf doet het anders: hij kookt met de sterke doelwachters die op de beurs niet achterbleven, maar integendeel prima bezig zijn. Is dat dan de juiste aanpak? Kom dat zien!

    ***

    Terug naar de eenvoud. Het traditioneel beleggingssysteem van Zanna, bouwjaar 1996, is aantrekkelijk en doeltreffend omdat het zo simpel is. De jongste jaren hebben we hier en daar aan de regels gesleuteld en uitzonderingen toegelaten, waardoor het te complex begon te worden. Een aantal regels en beslissingen worden daarom teruggeschroefd. Welke? Hoe? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

    ***

    We doen ons jaarlijks onderzoek rond de makelaarstarieven.

    ***

    Hoe voelt Mister Market zich? Aan de hand van 10 criteria meten we hoe bang hij is. Behoorlijk bang, zo blijkt. Dat creëert koopkansen!

    ***

    We bespreken UCB, Recticel, Cofinimmo, Barco, Van de Velde, AB InBev, Argenx, Miko, Hyloris, Mithra en Melexis.

  • MMM n°229 van 19 oktober 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Waldorf, de voorbije maanden wat weggedeemsterd in MMM, maakt zijn comeback langs de grote MMM-voordeur: hij stelt in de volgende maanden een portefeuille samen van buitenlandse aandelen met één gezamenlijk kenmerk: ze hebben het potentieel om over een lange termijn een winstgevend groeipad te bewandelen.

    In n°229 analyseert hij 4 buitenlandse kandidaten op basis van 8 criteria. Eén buitenlander wordt dan aangekocht en bij de vier van n°222 gevoegd, als vijfde aandeel van Waldorfs ‘100 bagger’-portefeuille. Welk is het? Waldorf zocht in Australië, Argentinië, Canada en de VS.

    ***

    Zanna schakelt eveneens een versnelling hoger. Voor het eerst sinds de start van Mister Market Magazine in maart 2014, voert ze voor haar portefeuille een kapitaalverhoging door. Hoe precies? En waarom? Lees het allemaal donderdag na beurstijd.

    ***

    We hebben ook veel aandacht voor ETF’s. We hebben een interview met Tim Nijsmans, onder meer VFB-bestuurder en auteur van het boek ‘De Hangmatbelegger‘. Het centrale thema: hoe zonder veel te moeten werken en risico’s te moeten nemen een optimaal rendement halen uit uw spaarcenten? Nijsmans suggereert het antwoord: via indextrackers of Exchange Traded Funds (ETF’s).

    Maar opgepast: ook deze in theorie veilige producten brengen specifieke kwesties mee:

    • welke zijn de kosten?
    • hoe worden ze belast?
    • zetten ze niet net aan tot meer in plaats van minder handelen?
    • zijn ze allemaal wel even veilig?
    • koop je hiermee niet haast per definitie dure aandelen?
    • versterken ze beurstrends of net niet?
    • … en welke moeten we dan kiezen? Nijsmans stelt bij ons concreet twee simpele strategieën voor: voor de ‘levensgenieter’ en voor de ‘wereldverbeteraar‘.

    ***

    En we bespreken aandelen als Umicore (of course), Van de Velde, Euronav, Cofinimmo, MDxHealth, Tubize/UCB, Intervest, Barco, Proximus, Mithra en AB InBev.

  • MMM n°228 van 5 oktober 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    ***

    Welke Belgische holding is vandaag Zanna’s topfavoriet? Welke drie andere zou ze nog willen kopen? Waarom?

    Welke holdings staan even niet op haar favorietenlijst?

    We gaan dieper in op de holdings GBL en Bois Sauvage.

    ***

    Interview met Alfred Sloan, volgens velen de beste bedrijfsleider aller tijden, volgens anderen de grootste kapitalist, maar in elk geval de man die tijdens zijn voorzitterschap het marktaandeel van General Motors van 12 naar 52 (!)% opkrikte en van die onderneming decennialang de grootste ter wereld maakte. Hoe deed Sloan dat? We gaan dieper in op termen als decentralisatie, betrokkenheid, durf & ambitie, innovatie, en zijn vriendschap met zijn grootste concurrent: Walter Chrysler.

    ***

    Een urgent dilemma: we prediken geduld op de beurs, maar voor hoe lang? Ooit moet er iets gebeuren met de aandelen in portefeuille. Zoals in een winkeltje, waar het schap met producten die nooit worden verkocht uiteindelijk best wordt leeggemaakt om plaats te ruimen voor producten die wél verkopen.

    Ook Zanna heeft slabakkende producten op haar schap. Tijd om ze te vervangen?

    ***

    Drie nieuwsitems van de voorbije dagen:

    • De beurswaakhond waarschuwt voor toenemende fraude
    • CD&V-coryfee Luc Martens in geldnood wegens naar verluidt forse verliezen op de cryptomarkten
    • Biocartis-beleggers verliezen al hun geld.

    Wat hebben de items met elkaar gemeen? En wat vooral niet?

    ***

    We hebben het voorts kort over Colruyt, UCB, Bpost, Mithra, MDxHealth, Atenor, Exmar, Ackermans, D’Ieteren, Texaf, Ekopak en Euronav.

  • MMM n°227 van 21 september 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Welke holding wint dit jaar de Clash der Conglomeraten, en wordt, in de voetsporen van de Belg D’Ieteren, onze eigen ‘wereldkampioen der holdings’? In de finaleronde spelen vier experts de vier resterende kandidaten tegen elkaar uit: een Italiaan, een Chinees, een Zweed en een Belg. In n°227 geven we een uitgebreid verslag van hun analyses. En de naam van de winnaar, vaneigens.

    Welke Belgische onderneming maakt vandaag de grootste kans om van de beurs geplukt te worden? Elk jaar presenteren we de grootste delistingkandidaten. Vorig jaar zat Telenet erbij, twee jaar geleden nomineerden we Picanol, het jaar voordien Bone en Zenitel. Nu en dan schieten we dus raak. IBA prijkte van 2018 tot 2022 onafgebroken in onze top10. Nu nog? En wie staat op nummer 1? Hint: we hebben dat aandeel zelf in portefeuille.

    Een bedrijf dat al te vaak met het nodige lawaai de nieuwskolommen haalt, presteert op termijn zwakker op de beurs dan een onderneming waar we amper iets van horen en rustig in stilte haar activiteiten uitbouwt. Dat is althans de theorie. Sinds 2017 onderzoeken we dat voor Belgische aandelen. Onze vaststellingen zijn toch anders. Is daar een verklaring voor?

    Zanna’s hoogmoed bereikte precies een jaar geleden een nieuwe hoogte, toen ze tien achtergebleven doelwachters selecteerde, onder de titel: ‘Dit tiental gaat knallen.’ Hebben ze geknald of knalden ze achteruit? Zanna mag het zelf uitleggen.

    Een van Zanna’s best presterende portefeuilles is die met ’s werelds grootste ondernemingen, die worden gekocht zodra ze de wereldtop10 binnenkomen. Sinds begin dit jaar kocht ze aldus Nvidia, Meta, Tesla en Eli Lilly. De rendementen zijn voorlopig overheerlijk.

    Welke landenbeurzen presteerden het beste en het slechtst over de voorbije 10 jaar? Een top41, met op de eerste plaats: Denemarken (dankuwel Novo Nordisk). En op een toch nog mooie dertiende plaats: België (dankuwel Argenx).

    We bespreken Tinc, Ekopak, Bpost, Gimv, UCB, Mithra, Sofina, Fountain, D’Ieteren en Floridienne. Welk aandeel krijgt hoeveel sterren?

  • MMM n°226 van 7 september 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Waarom hebben we zoveel liever holdings dan ETF’s in portefeuille? En welk soort van holdings dan?

    ***

    Welke holding volgt D’Ieteren op als beste van de wereld?

    We selecteerden 8 spelers uit 8 verschillende landen. Zij nemen het tegen elkaar op in een nieuwe Clash der Conglomeraten. In een eerste ronde mag u stemmen op een van de vier finalisten. In de finaleronde geven de experts punten, tot we een eindwinnaar hebben.

    Wie wordt het? De kandidaat van Zweden? Van China of de VS? Van Italië of Portugal of Frankrijk? Of wordt het opnieuw een Belg? Deze keer verdedigt Sofina onze tricolore.

    ***

    De Olympische Spelen van Zanna. Onze huisbelegster selecteerde in 2020, vlak na de Olympische spelen van Tokio, 40 aandelen die tegen de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs volgend jaar een waarlijk olympische prestatie zouden neerzetten: een verdubbeling van hun waarde. Acht aandelen zijn daar intussen al in geslaagd.

    Helaas deden tegelijk vijf geselecteerden precies het omgekeerde: ze halveerden.

    Waarom? Wie? Wie maakt nog een kans op een olympisch diploma? En mag Zanna blij zijn met haar selectie als geheel?

    ***

    Waarom koos Zanna voor Bone Therapeutics en toch niet voor haar andere favoriet Argenx in 2018? Waarom overwoog ze D’Ieteren en kocht ze in de plaats toch maar Roularta in 2020? Waarom was ze helemaal klaar om Lotus Bakeries te kopen, maar werd het dan toch VGP in 2022?

    Omdat Zanna zich niet wil vervelen! We bespreken die kwalijke reflex die haar in de voorbije jaren véél heeft gekost. Dit is interessant voor u ook, beste lezer, want ook u verkiest actie boven relatieve saaiheid.

    ***

    We bespreken aandelen als Inclusio, Tessenderlo, Agfa-Gevaert, Recticel, Exmar, Ackermans, Ageas, Proximus en Deceuninck.

    ***

    En van Solvay krijgt u, zoals beloofd, een diepere analyse. Dat aandeel noteert vandaag lager dan 16 jaar geleden. Hoe komt dat? En gaat Solvay nu eindelijk de afslag nemen van die eindeloze ‘road to knowhere’? Over enkele maanden al, als het bedrijf spiltst in het saaiere degelijke Solvay en de opwindende groeier Syensqo?

    Wij denken van wel.

     

  • MMM n°225 van 24 augustus 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    ***

    Interview met een der absolute REUZEN VAN DE BEURS: de onlangs overleden wiskundige filosofieliefhebber Harry Markowitz. Wat heeft de ‘vader van de portefeuilletheorie’ verwezenlijkt? Verdiende hij de Nobelprijs, of verdiende hij meermaals de Nobelprijs? Heeft hij, ook al is hij dood, concrete tips voor de MMM-lezer? Is hij een grapjas of een zuurpruim?

    Aansluitend een bizar fenomeen in de wetenschappen: meermaals werd een totaal nieuw inzicht of concept uitgedacht op twee plaatsen tegelijk, door twee vorsers die elkaar van haar noch pluim kenden. De ene wordt in regel wereldberoemd, de andere in het beste geval een voetnoot. We brengen een korte Ode aan de Voetnoot.

    ***

    Wie wordt multimiljonair? En vooral: wie blijft multimiljonair? Welk type mens kan op eigen kracht rijkdom verwerven? Wie kan vervolgens, door slim te sparen, zijn rijkdom behouden of zels uit te breiden?

    En zeg, hela, kunnen wij dat dan ook niet?

