Ode aan Yogi Berra

Yogi Berra is niet meer. De legendarische baseball-speler en -coach is gisteren gestorven. Hij was 90.

Berra zal vooral herinnerd worden dankzij de quasi-wijze oneliners die hij een na een kennelijk moeiteloos uit zijn mouw schudde.

Ik vond ze dermate quasi-wijs, dat ik er een passage aan besteedde in mijn boek ‘Iedereen belegger’, in het hoofdstuk ‘Uw eerste aandeel’ uit Deel 3:

Laat uw eerste uitverkoren aandeel geen ‘pennystock’ of ‘centjesaandeel’ zijn. Dat is een aandeel dat minder dan 1 euro kost. Enkele centjes slechts. Dat oogt spotgoedkoop, maar dat is het niet. Simon, de jongen van 21 die in Deel 2 al langskwam, had in het begin een warme voorliefde voor centjesaandelen. ‘Liever 100 aandelen van 80 cent dan 1 aandeel van 80 euro.’ Dat lijkt meer.

Het deed me denken aan de uitspraak van Yogi Berra, een honkbalcoach die door het weekblad The Economist enkele jaren geleden werd uitgeroepen tot ‘Wisest fool’ van de voorbije 50 jaar. Dat was dan om wijsheden zoals: ‘It ain’t over ‘till it’s over’ of ‘The future ain’t what it used to be’ of ‘It’s déjà vu all over again’. Of een zeer geschikte voor beleggers: ‘Let op als je niet weet waar je heen gaat. Je loopt het risico er niet te geraken.’

Of op culinair vlak: ‘Niemand gaat nog naar dat restaurant. Het is er te druk.’ En, zich richtend tot de ober: ‘Snij mijn pizza in vier stukken, aub. Ik denk niet dat ik er zes op krijg.’

Aan die uitspraak dacht ik toen ik Simon hoorde praten. Of je nu het eigen vermogen van een bedrijf in 100.000 aandelen verdeelt of in 100 miljoen, dat verandert niets aan de waarde van de onderneming. Simon beseft dat natuurlijk wel, maar toch voelt het bij hem aan alsof die 100 miljoen aandelen meer waard zijn dan die 100.000. En bij vele anderen.

‘Trouwens, is het niet zo dat een aandeel dat 50 cent kost veel sneller in waarde kan verdubbelen dan een aandeel van 100 euro?’ vroeg Simon. Een uitstekende vraag was dat. Puur bedrijfseconomisch gezien is dat nonsens, om dezelfde reden waarom u niet meer pizza eet als die in meer stukken gesneden is. Toch heeft Simon gelijk: een aandeel van 50 cent verdubbelt inderdaad vaker en sneller. Dat heeft evenwel niets met dat bedrijfseconomische te maken, en alles met zuivere speculatie.

Yogi Berra, gewoon onovertroffen.

Posted on 23 september 2015 at 09:54

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.