    Toch wel! We kunnen zelfs steenrijk worden, zoals Warren Buffett. We hebben daar een beetje geluk voor nodig, dat geven we toe, maar bovenal een onmenselijk geduld. Aangezien we mensen zijn, hebben we bij MMM een andere manier bedacht om ervoor te zorgen dat we via aandelen superrijk kunnen worden. Het komt erop aan niet te weten wat je koopt… 

    ***

    Ook een manier om doeltreffend te sparen: Zanna’s alternatief systeem voor de luie bijspaarder. Al acht jaar kopen we 6 keer per jaar een actief, afwisselend een holding, een vastgoedgroep, een goudtracker en de laureaat van Zanna’s halfjaarlijkse voetbalstudie. Die aankopen zijn tot in de kleinste details vooraf bepaald: de 21ste van elke even maand, rond 14u in de namiddag, voor telkens een vast bedrag.

    Dat systeem loont, ook al draaide het de voorbije twaalf maanden vierkant: het in totaal geïnvesteerde 49.000 euro (49 keer 1.000 euro sinds augustus 2015) is nu 57.680 euro waard.

    ***

    Zoals elk jaar aan het begin van een nieuw seizoen, geven we een overzicht van artikelen die u misschien nog eens terug wil lezen, met antwoorden op vragen als ‘Wat te doen bij kapitaalverhogingen?’, ‘Hoe lucratief zijn koop- en verkoopadviezen?’, ‘Hoe beleg je als gepensioneerde het best in aandelen?’, ‘Loont het om bedrijven te kopen die net een grote overname hebben gedaan?’, ‘Is de koers-winstverhouding een goede waardemeter?’, ‘Welke zijn Zanna’s favoriete techreuzen?’, ‘Wie zijn de grootste Belgische delistingkandidaten?’ ‘Welke optiestrategieën zijn het uittekenen waard?’, enz.. enz…

    Als abonnee kunt u ze allemaal terugvinden in ons archief. 

    ***

    En we bespreken Roularta, Kinepolis, KBC, Gimv, Bpost, Euronav, Melexis, EVS, Mithra en AB InBev.

  • MMM n°224 van 27 juli 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Dit is een extra dik nummer zo net voor onze vakantie, met 14 advertentievrije pagina’s.

    Het menu:

    ***

    De Traagste Beurswedstrijd aller tijden en wereldwijd is 2 jaar aan de gang.

    Met nog 8 jaar te gaan: wie van de twaalf kandidaten staat aan de leiding? Wie haalde in de voorbije zes maanden een rendement van 20% en is daardoor niet meer laatste? Wie kocht IBA of UnifiedPost of Bois Sauvage of D’Ieteren of Equasens? Waarom? Wie zuchtte: ‘Dit spel is niet goed voor mijn ego.’ Wie knipoogde: ‘Als ik als een schildpad diep in mijn schild kruip, hoef ik al die rode cijfertjes niet te zien’? Wie lachte: ‘Ik behoud mijn vertrouwen in mijn Magnificent 5’?… Lees het allemaal, en overloop de portefeuilles en rendementen van de twaalf kandidaten.

    Die kandidaten zijn, en blijven tot 2031:

    • Gert Bakelants – De Belegger
    • Zizou Bergs – Tennisser
    • Lisa De Croocq – Marketeer
    • Peter De Neve – Kredietanalist
    • Ilse De Witte – Trends/Moneytalk
    • Sam Hollanders – Chess Capital
    • Sven Kums – Voetballer
    • Tom SImonts – Beursstrateeg KBC
    • Charlotte Van Brabander – Pokerspeelster
    • Yves Vaneerdewegh – Quest for Growth
    • Kurt Vansteeland – De Tijd
    • Daan Verhelst – Capitant.

    ***

    EVS is de Onterecht Onderbelichte en Ondergewaardeerde Onderneming van 2023. De Luikse technoparel haalde het van onder meer CFE, Nextensa en Luxempart.

    ***

    Een nieuwe beursstrategie: koop de MMM-Mammoeten. Dat zijn aandelen die binnenkomen in de top10 van grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. En amaai, die strategie werkt goed na zes maanden: onze portefeuille telt nu vier aandelen: Nvidia, Meta, Tesla en TSMC. Ontdek ons fabelachtig rendement.

    ***

    Zanna heeft liever kleine Belgische muizen dan die buitenlandse mammoeten. Ze heeft een mandje samengesteld van 10 aandelen van de vergeten ‘Bel Small’-index, die aan een herontdekking toe zijn.

    ***

    We hebben het over die danig genegeerde kleinere Belgische aandelen. Hoe dringend ernstig is dit probleem? Wat valt eraan te doen? En gaat iemand er iets aan doen?

    ***

    In 1978, in volle crisis, was iemand slim en vooral moedig genoeg om de beurs in te zetten om met succes de ganse economie mee op te krikken. Een portretje van een politieke held. 

    ***

    We geven onze mening over onder meer Argenx, Barco, Umicore, Ekopak, AB InBev, Cofinimmo, UCB, Telenet, Sofina, Exmar en UCB.

    ***

    En last but not least: ons gedetailleerd jaaroverzicht. Welk aandeel kwam in welk nummer voor in het voorbije seizoen 2022-2023? En in het seizoen voordien van 2021-2022?

  • MMM n°223 van 6 juli 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Voor de tiende keer reikt Mister Market Magazine zijn OOOO-award uit. Welk Belgisch bedrijf wordt dit jaar de Onterecht Onderbelichte en Ondergewaardeerde Onderneming van het Jaar?

    Zoals steeds bracht een keur van Belgische topexperts elk 3 à 5 geschikte kandidaten binnen. Deze keer bestond ons panel uit Gert Bakelants, Patrick Casselman, Christophe De Rijcke, Sam Hollanders, Danny Reweghs, Jan Reyns, Guy Sips en Roland Van der Elst. Ze nomineerden in totaal 28 aandelen. Tien ervan gaan naar de volgende ronde. Uw ronde, want vanaf vrijdag 7 juli mag u uw stem uitbrengen.

    Overigens, de aankoop van telkens de OOOO-laureaat op de beurs is een lonende affaire. Onze winnaars doen het gemiddeld circa 4 keer beter dan het beursgemiddelde.

    ***

    Ook lonend: mijd de aandelen die, in elke publicatie op pagina 2, een rode band krijgen omdat een analist zijn advies heeft verlaagd.

    ***

    Apple is 3.000 miljard dollar waard, meer dan het BBP van Frankrijk. Hoe komt dat? Waar gaat dat stoppen? En hoe kunnen we, zonder roekeloos op een voorbij denderende trein te springen, als belegger op dat fenomeen van de superbedrijven inspelen?

    ***

    Zanna belegt – met behoorlijke tegenzin – in de ganse wereld tegelijk, via 7 welgekozen ETF’s. Hoe gaat het met die extreem gediversifieerde portefeuille?

    ***

    We fileerden voor u het aandeel Ageas. Voors krijgt u besprekingen en onze meningen over onder meer Aedifica, X-Fab, Argenx, Engie, Texaf, Umicore, Solvay, Xior, Cofinimmo, AB InBev, Home Invest en UCB.

    En ook nog over – weer onder meer – CFE, ABO, Miko, Smartphoto, Biotalys, Floridienne, Jensen, Sofina en Warehouses Estates.

    En, nog steeds onder meer, over Orange Belgium, Luxempart, Agfa-Gevaert, Econocom, IBA, Ontex, Tessenderlo en Greenyard.

    Veel besprekingen en meningen zijn dat, me dunkt. Had ik trouwens Bekaert en EVS al vermeld? Jep, over die ook. Onder meer.

    ***

  • MMM n°222 van 22 juni 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Speciaal nummer: Op zoek naar onze eerste ‘100 bagger’.

    Welk aandeel kan maal 100 gaan op de beurs en ons dus echt rijk maken? Hoe moeten we die speld in de hooiberg zoeken en vinden?

    We begeven ons in het labyrint. Aan de uitgang wacht ons de gegeerde ‘banaan des overvloeds’. Welke paden volgen we?

    We leren uit het verleden. Ook ten tijde van de ‘Nifty Fifty‘ 50 jaar geleden dachten kleine beleggers rijk te worden met aandelen. Weinigen slaagden erin. Wat deed de meerderheid verkeerd?

    We interviewden een vergeten belegger met tonnen ervaring en machtige inzichten. Henry Davis is de meest extreme groeibelegger die we ooit voor MMM interviewden. Hij werd er rijk van.

    Hebben we wel het karakter om een ‘100 bagger’ te vinden, te kopen én te houden? Zanna somt de zes essentiële persoonlijkheidskenmerken van de echte ‘100 bagger’-digger op.

    En wat zijn de eigenschappen van de ‘100 bagger’ zelf? We schermen hier met ROCE, FCF, compounding, leading edges, asset allocators en de focus op de klant.

    Daarmee zijn we eindelijk klaar voor de hamvraag: welke aandelen zouden wel eens de ‘100 baggers’ van vandaag kunnen zijn? We lieten ons leiden door de beste ‘100 bagger’-diggers die we kennen, onder meer Mohnish Pabrai, John Anderson, Cathie Wood, Terry Smith, onze eigen inzichten, én die van de grote John Pierpont Morgan.

    Resultaat: 5 potentiële ‘100 baggers’, waaronder één Belg. Welk aandeel zou dat zijn?

    Voorts werken we rond statistieken over de echte groeiers van vandaag, waaronder de Nifty 7 en Waldorf’s AAAAA-clubje.

    Zelfs in onze *****-cultuurrubriek portretteren we een echte groeier. En een echte volgroeide. Die laatste heeft voorouders uit Groningen. Over wie hebben we het?

    Zelfs dit nummer is een echter groeier: 13 pagina’s in plaats van 12.

    En we bespreken onder meer Shurgard, Colruyt, Exmar, Kinepolis, D’Ieteren, Lotus Bakeries, Mithra, Recticel, Telenet, Solvay en UCB. 

  • MMM n°221 van 8 juni 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Ruzie op de MMM-redactie. Waldorf vindt Zanna’s potje maar niks en stelt zijn eigen kruidig beursgerecht voor. De hoofdredactie heeft beslist om van het conflict een wedstrijd te maken: waardezoekster Zanna vs groeispeurder Waldorf, elk met hun eigen unieke selectieformule. In dit nummer stelt Waldorf zijn benadering voor en onthult hij de namen van zijn vijf uitverkorenen. Wie haalt op termijn de hoogste return? Rien ne va plus!

    We hebben ons al stevig opgewonden over de nu al weken breed uitgesmeerde kwestie over de al dan niet verplichte verhoging van de rente op bankrekeningen. ‘Een even naïef als populistisch en bovenal gevaarlijk achterhoedegevecht’. Die quote verdient extra uitleg.

    Interview met Nicolas Darvas, professioneel ballroom dancer en tegelijk de ‘beste kleine belegger ter wereld‘. Darvas ontwikkelde zijn eigen recept, de ‘Darvas Box Theory’. Dat werkte wonderwel in de jaren 1957-1959: van 36.000 naar 2,25 miljoen dollar in anderhalf jaar tijd. Hoe deed hij het? Zou dat anno 2023 nog kunnen?

    We hebben het in dit verband ook over de kracht van momentum, volgens wijze beleggers het belangrijkste actief van beursgenoteerde bedrijven.

    Nog in dit verband: Zanna probeert het Darvas-systeem uit met drie MMM-aandelen: Melexis, Materialise en Microsoft.

    We hebben het ook over UCB/Tubize, Azelis, IBA, Atenor, AB InBev, IBA, Argenx, Mitha, Oxurion, Recticel, D’Ieteren en Gimv.

    We hebben het over nog veel meer. Zelfs over de grootste misdadiger van de 20ste eeuw.

  • MMM n°220 van 17 mei 2023

     

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

     

    Zanna heeft weer 696 ondernemingskwesties gewikt en op basis van haar scores een top116 van Belgische beursgenoteerde ondernemingen samengesteld. Wie is volgens haar de meest robuuste Belg, die tegelijk in de volgende jaren veel waarde kan creëren en in alle waarschijnlijkheid niét uit de bocht zal vliegen?

    Opnieuw was het een strijd tussen Lotus Bakeries en Ackermans & van Haaren, met ereplaatsen voor vertrouwde namen als Brederode, Moury Construct, GBL, Texaf en Tessenderlo. D’Ieteren en Jensen haalden hun hoogste positie ooit. En achteraan op de lijst? Veel biotech, dat is normaal. Maar ook de drie Belgische overheidsbedrijven, dat zou echt niet normaal mogen zijn.

    Op basis van deze lijst kookt Zanna haar magische potje, waarin ze de ‘meest achtergebleven doelwachters‘ dropt. De meest robuuste aandelen dus, die in het voorbije jaar achterbleven op de beurs. Is dat de juiste aanpak? Het klinkt alvast zo.

    Zanna vond bovendien nog de tijd om haar twee oude idolen bezig te zien, tijdens de algemene vergadering van Berkshire Hathaway. Welke quotes van Warren Buffett en Charlie Munger bleven plakken?

    Sell in may and go away? Op basis van MMM-cijfers voor de Brusselse beurs sinds 1988, zou een mens uit alle borst roepen: JAAAAA!

    Lap! En de voorbije vijf jaar waren al ronduit sombere beursjaren. Het is menselijk om stilaan de moed te verliezen. Maar het zou ongepast zijn: de beursgeschiedenis leert altijd weer dat de donkerst lijkende periode de allerbeste is om aandelen te kopen (of minstens te bezitten).

    Welke sociale netwerken zwaaien wereldwijd de plak? Sinds 2015 stellen we een top10 samen op basis van ‘maandelijks actieve gebruikers’, en we stellen vast: TikTok en Youtube rukken op, maar Mark Zuckerberg (Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger) blijft de keizer van het internet.

    Dit was uw keuze: een grondige analyse van het aandeel Brederode. Lees onze uitleg en ons oordeel.

    We geven tevens onze mening over ArcelorMittal, Bpost, Sofina, Solvay, Euronav, What’s Cooking?, Colruyt, Texaf, GBL, Greenyard, Galapagos en AB InBev.

    En over James Bond en Bob Dylan.

    Dit magazine verschijnt wel degelijk op WOENSDAG 17 mei (de dag nadien vertrekt de voltallige redactie op retraite naar Albanië).

  • MMM n°219 van 4 mei 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Groeiaandelen presteren al haast tien jaar lang beter dan waardeaandelen. In het voorbije anderhalf jaar lijkt waarde aan zijn comeback bezig. Wat zal het zijn in de volgende jaren, waarde of groei? ‘Waarde’, overtuigt een befaamd waardebelegger. In een interview met MMM legt hij uit waarom.

    Passief beleggen is al jaren actief beleggen dieper en dieper in de schaduw aan het duwen. Gaat dàt blijven duren? Wij zijn overtuigd van niet, en we leggen uit waarom. Zanna mag tevens beschrijven tot welke categorie zij behoort, en waarom ze vindt dat die ’tussencategorie’ superieur is aan actief én passief.

    Belgische aandelen zitten gemiddeld 1,8 jaar in een doorsnee portefeuille. Dat is de vaststelling van een eigen MMM-onderzoek bij 70 Belgische aandelen. Welke Belgen worden het drukst verhandeld? Welke zijn de (te) schone slaapsters van de Brusselse beurs?

    ‘Beleg in wat je kent‘, het is al ruim 9 jaar lang een van de motto’s van Mister Market Magazine. Tegendraadse Zanna is het daar uiteraard mee eens (het is zij die ermee kwam aanzetten), maar zoals altijd vindt ze de nodige nuances. Ze start zelfs een ‘beleg in wat je NIET kent‘-portefeuille, in de hoop dat die op termijn significant SLECHTER gaat presteren dan haar enige echte.

    Precies 50 jaar geleden ontketenden Myron Scholes en Fischer Black met hun befaamde optiewaarderingsformule een ware revolutie op de financiële markten. Hoe belangrijk is de B&S-formule? Wat is zijn groot nadeel? En hoe groot is dat groot nadeel dan wel?

    De VS blijven de beurzen overheersen. Sterker nog: hun overheersing is in de voorbije 40 jaar alleen maar toegenomen. Welke regio’s kwijnden weg? Welke regio’s worden sterker en sterker? Een overzicht.

    We bespreken Galapagos, Biocartis, Bpost, MDxHealth, Colruyt, Biotalys, Sequana, Xior, Melexis en Recticel. Welke zouden we kopen of verkopen?

    We bespreken ook een film over een restaurant.

    En een restaurant.

  • MMM n°218 van 20 april 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    25 jaar geleden bruiste de Brusselse beurs. Er was zelfs té veel bruis: de beursgang van Kinepolis was dermate succesvol, dat weinig hongerige beleggers kregen wat ze wilden… Kinepolis-toestanden noemden we dat.

    Wat een contrast met het schrale beurslandschap vandaag: toen wilde zowat iedereen naar de beurs, nu lijken ze allemaal weg van de beurs te willen.

    We bespreken de tegenstelling met de situatie van precies een kwarteeuw geleden. We zochten en vonden bovendien 7 aandelen die wel eens het voorbeeld van Exmar zouden kunnen volgen: ‘familiale aandeelhouder heeft buik vol van chronisch lage beurskoers en koopt met een optisch dikke premie alle aandelen over.’ Indien die overname er niet komt, zijn we er redelijk zeker van dat ons septet in de volgende 3 à 5 jaar toch beter dan het beursgemiddelde zal presteren. Altijd prijs, dus.

    Die beursverschraling is tevens nefast voor ons aller welvaart. Met ‘ons aller’ bedoelen we niet enkel ‘alle beleggers’, maar echt wel alle burgers van het land. We leggen dat nog eens uit en doen een zoveelste oproep aan onze politieke leiders: doe moedig het goede voor onze economie en onze toekomst.

    Welke zijn de favoriete Belgische holdings van onze huisbelegster Zanna? Ze geeft en bespreekt haar top12.

    Uw keuze: we analyseren het aandeel Tessenderlo en geven het een duidelijk advies. Welke aandelen analyseren we nog, zij het beknopter? Roularta, Sofina, Argenx, Hyloris, Nextensa, AB InBev, Fagron, Barco, Biocartis, Bpost en TINC.

    Precies vijf jaar geleden selecteerde Waldorf een korfje kleine Belgen die over een periode van tien jaar veel beter zouden moeten presteren dan het beursgemiddelde. Waar staan we, nu we halfweg staan?

    Zanna spendeerde haar paasvakantie met de lectuur over de ‘moonshot-generatie‘: jonge beleggers mikken op snelle winsten via ‘hete’ beleggingen. Wie zijn ze? Wat drijft hen?

    En we bespreken twee films die we beter vonden dan het nochtans ten zeerste entertainende Babylon.

  • MMM n°217 van 6 april 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Een eigen onderzoek met een lichtjes schokkende vaststelling: aandelen verloren in de voorbije zes jaar gemiddeld ruim de helft van hun beurswaarde, gemeten van piek tot de bodem die na de piek werd bereikt. Belegde u op het slechtste moment 10.000 euro in een korfje kwaliteitsaandelen, dan was u dus op een gegeven ogenblik ruim de helft van uw geld kwijt. We geven de resultaten, en we beantwoorden de vragen: wat betekent dit? Hoe gaan we daar best mee om?

    We hebben een levendig interview met een ultradood bigger-than-life-figuur. Een financieel expert die zowel de Amerikaanse burgeroorlog in zijn definitieve plooi kreeg als een van de grootste crisissen én depressies heeft veroorzaakt. Een uniek tijdsdocument, met lessen voor de huidige banaire troebelen. Maak kennis met Jay Cooke.

    Ons Zanna komt nog eens terug op de befaamde ‘margin of safety‘ van Ben Graham. Dat is een héél verraderlijk beestje.

    Koop de duurste aandelen van de afgelopen twaalf maanden. Ten zeerste tegenintuïtief dit, maar de aanpak werpt al vijf jaar lang zijn vruchten af. Welke aandelen zouden we dan concreet nu kopen? Welke mijden we?

    Ons jaarlijks wereldwijd renteoverzicht: de gemiddelde basisrente van de centrale banken in de OESO- en G20-landen is spectaculair gestegen. Waar is de rente het hoogst? In welke drie hoogst interessante landen is de rente in het voorbije jaar gezakt?

    We geven onze mening over onder meer Exmar, Colruyt, Moury Construct, Sofina, Miko, Euronav, Mithra, Azelis, KBC, Telenet en Tessenderlo.

     

  • MMM n°216 van 16 maart 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Lichte paniek op de beurzen. Waarom panikeren we niet mee? We geven onze inzichten in een blogpost van 14 maart. Zanna vertelt voorts waarom we stress hebben, wat stress met ons doet, en wat het verband is met de beursmalaise.

    Een belegger met kennis van zaken kan in deze periodes rustiger blijven. Maar waar haal je die kennis? Bij de meesters zelve: John Maynard Keynes en Benjamin Graham. In een laatste aflevering over de drie favoriete hoofdstukken van Warren Buffett, bespreken we het allerlaatste hoofdstuk van The Intelligent Investor van Graham. Met als centraal thema: Margin of Safety. Met als mogelijke nogal vrije vertaling: ‘weiger te veel te betalen.’

    Er zijn verschillende manieren om een margin of safety (beter vertaald: veiligheidsmarge) na te streven. Een eenvoudige manier is focussen op de boekwaarde van een bedrijf – die mag niet te ver onder de beurswaarde liggen. Of wel? Hoe betrouwbaar is boekwaarde eigenlijk als beleggingscriterium?

    We betalen vooral graag voor losers, aandelen die slecht bezig zijn. Hoe komt dat toch? Waarom niet gewoon de winnaars kopen?

    Waldorf toonde zich de koning van de ‘loserkopers’: hij kocht in de voorbije twee jaar aandelen van bedrijven ‘die mogelijk de volgende iPhone zullen maken’. Ondernemingen die een killer product in zich hebben dat er dus nog niet uitgekomen is. Yeah right. Zijn wormenportefeuille doet het spectaculair slecht. Maar wormen geven niet zomaar op. Waldorf al evenmin…

    We afficheren een unieke ranglijst van de 56 aandelen die ooit deel hebben uitgemaakt van de Bel20-index. Nog vijf aandelen zitten er al 32 jaar lang onafgebroken in: Ageas en Umicore (ooit onder een andere naam, maar alla), UCB, Solvay en GBL. Niet KBC dus, en al zeker niet Colruyt. Wat valt nog op? Dat Barco er voor de vierde keer in komt, onder meer.

    Zanna zoomt in op het aandeel ABO Group. We taxeren ook AB InBev, Care Property Invest, Mithra, Sipef D’Ieteren, Elia, GBL, Jensen, Argenx, Bekaert en Materialise.

    En ja, Close had de Oscar verdiend.

  • MMM n°215 van 2 maart 2023

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Aandelen of obligaties? We laten de auteurs van twee belangrijke boeken van 100 jaar geleden aan het woord. Eén over obligaties als allerbeste spaarmethode, één over aandelen als allerbeste spaarmethode. ‘Aandelen zijn voor de dromers, obligaties voor degenen die goed willen slapen’, poneert de ene. ‘De aandelenbelegger heeft op het einde van een lange rit haast een zekere winst, de obligatiebelegger haast nooit’, beweert de andere. Op het einde van deze battle beslist u: wie heeft gelijk?

    Eigen onderzoek: beleggen volgens Zanna’s tip20-ranglijst die ze in elk magazine publiceert loont. En wel alzo: zodra een aandeel voor het eerst in haar tip5 komt, kopen we het om het minstens drie jaar lang bij te houden. Hoe simpel is dat?

    Eigen onderzoek bis: van alle Bel20-bedrijven is gemiddeld één topmanager op de zes een vrouw. Dat is schandalig weinig. Nochtans presteren bedrijven (en dus ook hun aandelen) van ondernemingen met voldoende vrouwen aan de top gemiddeld beter.

    Uw keuze: Gimv. Op uw aangeven fileerden we het aandeel van de Vlaamse investeringsmaatschappij. Koopwaardig of niet?

    We mogen heus optimistischer worden dan we vandaag zijn. We verduidelijken: we moeten dringend optimistischer worden!

    Warren Buffett, 92 jaar oud, is wél optimistisch. Hij gelooft heilig in een mooie toekomst voor de volgende generaties. Hij onthult tevens hoe hij erin slaagde om door in aandelen te beleggen 106 miljard dollar rijk te worden. Door niet meer dan 12 écht goede beleggingen in haast 60 jaar tijd. Dat is dus één toptransactie om de vijf jaar, de rest kan matig of slecht zijn. Kunnen wij dat echt niet ook?

    We geven ook onze mening over, onder meer, Fagron, EVS, Ackermans & van Haaren, DEME, Mithra, Solvay, Umicore, Ahold Delhaize, UCB, Sipef en Bpost.

    En over een lievelingsfilm en een lievelingssong uit onze eigen jeugd.

  • MMM n°214 van 16 februari 2023

     

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Zanna’s alternatieve model voor de luie bijspaarder: stel dat u op de beste manier voor de lange termijn wil sparen (via aandelen dus), maar daar slechts 6 keer per jaar een kleine inspanning van 10 minuutjes voor over hebt (1 uur per jaar dus), hoe doet u dat dan het best? Kopieer gewoon het systeem van Zanna. Zij doet dat al sinds 2015, en ze is daar zeer blij mee.

    Een tweede alternatieve beursaanpak: koop wat de insiders kopen. Immers, als de bedrijfsleiders of bestuurders zelf, zij die in de geheime keuken zitten, hun eigen aandelen bijkopen, dan zal het daar toch wel lekker ruiken zeker? Maar hoe doe je dat concreet, die insiders volgen? Ook hier stellen we u een makkelijk te kopiëren methode voor.

    Voer een zo goed mogelijk gesprek met een aspirant-belegger: wat moet hij weten, wat moet zij kunnen, wat vooral niet?

    En wat moet ù weten? Warren Buffett zei ooit: ‘Het volstaat 2 hoofdstukken uit het magnum opus van Benjamin Graham te snappen, en 1 hoofdstuk uit dat van John Maynard Keynes.’ In dit nummer fileren we voor u het legendarisch ‘Mr.Market‘-hoofdstuk uit The Intelligent Investor.

    Waar te zoeken naar de volgende tenbagger, een aandeel dat op relatief korte tijd maal tien kan gaan? Buiten de doos! We geven enkele voorbeelden van het out-of-the-box-denken, en vooral: we geven een naam van een onderneming waar we met z’n allen al jaren met de neus op zitten, zonder het potentieel te willen zien.

    Voorts hebben we het over kopende insiders, de beste componist aller tijden, de Hollander van de Maand, de grootste miljardairssteden, de actrice die straks de Oscar krijgt, en Jensen, Materialise, Montea, MDxHealth, Umicore, Adyen,  Euronav, Exmar, KBC, Gimv, Barco, Lotus Bakeries en Fagron. 

  • MMM n°213 van 2 februari 2023

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    De Traagste Beurswedstrijd Ter Wereld. We zijn al anderhalf jaar ver in de langste beleggingscompetitie van allemaal. Doorgewinterde klasbakken als Tom Simonts en Gert Bakelants leiden het peloton. Jongere techfanaten zoals Charlotte Van Brabander, bengelen voorlopig achteraan. Maar de reis is nog lang en bochtig. Over welke wapens beschikken de twaalf deelnemers? Wat hebben ze deze keer gekocht en verkocht? Wie beschikt over de juiste papieren? Eén tipje: houd die Zizou Bergs in het oog: net zoals hij de wereldranglijst tennis bestormt, lukt hij ook in deze lijst een knappe sprong voorwaarts.

    Beurstrends worden meestal onderschat: ze zijn sterker dan de theorie ons voorhoudt, omdat telkens weer zelfversterkende krachten beginnen te spelen. Dat was duidelijk het geval in 2022, toen de trend negatief was. Intussen lijkt de trend positief. Hoe kunnen we daarvan het best profiteren? We hebben een theorietje, gebaseerd op het forse FOMO-fenomeen: ‘fear of missing out’.

    Naar jaarlijkse traditie selecteert Zanna haar 3 favoriete kneusjes: welke van de 20 slechtst presterende Belgische aandelen van 2022 kunnen in 2023 positief verrassen?

    Uw keuze: jullie wilden dat wij het aandeel Miko gedetailleerd zouden analyseren. Dat deden we, en dus hebben we ook een antwoord op de prangende vraag: kan Zanna’s grote teleurstelling van de voorbije twee jaar eindelijk deftig gaan presteren?

    We geven tevens onze mening over, onder meer: Aperam, Euronav, Hyloris, Proximus, Sofina en Telenet.

    En over een Oscar-genomineerde voor beste internationale film.

    En over een geweldige song uit… 1956.

  • MMM n°212 van 19 januari 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Het jaar is pas begonnen. U bent nog fris. Geen excuus dus: we sturen u terug naar de schoolbanken. De wijze Warren Buffett zei ooit: ‘Als u hoofdstuk 12 van Keynes’ meesterwerk en de hoofdstukken 8 en 20 van Graham’s magnum opus volledig onder de knie hebt, hoeft u verder niets meer te leren over beleggen. Welaan dan. In dit eerste deel fileren wij tot op de graat het cruciale hoofdstuk van Meester Keynes.

    We deden dat ook voor ons Zanna. Haar beursjaar 2022 ging de mist in: minus 14,0%! Wat liep verkeerd? Dit jaar zal een dergelijke prestatie niet getolereerd worden. En als straf: een grondige Keynes-studie.

    Beleggen is moeilijker dan hartchirurgie, omdat het emotioneel zo complex is. Geen nood: we geven 4 zeer concrete tips om het beleggen te maken tot wat het eigenlijk wel degelijk is: poepsimpel.

    Wat te verwachten van 2023? We gingen luisteren bij drie financieel-economische experts. We kwamen terug met enkele hoopgevende argumenten en adviezen.

    Wie won de strafste quiz van het jaar en is daarmee meteen ook onze MMM-Lezer van het Jaar?

    En wie is de MMM-Mens van het Jaar? Het zal toch niet weeral Elon Musk zijn, zeker?

    Zanna voelde zich als Frankie Loosveld, het onvergetelijk personage uit het al even onvergetelijke Het Eiland. Waarom? Ze heeft – naar eigen zeggen – toch geen kort lontje?

    En we geven onze mening en onze sterren aan, onder meer: Argenx, Euronav, Proximus, UCB en Care Property Invest.

     

  • MMM n°211 van 29 december 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    * Een extra dik feestnummer. Met, onder meer:

    • Quiz van het jaar. We hebben het opnieuw gepeperd gemaakt voor u, beste lezer. Los de twintig meerkeuzevragen, poets uw kristallen bol schoon voor de schiftingsvraag, en wie weet wordt u ‘Lezer van het Jaar’ (met een portret in n°212).

    • Mister Market Magazine Magnificent 7. Welke zeven aandelen gaan in 2023 de pannen van het dak koersen? U heeft gekozen, en u was met 142 dit jaar. Houd de blog in de gaten – misschien onthullen we de uitslag nog voor de publicatie van de dikke 211.

    • De 40 aandelen van het jaar. Dit is geen ranglijst van de beste presteerders noch van de favorieten, maar van de 40 Belgen die het vaakst in de pers geweest zijn. Wat was het verhaal van de top10? En hoeveel sterren geeft Zanna aan elk van de 40? 

    • De quotes van het jaar. De mooiste en meest inspirerende uitspraken van beursmeesters die in de loop van het jaar door ons werden geïnterviewd, van Roland Van der Elst over Ross Perot tot de enige echte (maar ook zeer dode) Charles Darwin.

    • De Walmaan-5. Onze Waldorf selecteerde in de voorbije twee jaar 5 buitenlandse ‘moonshots’, aandelen die tot de maan kunnen suizen. Ze suisden evenwel naar het middelpunt van de aarde. Even het vizier beter afstellen, beste Waldorf, voor een ongetwijfeld beter 2023.

    • Onze rode draad van het jaar. Jawel, het heeft met die onvermijdelijke Elon Musk te maken. En met de snoezige krullenbol Sam Bankman-Fried.

    • En natuurlijk: de 20 lievelingsaandelen, op dit eigenste moment, van Zanna.

  • MMM n°210 van 15 december 2022

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Wat verwacht Mister Market Magazine van beursjaar 2023? En wat verwachten economen, strategen en analisten van een schare banken en beurshuizen? 

    De alleroverheersende vraag, veel belangrijker dan over Poetin, Xi of eender welke centraalbankier of Elon Musk, geven we u alvast mee: welke emotie van Mister Market haalt volgend jaar de bovenhand: de angst voor verliezen of de goesting om te speculeren?

    We hebben een feestelijk verlicht interview met Fred C. Kelly. U kent hem misschien niet, maar zijn inzichten zijn goud waard. Zoals, onder veel meer: ‘Koop nooit aandelen, hoe goed ze er ook uitzien, tot de koersen niet langer zakken bij slecht nieuws. En verkoop ze, hoe zonnig de toekomst ook lijkt, als ze niet langer stijgen bij goed nieuws.’

    Dat is goud waard, nietwaar? Maar hoeveel is goud waard? ‘De goudprijs klimt naar 3.000 dollar per ounce’, is een van de vele boude voorspellingen in dit nummer (let wel: niet van ons).

    En welke aandelen zien er dan zo goed uit? Zanna kort haar koopjeslijst in tot 9 aandelen. De lijst vindt u trouwens terug op onze blog.

    De beste periode van het jaar voor aandelen loopt van 22 december tot 3 januari. Maken we ook dit jaar zo’n kerstrally mee? En welke aandelen zijn dan het meest geschikt om daaraan deel te nemen?

    We geven onze mening over Galapagos, IBA, Kinepolis, Argenx, Bpost, Biocartis, UCB en nog een handvol anderen.

  • MMM n°209 van 30 november 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

     

    • Zanna nam eens ruim de tijd om alle Belgische holdings te screenen. Ze wikte ze alle twaalf en stak ze in een rangschikking. Twaalf? Welja, want voortaan is de industriële parel Tessenderlo ook een holding volgens Zanna, na de inlijving van Picanol. Nieuweling Tessenderlo komt meteen de top3 binnengefladderd. Op nummer 1 staat eens niet Ackermans & van Haaren of Sofina of GBL. Maar wie dan wel?
    • We bestudeerden ook onze FANAAT-aandelen: Facebook (intussen Meta), Apple, Netflix, Amazon, Alphabet en Tesla. Wat liep fout bij hen in 2022? Wordt 2023 beter? En wordt het niet tijd dat we het acroniem FANAAT vervangen? Door wat dan? Mamatanta’s? Dat klinkt in elk geval swingend.
    • ook die Mamatanta’s steken we in een ranglijst. Welke Amerikaanse of Chinese techreus is onze favoriet? Welke laten we links liggen?
    • En wat vinden we van Prosus, uw keuze als het te analyseren aandeel van de maand?
    • Edgerton Welsh kent niemand nog, maar in de jaren 70 was de toen 72-jarige belegger een van de succesvolste der Amerikanen. Zijn strategie was nochtans doodeenvoudig. Zanna gaat die ook eens toepassen. Worden wij daarmee in de volgende jaren het grootste succes van België?
    • We analyseren dus twaalf Belgische holdings, tien buitenlandse techreuzen en nog eens elf opvallende Belgen. 33 aandelen dus, allemaal voorzien van sterren en commentaar.
    • Maar de ***** gaan woensdag naar een New-Yorkse pianist en een oude Japanse film.
  • MMM n°208 van 17 november 2022

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Met Zanna’s vernieuwde voetbalploeg. Ahold Delhaize springt naar de subtop der doelwachters. Barco, Van de Velde, Inclusio en Retail Estates promoveren naar het doel. Cofinimmo, Sofina en VGP zijn voor het eerst geen keeper meer. IBA is dan weer voor het eerst verdediger. Exmar en Agfa-Gevaert zijn van hun aanvallersimago af, terwijl Nationale Bank en Materialise voor het eerst aanvaller zijn.

    Wat betekent dat allemaal? En wie staat helemaal bovenaan Zanna’s ranglijst van sterkste Belgische ondernemingen, met tegelijk de meest robuuste waarde en de mooiste groeiperspectieven? Het is deze keer niét Ackermans & van Haaren, de laureaat van de drie vorige halfjaren.

    En wie bengelt onderaan, en is door de voorzichtige belegger dus best te mijden? Ontdek het allemaal in n°208.

    *

    In hetzelfde nummer: Zanna’s magische potje. Zanna gebruikt haar eigen ranglijst om er de ‘achtergebleven doelwachters’ uit te filteren. Welke bedrijven zijn kloek en gezond en presteren niettemin relatief slecht op de beurs? Dié moet ze hebben. Ontdek haar vijftal van deze maand, en lees hoe de vorige vijftallen sindsdien hebben gepresteerd.

    *

    De attractiviteit van spin-offs. Wat is CFE zonder de maritieme kampioen DEME nog waard? Wie wil straks Solvay Deel Twee, als de groep in tweeën wordt gehakt? Wat met Colruyt, als ooit de energiepoot wordt afgesplitst? En waar ligt de rode draad door al deze vragen?

    *

    Beleggers zijn als kalkoenenvangers. Dat heeft te maken met omgaan met trends, kopen op de piek en verkopen op de bodem. Waarom bent ook u een kalkoenenvanger? Hoe kunt u desondanks die valkuilen vermijden? 

    *

    Over trends en trendkeringen gesproken. Een beroemde studie bracht 25 jaar geleden aan het licht dat de beste Amerikaanse aandelen van de voorbije drie jaar in de volgende vijf jaar gemiddeld veel slechter presteren dan gemiddeld. Klopt dat ook voor Belgische aandelen? We zoeken het voor u uit.

    *

    Maar liefst 1.170 niet-beursgenoteerde ondernemingen hebben een waarde van minstens 1 miljard dollar. Welke zijn de tien grootste ‘unicorns’ van het moment? Zijn er Belgen bij?

    *

    Zanna vertelt waarom ze in mei VGP aanprees toen het aandeel 182 euro kostte.

    *

    We geven onze mening over Agfa-Gevaert, Solvay, GBL, Ageas, Azelis, AB InBev, Bpost, VGP, Montea, Argenx, Galapagos en Picanol/Tessenderlo.

     

  • MMM n°207 van 27 oktober 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Haast alle Belgische vastgoedaandelen kregen op hun donder, maar welke zijn volgens onze eigen Waldorf Indicator nu het meest koopwaardig? De éminence grise van MMM vergeleek de evolutie van de beurskoers en de intrinsieke waarde in de afgelopen 2,5 jaar. Net als 2,5 jaar geleden. Toen concludeerde hij dat  zorgvastgoed te duur geworden was, en sommige winkelexperts te zwaar waren afgestraft. Wat concludeert hij nu?
    *
    De vreemdste der beursgenoteerde vastgoedgroepen is Inclusio, voor wie het sociale belangrijker is dan het kapitale. Hoort dit aandeel dan wel thuis in de tempel van het kapitalisme? We vroegen het aan CEO Marc Brisack, die tevens uitgebreid zijn mening geeft over de nogal tegenvallende maar nog piepjonge beurscarrière van zijn onderneming.
    *
    Zijn aandelen vandaag koopwaardig? Dat vroegen we dan weer aan Steen Jakobsen, de strateeg van de Deense Saxo Bank. Een van zijn vele antwoorden luidt: 75% van de aandelen is nu spotgoedkoop. Jamaar, welke dan? Lees het in n°207.
    *
    En wat heeft de Vlaamse volksheld Tijl Uilenspiegel met beleggen te maken? We leggen het uit, en stellen tevens vast: Tijl lacht.
    *
    Onze jaarlijks onderzoek naar de tarieven van de beursmakelaars: het is verrassend stil op dat front.
    *
    We geven onze mening over CFE, WDP, Bpost, Barco, Bekaert, Sipef, Ageas, Celyad, Care Property Invest, Solvay en Euronav. En over een boek van Howard Marks. En over een song van Pearl Jam en een film met Peter Sellers.

  • MMM n°206 van 13 oktober 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Zanna mag een aandeel kopen. Ze heeft alvast een verlanglijstje opgesteld van een tiental gegeerde Belgische aandelen

    *

    Zitten we niet stilaan in een overdrijvingsfase? We voeren een checklist in met tien observaties, die we twee keer per jaar gaan invullen. Hoe meer negatieve observaties, hoe groter de kans dat we dichtbij de bodem van de markt zitten. Wat zien we vandaag?

    *

    De biecht van Zaragoza. In november 2008 biechtte Pierre in Zaragoza aan zijn partner hun zware beursverliezen van dat jaar op. Hij was tegelijk overtuigd dat die verliezen tijdelijk waren, want geweldige opportuniteiten doemden op. Vandaag voelt hij zich in een vergelijkbare situatie. Dit komt wel goed, ook al kan de miserie nog een winter lang duren – zoals trouwens in 2008-2009. Tijd voor een nieuwe biecht!

    *

    We interviewden Amos Tversky, de vroeg gestorven kompaan van Daniel Kahneman, een expert in ‘spijt op de beurs‘. Inderdaad, dit is een gepast moment om de psycholoog die de Nobelprijs Economie voor 100% verdiende maar hem net niet kreeg, aan de tand te voelen.

    *

    Ook Ben Bernanke verdiende de Nobelprijs. Al jaren. Deze week kreeg de voormalige Fed-voorzitter hem eindelijk. Wij voorspellen dat hier al sinds 2014 zeg.

    *

    We noteerden een karrevracht aan insider-aankopen van eigen aandelen door ‘zij die het dus kunnen weten’. Haast evenveel als in maart 2020, in het diepst van de corona-beurscrisis. Goed teken.

    *

    Uw keuze: Cofinimmo. We fileerden het Belgische vastgoedzwaargewicht en gaven sterren. Hoeveel? Waarom?

    *

    We wikken tevens aandelen als Colruyt, AB InBev, Ackermans & van Haaren, IBA, Agfa-Gevaert, Nationale Bank, Xior en – last but not least – VGP.

    *

    En zoals beloofd: een stukje over Eric Van Looy. En over een van de beste zangeressen/pianistes aller tijden. Wie zou dat kunnen zijn?

  • MMM n°205 van 29 september 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    D’Ieteren wint, met vlag en wimpel, de Clash der Conglomeraten. De Brusselse holding met een boon voor de automobiel komt dus in onze CdC-portefeuille, samen met het nummer 2 dit jaar, het Britse AVI Global.

    *

    Zanna’s boudste voorspelling van het jaar: ze stelt een aandelenkorf van 10 aandelen samen, die volgens haar binnen het jaar een return van 50% kunnen realiseren.

    Absurd, denkt u? Overdreven? Kan niet? Noteer dan toch maar dat Zanna één keer eerder een eendere boude voorspelling deed. Dat was in maart 2020. Een jaar nadien noteerde haar korfje van toen een winst van 48,5%…

    *

    Quizvraagje. Stel dat we in september 2021 voor 38 Belgische aandelen het hoogste en het laagste koersdoel der analisten hadden opgeschreven, in hoeveel procent van de gevallen koersen de aandelen vandaag dan tussen dat hoogste en laagste koersdoel? Dicht bij 100%, denkt u? Dat is een aannemelijke gok. Het resultaat zal u dan ook sterk verwonderen.

    *

    ‘Als de analisten voor een bepaald aandeel ongeveer dezelfde doelkoers voorspellen, is de kans groot dat dat aandeel beter dan gemiddeld presteert. Zijn analisten het daarentegen grondig oneens met elkaar over de toekomstige koersevolutie, pas er dan mee op.’

    Dat is de theorie. Klopt dat in de praktijk ook?

    *

    Welke beurs  presteerde in de afgelopen vijf jaar het best ter wereld? Het is niet die van België, die eindigde op een wel heel bescheiden 30ste plaats. Helemaal laatste: Rusland, tiens.

    *

    We bespreken de tien markantste aandelen van de quinzaine, de insiders die hun eigen aandelen kochten, en onze favoriet van 7 jaar geleden: Texaf.

    *

    Hoe meer we weten, hoe meer we weten dat we veel niet weten. Deze beurswijsheid blijkt opnieuw uit een enquête bij beleggers.

    *

    Hoe zit het met onze wereldbeleggingen via twee trackers? Matig, zéér matig…

    *

    De twee Billen. Miller en Gross. Allebei werden ze onaantastbaar geacht, allebei gingen ze door de knieën, één van beiden krabbelde recht. We brengen hun verhaal.

    *

    We hebben het voorts over Umicore, Kinnevik, Nationale Bank, Tencent, Telenet, Xior, Mithra, IBA, WDP, Argenx, UCB en Sofina. En over Marilyn Monroe, Nick Cave, Simon & Garfunkel en Tilda Swinton.

  • MMM n°204 van 15 september 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    *

    Onze jaarlijkse top10 van Belgische overname- of delistingkandidaten. Welk bedrijf staat helemaal bovenaan? Vorig jaar stond de combinatie Tessenderlo/Picanol op nummer 1: een van de twee zou verdwijnen wegens een nakende fusie. Die fusie werd intussen officieel aangekondigd.

    *

    Het wereldkampioenschap holdings is begonnen: welke van de acht participatiemaatschappijen uit acht verschillende landen wint deze derde editie van de Clash der Conglomeraten?

    In dit magazine stellen we ze u een na een voor. Vanaf 16 september mag u, beste lezer, uw stem uitbrengen. De vier holdings met de meeste nominaties worden gewikt en gewogen door onze holdingexperts. De winnaar volgt dan Brederode en GBL op als MMM’s beste conglomeraat van het jaar.

    *

    Uw keuze: Bekaert. We bogen ons over de jaarverslagen, perscommuniqués en de verste hoekjes van de website, met als prangende vraag: zouden we vandaag in dit aandeel beleggen? Het antwoord is helder als regenwater.

    *

    We buigen ons over het Zanna-systeem. Dat blijft uiteraard onze groot houvast en betrouwbare gids. Toch passen we één welbepaalde regel aan door er een uitzondering aan toe te voegen, rekening houdend met ieders mening op onze blogpost van 6 september, en dus zonder het systeem nodeloos moeilijker te maken.

    Maar waarom zijn bodemlimieten zo belangrijk? En, nu we toch over limieten bezig zijn: waarom zijn toplimieten volgens Zanna al even belangrijk?

    *

    We bespreken Care Property Invest, Exmar, KBC, Sofina, Bois Sauvage, Home Invest, Immobel, Barco, D’Ieteren, AVI Global, Eurazeo, Italmobiliare, Kinnevik, Luxempart, Tencent en Pershing Square. En Tom Lanoye. En Bonnie. En Clyde.

  • MMM n°203 van 1 september 2022

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Koffieservicebedrijf Miko is onze Onterecht Ondergewaardeerde en Onderbelichte Onderneming van het Jaar 2022. Miko haalde het nipt van Materialise. CFE en Inclusio staan samen op het laagste podium.

    Van Zanna’s 40 medaillekandidaten die ze in de zomer van 2020 selecteerde voor de Olympische Spelen van 2024, hebben er 10 hun medaille reeds in ontvangst genomen: onder meer X-Fab, Deceuninck, Euronav en de overgenomen pareltjes Resilux, Sioen en Zenitel. Drie atleten vielen door de mand en moesten vroegtijdig de 4*400-wedstrijd verlaten: Mithra, Biocartis en Bone Therapeutics. Met 27 zijn ze nog, en het gemiddeld rendement na twee jaar is 45,2%. Halen ze de verhoopte 100% nog?

    Interview met Patrick Vermeulen, het ex-hoofd Europese aandelen bij JP Morgan Asset Management dat met zijn eigen beleggingsboetiek Ascot House Advisers begint. De clevere Gentenaar vertelt over zijn beleggingsfilosofie, hoe hij bedrijven analyseert, de waarde van de bitcoin, de zoektocht naar stabiele groeiers en de boodschappen van Matt Damon en Frank Sinatra. En hij vernoemt drie favoriete Belgen. Nee, vier. Of vijf… Soit, hij was goed op dreef tijdens het interview.

    ‘Keep the main thing the main thing’. Waarom lijkt dat advies zo banaal en is het toch zo verdomd moeilijk om te volgen? Vooral beleggers worden snel afgeleid, en al zeker in onrustige tijden zoals nu. Wij niet.

    We bespreken Sipef, Ageas, Agfa-Gevaert, Tessenderlo, Kinepolis, Miko, DEME, IBA, Montea, VGP, EVS en Deceuninck. En The Elephant Man. En, nu we toch bezig zijn, een boek van Dostojevski.

  • MMM n°202 van 18 augustus 2022

     

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Maar liefst 33 aandelen worden besproken (eigenlijk meer, maar we willen geloofwaardig blijven): Argenx, Biotalys, Nationale Bank, Heineken Holding, Bpost, Azelis, Co.Br.Ha., Moury Construct, WEB, Ahold Delhaize, Materialise, GBL, Bois Sauvage, Miko, Telenet, UnifiedPost, Exmar, Galapagos, CFE, Lotus Bakeries, Floridienne, Texaf, Euronav, Bekaert, Qrf, Ekopak, Fluxys Belgium, Inclusio, Smartphoto, Biocartis, 7C Solarparken, Ontex en Econocom.

     

    We bespreken twee uitermate succesrijke MMM-beleggingsstrategieën (en even simpel als eenvoudig, zoals een groot Noord-Antwerps denker ooit zei):

     

    1. De Onterecht Ondergewaardeerde en Onderbelichte Onderneming van het Jaar. Wie volgt Campine op? Het antwoord doet ertoe, want de vorige acht laureaten sinds 2014 presteerden allemaal, jaar na jaar, acht keer op acht, beter dan het Belgisch beursgemiddelde! Koop dus gewoon de winnaar van het jaar, en geniet van superieure rendementen.
    2. Zanna’s alternatieve aanpak voor de ‘luie bijspaarder’: deze 7 jaar geleden geïntroduceerde portefeuille haalt een gemiddelde jaarreturn van 9,1%, tegenover 3,1% voor het gemiddelde van Belgische aandelen. Dat is niet een klein beetje significant. Ontdek wanneer precies u welk aandeel als volgende moet kopen.

     

    Charlie Munger is een van de beste beleggers aller tijden, en zowat de slimste mens tout court. Wat is zijn grootste talent?

     

    We breiden onze rubriek ‘Aandelen van de quinzaine‘ uit van 1 kolom naar bijna 2 pagina’s, en van 3 naar 10 besproken aandelen. Welke Belgen haalden het vaakst de krantenkoppen? En wat vinden wij ervan?

     

    Wat is het beste financieel boek aller tijden? Natuurlijk kunnen en willen we niet zomaar voorbij onze bibliotheeklievelingen van Graham, Fisher en Loeb fietsen, maar deze hier, een pril groentje uit 2021, haalt toch maar mooi mijn persoonlijke top5.

     

    Welke artikelen uit 8 jaar Mister Market Magazine zijn het herlezen waard? Ruim 200 nummers vol weetjes, inzichten en experimenten, daar selecteerden wij de nuttigste topics voor de belegger-met-de-vele-vragen uit.

     

     

  • MMM n°201 van 4 augustus 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

      

    100 inzichten uit de 100 voorbije edities.

     

    Bij dit weer verdient u zowel aangename als nuttige zomerlectuur.


    Mister Market Magazine n°201 is daar perfect voor geschikt.

    Dit is namelijk een 21 advertentievrije pagina’s lang tractaat van inzichten, wijsheden, weetjes en statistieken over beurs en beleggen. Het zijn 100 citaten uit de 100 voorbije magazines, van n°101 tot n°200. Vaak grappig, soms ontroerend, meestal verbazend, altijd interessant en telkens aangevuld met een actueel commentaar.

    Deze beurswijzen komen – onder anderen – aan bod:

    Warren Buffett, Alexis de Tocqueville, Gerald Tsai, Isaac Newton, John Maynard Keynes, John Bogle, Jan Longeval, Charlie Munger, T.Rowe Price, Adam Smith, Mohnish Pabrai, John Kenneth Galbraith, de koningin uit Sneeuwwitje, Philippe Gijsels, Erik Joly, Johann Sebastian Bach, Mark Twain, Walter Schloss, Seneca, Sigmund Freud, Joseph Schumpeter, Ilse De Witte, David Swensen, Benjamin Franklin, Cathie Wood, Jacob Bernoulli, Charles Darwin, Roland Van der Elst, John Burr Williams, en natuurlijk onze vaste medewerkers Zanna en Waldorf.

    En op – onder veel meer – deze vragen krijgt u een antwoord:

    – Waarom schatten we kans in op minstens 90% dat we ook tegen n°300 van Mister Market Magazine de beurs met ruime voorsprong gaan kloppen?

    – Welke job zou Warren Buffett het best passen?

    – Hoeveel keer hoger is de return op aandelen dan die op vastgoed sinds 1900?

    – Waar kunt u het amusante Bel20-kwartetspelletje vinden?

    – Welke 10 beursboeken zijn de favorieten van 28 Belgische beursexperts?

    – Wat heeft Philippe Geubels gemeen met het aandeel VGP?

    – Welke zijn volgens de MMM-tornooien de beste holdings ter wereld?

    – Welke zijn de pijnlijkste beleggersfouten?

    – Is James Stock familie van James Bond?

    – Thales van Milete demonsteerde lang lang geleden een onsterfelijke beursles die nog steeds een van de belangrijkste is van allemaal. Welke les?

    – Wie zijn de tien grootste individuele investeerders in Belgische beursgenoteerde ondernemingen? 

    – Wat hebben de tien rijkste individuën (met uitzondering van staatshoofden) met elkaar gemeen, behalve dat het allemaal mannen zijn?

    – Is de beurs eerder fysica of eerder biologie?

    – Wat kunnen beleggers van Remco Evenepoel en Michael Jordan leren?

    Veel leesplezier!

  • MMM n°200 van 14 juli 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

     

    *** Met de Traagste Beurswedstrijd van de Eeuw. De strijd duurt 10 jaar, van juli 2021 tot juli 2031. Wat is er allemaal gebeurd in dat wel zeer broeierige eerste jaar?

    We kunnen al verklappen dat drie van de twaalf deelnemers een positieve return hebben, ondanks de terugval van de wereldwijde beursindex van 20%. Wie zijn dat? Gert Bakelants? Lisa De Croock? Kurt Vansteeland? Tom Simonts? Ilse De Witte?

    We kunnen ook verklappen dat één van de twaalf wel heel ver achteruitgeslagen is. Minus 46%! Wie zou dat zijn?

    Voorts zijn er enkele wissels gebeurd, en werd gefoeterd en gejuicht. Door wie? Waarom? Lees het allemaal vanaf 14 juli

     

    *** Interview met Roland Van der Elst, onze eerste beursmeester.

     

    200 nummers geleden deden we ook al een interview met de toen 78-jarige éminence grise. Onder het motto ‘beleggen is levenslang leren‘, vroegen we onze expert: welke passages van dat interview staan nog overeind, welke zijn achterhaald door feiten en ervaring? Wat zou u vandaag anders doen? Een gesprek over groei en waarde, Amerikaanse tech en Belgische vastgoedvennootschappen, analistenwerk en de biotechsector, dividenden en portefeuillemaatschappijen.

     

    *** Ook wij hier bij MMM blikken terug na 200 nummers: wat is de belangrijkste les die wij sinds nummer 1 van maart 2014 hebben geleerd? En van wie staken we het meeste op, op het vlak van beurs en beleggen? Buffett? Keynes? Graham? Galbraith?… Darwin misschien? Tip: de man is al 82 jaar dood.

     

    *** Onopvallende aandelen presteren nadien doorgaans beter dan de rumoerigen. Ons experiment blijft dat bevestigen

     

    *** We geven een handig overzicht van alle besproken aandelen over de voorbije twaalf maanden.

     

    *** En onder meer deze aandelen worden in n°200 besproken: Sofina, X-Fab, PayPal, HAL Invest, Quest for Growth, Melexis, Picanol, DEME,…

  • MMM n°199 van 30 juni 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Met onder meer een antwoord op de prangende vraag: waarom verkocht Zanna haar favoriete aandeel?

    En waarom hebben we het zo moeilijk om een waarde van 200 euro per Sofina-aandeel te aanvaarden, terwijl het amper zes maanden geleden 430 euro waard was?

    DEME noteert op de beurs. Wat zou Zanna in de komende weken doen? En wat moet u nu doen, als u voordien CFE-aandelen bezat?

    Een interview met John Burr Williams, die ons het gedicht ‘Een koe voor de melk en een aandeel voor zijn dividenden’ schonk, én het dividend discount model. De wiskundige die econoom werd om de crash van 1929, is dan ook de enige echte stamvader van het dividendbeleggen.

    Een nieuwe onderzoek, de oude vaststelling: Belgische spaarders malen niet om rendementen op hun spaargeld, ze willen er bovenal niets van verliezen. Dat brengt ons bij het ‘raadsel der raadsels‘: liever een zeker verlies op de spaarrekeningen dan een hoogst waarschijnlijke (maar dus niet 100% zekere) winst op de beurs… waarom toch?

    Houd adviesverlagingen in het oog. Een stevig MMM-onderzoek met 159 onderzochte waarnemingen bij Belgische aandelen: 6 maanden nadat een analist zijn advies voor een aandeel heeft verlaagd, presteert dat aandeel significant slechter dan het gemiddelde. En wat na adviesverhogingen?

    We bespreken onder meer Mithra, Deme, Umicore, Sofina, Galapagos, Inclusio en Immobel.

  • MMM n°198 van 16 juni 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    ** De malaise op de beurzen. We geven er ruim aandacht aan, op pagina’s 1, 2 en 11. Met tips, meningen en concrete adviezen voor de komende maanden. En met als rode draad, het inzicht dat we dezer weken allemaal wel beamen: op de beurs is niet het brein het belangrijkste orgaan, maar de maag.

    ** De kwestie van de wereldreis.

    Vier jaar geleden, in n°101, legde ik 20 beursexperts de volgende kwestie voor: In de zomer van 2022, na de publicatie van n°200, wil ik een wereldreis maken. Ik heb 10.000 euro, maar zo’n reis, met 2 personen, zal me 20.000 euro kosten. Hoe haal ik tijdig dat vooropgestelde budget, zonder mijn initieel bedrag te verliezen? Anders gezegd: op welke manier poog ik mijn inzet te verdubbelen zonder er iets van te verliezen?

    Onder meer Koen De Leus, Guy Sips, Marc Leyder, Peter Vanden Houte, Pascal Paepen, Kurt Vansteeland, Kristoff Van Houte, Gert Bakelants, Geert Van Herck, Philippe Gijsels, Sven Sterckx, Jan Longeval en Serge Mampaey bogen zich over het vraagstuk en formuleerden hun antwoorden.

    Eén van de twintig haalde de haast onbereikbaar geachte kaap van 20.000. Wie? En wat raadt deze beursmeester aan voor de zomer van 2026?

    Zanna werd vier jaar geleden niet bevraagd, maar mag nu haar strategie ontvouwen. Het wordt een drietrapsraket, met hoog risico, opportunistische veiligheid, aandelen en opties.

    ** We kunnen beter toekomstige verliezers spotten dan toekomstige winnaars. Dat blijkt uit een onderzoek rond Bel20-aandelen, met als proefkonijnen: jullie.

    ** SELL! In onze rubriek die nu goed drie jaar loopt, bespreken we een negende aandeel dat we tegen de huidige koersen zouden verkopen. Hoe loopt het met de acht andere ‘sells’?

    ** Uw keuze. Jullie stemden massaal voor Materialise als ons te dissecteren aandeel van de maand. Wat is onze conclusie?

    ** We bespreken onder meer Recticel, Sofina, GameStop, TKH Group, Picanol, Mithra, Renewi, Socfinaf, Kinepolis en Colruyt. 

    ** En Miles Davis.

  • MMM n°197 van 2 juni 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Met een speciale focus op een wel zeer actueel fenomeen van nochtans precies 100 jaar oud. Velen zijn het vergeten, maar anno 2022 is het zéér nuttig op de hoogte te zijn… Enig idee wat het is?

    Een trucje om in één oogopslag te zien of een onderneming waarde kan creëren: de ‘Regel van 40‘: stijgt de omzet met minstens 20% en is de operationele marge minstens 20%? Goed teken! Wij vonden vijf Belgische bedrijven die aan dit criterium voldoen. We geven hier alvast één naam: Melexis.

    De beurszomer staat voor de deur. Welk soort zomer wordt het: die van 2008 (-24,3%) of van 2009 (+22,3%)?

    Onze FANAAT-gang, hoe gaat het daar nog mee? Sinds 2017 spreken we niet over de ‘FANG’-aandelen (Facebook, Apple, Netflix, Google), maar FANAAT (met Amazon en Tesla erbij). We bekijken tevens de prestaties van ‘extrafanaten’ Microsoft, Alibaba en Tencent. En van het buitenbeentje met de ‘b’ van bitcoin.

    Over Microsoft geschreven: welke onderneming zal volgens u de grootste zijn in 2027? We vroegen u hetzelfde vijf jaar geleden, met het aangepaste jaartal: ‘welk bedrijf zal het grootste zijn in 2022?‘ We vergelijken uw voorspellingen met de realiteit.

    In welke Belgische holding zou Zanna vandaag het liefst beleggen? In welke liefst niet? We geven haar top11, van Sofina tot Floridienne (of is het van GBL tot Brederode?).

    Zanna doet een Swensje. Volgens de aanwijzingen van de legendartische belegger David Swensen deed Zanna wereldwijd aan activaspreiding via ETF’s. Welke zijn dat? En welke return realiseerde ze ermee na 1 jaar?

    We hebben het Monopoly, het populairste bordspel aller tijden. Wist u dat het aanvankelijk een antimonopolyspel was?

    We vernoemen onder meer Colruyt, GBL, Sofina, Xior, Euronav, EVS, Gimv, VGP, en Agfa-Gevaert.

     

     

     

  • MMM n°196 van 19 mei 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Zanna’s vernieuwde voetbalploeg.

    Wie promoveerde tot doelwachter? Onder meer Recticel.

    Wie degradeerde tot verdediger? Onder meer KBC. Wie promoveerde tot verdediger? Onder meer Kinepolis.

    Wie degradeerde tot middenvelder? Onder meer Ter Beke. Wie promoveerde tot middenvelder? Onder meer Econocom.

    Wie degradeerde tot aanvaller? Onder meer Co.Br.Ha.

    Wie volgt Ackermans op als beste doelwachter van België? Wie volgt Bone Therapeutics op als hekkensluiter van Zanna’s unieke top120?

    *

    Zanna’s magisch potje. Welke vijf aandelen zijn koopwaardig volgens Zanna’s magische formule (totaal-(6*Newton))? En waarom leidt die formule geheid naar superieure beursprestaties over zeven jaar? Read all about it!

    **

    ‘Alleen als het eb is kun je zien wie naakt zwemt’, zei zwemkampioen Warren Buffett ooit. Awel, het ís eb. Wie zijn de naaktzwemmers? En wie heeft geen last van die getijden? Waarom niet?

    Vloed heft dan weer alle bootjes tegelijk op. En als de zeespiegel zakt, zakken ze allemaal mee. Sommige superschepen zakten volgens Waldorf té diep. Hij geeft vijf namen, allemaal beginnend met ‘A’, die hij aan de huidige koersen best wil opvissen.

    De truc van de eenhoorns: koop alle vette vissen die naar de beurs komen. Geldt die wijze raad nog wel? Naar aanleiding van 10 jaar Facebook op de beurs (sorry: Meta) maken we de rekening.

    **

    Uw keuze: we fileerden het aandeel Lotus Bakeries. Met hoeveel sterren staat Zanna nu te zwaaien, *, **, ***?… Of 0?

    We onthullen de oorzaak achter deze bizarre tegenstelling: aandelen met een laag risico halen op termijn gemiddeld een hoger rendement, en toch kiezen we haast keer op keer voor aandelen met een hoog risico.

    We bespreken aandelen als Montea, Umicore, Iteos, Tubize, VGP, UCB, Bekaert en Oxurion.

    **

    En we hebben een luister- en een kijktip, om u in de stemming te brengen.

     

     

  • MMM n°195 van 5 mei 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Word de Remco van de  beurs (of de Ronnie the Rocket): wat kunnen belegger leren van topsporters?

    We onderzochten wat winnaars van verliezers onderscheidt in sporten zoals tennis, voetbal, atletiek, basket, surfen, wielrennen, boksen en ijshockey. We hebben het over Remco Evenepoel, Joe Frazier, Karim Benzema, Michael Jordan en Wayne Gretzky.

    Ontdek dit artikel en besluit: beleggen is topsport (het is wel minder vermoeiend).

    – – – – – – – –

    Je kan op twee manieren het beleggen benaderen.

    • Je zoekt de beste bedrijven (doelwachters), met een voorspelbare en robuuste omzetgroei en een houdbaar hoge winstmarge. En oké, je betaalt redelijk veel.
    • Je zoekt in de ramsjbak der verguisde aandelen de floppers van het moment. Je koopt ze in de hoop ze later duurder te verkopen aan de ‘grotere zot’.

    Wie wint? Dat antwoord is al te makkelijk.

    Interessantere vraag dan: hoe vind je die ‘beste bedrijven’? Welkom in de wereld van de ROCE en de FCFy.

    En goed nieuws: Waldorf selecteerde 10 Belgen volgens die raar klinkende criteria. Ontdek hun namen.

    – – – – – – – –

    Waldorf kocht vorige vrijdag het aandeel Amazon. Waarom Amazon?

    – – – – – – – –

    Zanna staat stappend stil bij de oxymoronen van de beurs. Met de prangende vraag: bent u een oxymoron? En wat kunt u daar dan tegen doen?

    – – – – – – – –

    Presteren robuuste Belgische smallcaps (kleinere aandelen) siginificant beter dan het beursgemiddelde? Ons onderzoek hieromtrent gaat de vijfde jaargang in.

    – – – – – – – –

    We hebben een prima boekentip, platentip en reistip. 

    – – – – – – – –

    We hebben het over X-Fab, Euronav, Sofina, WDP, Barco, Mithra en Umicore.

    – – – – – – – –

    En over de onnavolgbare Elon Musk: wie is die man? U leest het kortste en helderste portret in dit nummer.

     

    Zanna’s unieke rekenblad

    Zanna deelt haar excel-model waarmee ze al bijna 20 jaar lang haar portefeuille beheert volgens haar beproefd systeem.
    Abonnees kunnen het hier downloaden.

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Het Zanna-systeem in vraag en antwoord

    In deze brochure beschrijft Zanna de regels van haar beleggingssysteem dat ze al sinds eind 1996 gebruikt

    Download “Zanna: de handleiding in vraag en antwoord”

  • MMM n°194 van 13 april 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Interview met Stefanie Huybrechts, 23 jaar, fan van FIRE (Financial Independence, Retire Early), van factorbeleggen, van Monet Carlo, van Warren Buffett en van Goals-Based Investing. Wat is dat allemaal? Wat drijft jonge beleggers als zij? In elk geval niet: ‘hoe hoger mijn rendement, hoe beter‘.

    We staan voor een verlengde periode van hoge inflatie en hogere rentetarieven. Hoe schatten we de risico’s in? Hoe wapenen we ons?

    Eigen onderzoek: koop de 10 aandelen die in de voorbije twaalf maanden het best hebben gepresteerd. We doen dat nu al vier jaar lang, en telkens klopt dat tiental hoogvliegers het beursgemiddelde. De besten van het recente verleden blijven dus puik presteren. We lanceren prompt voor de vijfde keer een korfje van uitverkorenen.

    Vorig jaar stelden we een mandje samen met 10 Europese primussen inzake duurzaamheid (ESG). Hoe hebben ze op de beurs gepresteerd?

    Zanna’s vriend reed met een huurwagen en werd bedrogen. Om nog maar eens te benadrukken: wees eigenaar! Koop dus aandelen.

    We scannen, zoals elk jaar, alle rentetarieven ter wereld. Amaai, die zijn fameus gestegen in het voorbije jaar!

    We bespreken onder meer Etex, Euronav, Mithra, Aperam, KBC Ancora, Aliaxis en Argenx.

    En we doen iets met snooker.

     

  • Nummer 193 van 31 maart 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Interview met een dode supermeester: Charles Darwin. Wat heeft de evolutiebioloog met beleggen te maken? Veel veel meer dan u denkt. Ontdek het snel in dit nummer.

    Waldorf selecteerde een jaar geleden 4 bedrijven die wel eens de volgende Apple of Tesla zouden kunnen zijn. Valt dat tegen zeg: van de 4.000 geïnvesteerde euro’s blijven er nog 2.319 over. Gelukkig weet de ervaren rot wat hij in deze situatie moet doen. Hij selecteert bovendien 3 nieuwe ‘Wormen’.

    Beleggen is aartsmoeilijk en poepsimpel. Het hangt af van de definitie. Als dat neerkomt op aandelenselectie, is het te moeilijk voor woorden. Als het neerkomt op portefeuillebeheer, is het eigenlijk kinderspel. Wij spelen graag kinderspelen.

    Poetin. Inflatie. Wereldwijde onrust… zouden we niet best onze beurswinsten veiligstellen nu we er nog hebben? Lees ons uitgebreid antwoord op deze vraag van velen.

    Waarom eigenlijk zitten velen met die vraag hierboven? Immers, we sparen voor de zodanig lange termijn dat we sowieso inflatie, despoten en pandemieën tegenkomen. Wat maakt het uit? Veel, zo blijkt. Het zit tussen onze oren. We willen controleren, ook de dingen die we niet kunnen controleren. 

    We analyseren het aandeel van Ackermans & van Haaren. Waarom? Omdat u ons dat vroeg.

    En we geven ook onze mening over Telenet, Recticel, Argenx, Aalberts, UnifiedPost, Roularta, Sipef, D’Ieteren en IBA.

    En over Arno.

     

  • Nummer 192 van 17 maart 2022

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Hoe voelde u zich als belegger in de voorbije weken? Wilde u kopen toen de koersen opveerden en de dag (of het uur) nadien verkopen toen de koersen kelderden? Het is een op en top menselijke reflex, die al werd uitgeklaard in het allereerste boek ooit geschreven over beurs en beleggen: ‘Verwarring der verwarringen’. We bestuderen de uiterst actuele adviezen van Joseph de la Vega uit 1688.

    We hebben een gesprek met Dieter Haerens, de baas van Saxo Bank België: ‘We hebben een generatie teruggewonnen op de beurs’, zegt hij. In 2001 verloren we een generatie, maar de huidige twintigers zijn op de beurs om er te blijven!

    Hoe profijt halen uit Zanna’s tip20 die in elk magazine op pagina 11 prijkt? Simpel: koop elk aandeel dat voor het eerst haar top5 haalt en houd dat minstens drie jaar bij. Het rendement ligt een pak hoger dan het beursgemiddelde.

    Oorlogen en ziektes hebben een kleinere impact op de beurs dan u zou denken. Meestal is er geen aanwijsbare oorzaak voor een crash. Het is dat zandkorreltje te veel, een gevolg van een onevenwicht tussen trendvolgers en waardezoekers. Zanna bespreekt deze theorie van de zandhoop.

    Waldorf las de brief van Warren Buffett. Nooit was die brief zo kort, en toch haalde onze eigen witte vos er 10 wijze beurslessen uit.

    Als de beurskoersen fors zakken, kopen insiders des te meer. Philippe Vlerick ontpopte zich in de voorbije weken als de superbodemvisser.

    Het mirakel van de samengestelde interest, gezien door de mysterieuze ogen van de Mona Lisa.

    We zijn in amper zes weken tijd van een positieve naar een negatieve beurstrend geëvolueerd. Wat betekent dat? Welke zijn de gevolgen?

    We bespreken de transactie van het jaar 2021, met ene Richard Mashaal in de hoofdrol.

    We bespreken ook Solvay, Materialise, Bekaert, Sipef, UCB, Ontex en D’Ieteren.

    En we bespreken een pissijn en een latrine. Jawel.

  • nummer 191 van 24 februari 2022, na beurstijd

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Beleggen in oorlogstijd. Wat gaan we nu doen? We hebben een tweeledige strategie klaar, gebaseerd op mijn eigen analysewerk over de vorming van aandelenkoersen tijdens de Golfoorlog van 1991.

    Vrouwen aan de top. Onze jongste telde het aantal vrouwen in de groepsdirecties en de raden van bestuur van alle Bel20-bedrijven. Vooral in de groepsdirecties zijn ze nog steeds schromelijk ondervertegenwoordigd. Jammer, want we hebben meer vertrouwen in bedrijven met voldoende vrouwen aan de top. Welke zijn de top5 van de Bel20-index? Wedden dat ze op termijn de index gaan kloppen?

    We hebben een interview met de in 2019 overleden Ross Perot. Niet over zijn opmerkelijke presidentiële campagnes van de jaren 90. Maar wist u dat Perot in 1970 in zijn eentje Wall Street van een meltdown redde? En dat hij in datzelfde jaar in één dag 500 miljoen dollar verloor op de beurs? Dat laatste was toen een record. Vandaag heeft Mark Zuckerberg dat record overgenomen.

    Zanna’s alternatief systeem voor de luie bijspaarder. Ze begon ermee in 2015, en haalt er nog steeds een jaarlijks gemiddelde return van 14,6 procent mee. Geen wonder dat veel van onze lezers hier verliefd op zijn.

    De truc van het dividendrendement: verzamel de aandelen waarvan het dividendrendement in de voorbije vijf jaar het forst is gestegen. Die gaan het goed doen, kunnen we om meerdere redenen verwachten. Klopt dat?

    Uw keuze: we bespreken het aandeel Alphabet.

    Onze keuze: we bespreken Umicore, D’Ieteren, Akzo Nobel, GBL, Barco en Tessenderlo. En een film met Humphrey Bogart.

     

  • Nummer 190 van 10 februari 2022, na beurstijd

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    • Weldra verkoopt Zanna haar aandelen van AKKA en Resilux. Wat gaat ze doen met de ontvangen gelden? De meest voor de hand liggende keuzes zijn een middenvelder en een doelwachter. Voor elke positie bespreekt ze drie kandidaten.
    • Interview met Jean-Paul Adam, topman van de Antwerpse vermogensbeheerder Accuro: ‘We laten onze klanten niet rentenieren maar dividendenieren. Ze moeten kunnen genieten van een deftig pensioen over een zeer lange termijn.’ Hoe precies? Adam legt het allemaal helder uit.
    • Welke CEO’s zagen onder hun beleid de waarde van hun onderneming het meest toenemen? Tim Cook, Satya Nadella, Jeff Bezos en Warren Buffett staan zeker in de top15. Zuckerberg ook nog altijd? En zijn er Chinezen bij? En Europeanen?
    • Wanneer verkopen we best aandelen? ‘Twee redenen’, zei superbelegger Howard Marks onlangs. ‘Als ze gestegen zijn en als ze gezakt zijn.’ Is Zanna het daarmee eens? En is er niet nog een derde reden?
    • Onze jongste kracht noteert al sinds eind 2019 alle Belgische insidertransacties (te vinden op de website van de beurswaakhond FSMA) op een lang lang rekenblad. Hoe kunnen we daar een mooi rendement uit halen?
    • Wat is het verband tussen Luc Tack, Elon Musk, Jean-Pierre Van Rossem, Ivar Kreuger en Elizabeth Holmes?
    • Voorts een boekbespreking, enkele opvallende top10’s, quotes, een favoriete film en ons favoriete spelletje.
    • En onze mening over IBA, Melexis, Cofinimmo, Materialise, Compagnie des Alpes en Picanol.

     

  • nummer 189 van 27 januari 2022, na beurstijd

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Het Traagste Beursspel van de Eeuw is zes maanden ver. Met nog 9,5 jaar te gaan: wie van de twaalf deelnemers neemt de leiding? Gert Bakelants, Kurt Vansteeland, Peter De Neve en Daan Verhelst kopen een aandeel. Welk en waarom? Wat doen de anderen?

    Mister Market in therapie. Ons beurstypetje is duidelijk nerveus. Waarom? We leggen hem op de sofa bij onze huispsycholoog.

    Supergeld. De enige manier om rijk te worden, écht rijk, is via aandelen. Hoe precies? En zouden wij dat ook kunnen? In dit artikel zetten we de lezer mee aan het werk.

    Van kneusjes naar kanjers. Welke drie aandelen heeft Zanna geselecteerd uit de lijst van 20 slechtst presterenden van 2021 om dit jaar te knallen?

    Zanna’s top11 van favoriete Belgische holdings. We hebben een nieuw nummer 1: GBL.

    Zanna blikt terug op de wel zeer ruige beursdag 24 januari.

    We bespreken onder meer TINC, Telenet, Ontex, Alibaba, Compagnie des Alpes, Ageas, Sofina, UCB, CFE, Velcan Holdings en Picanol.

  • Nummer 188 van 13 januari 2022, na beurstijd

    Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

    Interview met Olivier Leleux, al bijna 30 jaar de baas van de gelijknamige grootste onafhankelijke beursvennootschap van België: Benieuwd naar zijn ervaringen, frustraties, tips en favoriete quotes?

    Wie wint onze quiz en is daarmee onze Lezer van het Jaar?

    Waarom hebben wij graag dat koersen nu en dan zakken? Om de lekkerste snoepjes aan bradeerprijzen te kunnen kopen, natuurlijk. Ontdek wie die mooiste snoepjes zoal zijn.

    Het jaaroverzicht van Zanna’s portefeuille. Wat hebben we deze keer geleerd?

    Nieuwe rubriek: portret van een beleggingsclub met een originele aanpak en een boeiend verhaal. BBB mag de spits afbijten.

    De goede Vlaamse belegger heeft vaak gêne: meer dan 20% winst op het spaargeld in één jaar? ‘Is dat wel billijk?…’ Zanna’s mening hierover is duidelijk.

    We hebben ons oordeel klaar voor aandelen als Cofinimmo, VGP, D’Ieteren en Recticel. En 4 farmagerelateerde aandelen die allemaal in Zanna’s tip10 prijken.