De Buffett-brief in 10 smakelijke hoogtepunten

Om 14u Belgische tijd publiceerde Warren Buffett, de voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway, zijn brief aan de aandeelhouders. Voor de 52ste keer al.

Indien u vandaag véél tijd heeft, kunt u alle brieven sinds 1977 lezen op http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html.

Indien u vandaag niet genoeg tijd heeft om de 29 in kleine lettertjes getypte brief van vandaag naar aanleiding van het jaarverslag van 2016 te lezen, hebben we hier enkele van de smakelijkste passages voor u.

1) De beurswaarde van een aandeel Berkshire Hathaway steeg in de voorbije 52 jaar met 1.972.595%. Dat is gemiddeld 20,8% per jaar (eat that, Zanna!). In 2016 kwam er alweer 23,4% bij. De boekwaarde steeg over dezelfde periode ‘slechts’ met 884.619%. Vanwaar het verschil? Indien een aankoop minder waard blijkt, boekt Berkshire meteen een gepaste waardevermindering. Indien een aankoop later (veel) meer waard wordt, hetgeen meestal het geval is, blijft niettemin de aankoopwaarde in de boeken.

2) ‘Charlie (Munger, de legendarische sidekick) en ik hebben geen magisch winstrecept, behalve groot durven dromen en mentaal en financieel klaar staan indien zich een opportuniteit aandient. Zowat elk decennium pakken zich donkere wolken samen over de economie en zal het goud regenen. Indien zulke stormen woeden, zorg dan dat je klaarstaat om de gouden druppels met wasmanden op te vangen, niet met theelepeltjes.

3) Buffett herhaalt dat hij in 1993 een blunder maakte door Dexter Shoe te kopen voor 434 miljoen dollar. ‘Niet alleen was dat bedrijf na een poos nog 0 dollar waard, ik betaalde de verkopers met 23.203 Berkshire-aandelen. Die zijn vandaag 6 miljard dollar waard.’ Buffett maakte overigens een vergelijkbare fout in 1998, met de overname van General Reinsurance. Overnames financieren met eigen aandelen zal de Wijze van Omaha niet meer makkelijk doen. Het hoeft niet echt. De kaspositie bedroeg eind 2016 86 miljard dollar.

4) Over het welvarend Amerika, ook al is de welvaart niet perfect verdeeld: ‘Al die welvaart hoort in hoge mate Amerikanen toe. Buitenlanders hebben weliswaar een deel, maar Amerikanen hebben een vergelijkbare welvaart in het buitenland. Dus ik herhaal wat ik al zei en zal blijven zeggen: baby’s die vandaag in de VS worden geboren zijn de gelukkigsten op aarde.’ – Geen woord over Donald Trump in die 29 pagina’s, overigens.

5) Wel over Jack Bogle, de oprichter van Vanguard’s en eigenlijk de vader van het goedkope indexbeleggen (gewoon een index volgen, bijvoorbeeld via een exchange traded fund (ETF): ‘Indien iemand een standbeeld verdient omdat hij het meest heeft betekend voor de Amerikaanse beleggers, is het Bogle wel. In zijn decennialange kruistocht om beleggers naar trackers te lokken, heeft hij slechts een klein deel verdiend van de rijkdom die hij had kunnen vergaren door zoals zoveel andere vermogensbeheerders forse commissies te vragen om de spaarders uiteindelijk niets – of in veel gevallen minder dan niets – terug te geven. Jack is een held voor miljoenen spaarders, en voor mij.’

6) Over de Amerikaanse economie: ‘Het Amerikaanse bedrijfsleven, en dus het gemiddelde van de beursgenoteerde aandelen, zal in de volgende jaren zo goed als zeker véél meer waard zijn dan vandaag. Reken daarvoor gerust op innovatie, productiviteitswinsten, ondernemerschap en investeerbaar kapitaal. De alomtegenwoordige doemdenkers kunnen goed geld verdienen door hun zwartgallige kletskoek handig te vermarkten, maar laat de hemel hen bijstaan als ze doen wat ze zelf adviseren.’

7) ‘Een volgende zware correctie komt er zeker. Niemand weet wanneer. Meg McConnell van de centrale bank van New York beschreef de realiteit van paniekaanvallen: ‘We sparen tijd noch moeite om die systemische risico’s te vinden, in werkelijkheid vinden de risico’s ons.’

Tijdens die angstaanjagende momenten mag je twee zaken nooit vergeten, benadrukt Buffett: ‘Ten eerste is algemene angst een bondgenoot van de belegger, want dan zijn er koopjes te doen. Ten tweede is persoonlijke angst van de belegger zijn ergste vijand. Die is altijd ongegrond. Beleggers in een korf grote en goed geleide Amerikaanse ondernemingen die onnodige kosten mijden en simpelweg de storm uitzweten zullen er op termijn wel bij varen.

8) Opnieuw mooie woorden voor Ajit Jain, de baas van de gigantische Berkshire Hathaway Reinsurance Group: ‘Ajit verdiende tientallen miljoenen voor jullie, de aandeelhouders. Indien er ooit een nieuwe Ajit passeert en jullie kunnen me voor hem ruilen, aarzel niet. Ruil!‘ Over andere luitenanten zwijgt Buffett dit jaar. Mister Market Magazine blijft erbij dat Jain niét de opvolger wordt van de nu 86-jarige Buffett (de 92-jarige Munger zeker niet). Voor ons is het sinds onze Buffett-special n°24 Greg Abel.

9) Buffett haalt als vanouds uit naar boekhouders en consultants die op creatieve wijze bedrijfsresultaten manipuleren. Hij haat de term ‘aangepaste winsten’ (wij ook, het klinkt een beetje als ‘alternatieve feiten’). Hij vertelt het verhaal over de CEO in de jaren 60 (hij blijft zich hoeden voor elke actuele kritiek), die zijn bedrijf naar de beurs wilde brengen en nog moest kiezen wie hij zijn duurbetaalde adviseur zou maken: ‘Hij vroeg ze allemaal: ‘Hoeveel is 2 +2?’ Degene die antwoordde: ‘Welk cijfer heeft u in gedachten?’ kreeg het contract.

10) Hij neemt zijn tijd om zijn eigen langetermijnweddenschap uit te leggen. Zijn ‘long bet’ is al langer gekend: in zijn brief over het jaar 2005 daagde hij eender wie uit om voor 500.000$ te wedden dat de 5 beste hedge fund-beheerders naar keuze over 10 jaar slechter zouden presteren dan een simpel indexmandje. Het duurde twee jaar voordat een hedge fund-beheerder de handschoen durfde op te nemen. Hij mocht nota bene zelf het vijftal kiezen, inclusief zijn eigen fonds. De weddenschap loopt van begin 2008 tot 2017. Maar na 9 jaar is het een hopeloze zaak voor die arme Buffett-tegenstander. Het S&P500-indexmandje won jaarlijks gemiddeld 7,1% (dat is zowat het ultralangetermijngemiddelde, dus allerminst uitzonderlijk goed of slecht). De 5 uitgepikte hedge funds zitten op een gemiddelde jaarreturn van… 2,2%.

‘Kortom’, besluit een triomferende Buffett, ‘terwijl duizenden miljarden dollars worden beheerd door Wall Streeters die vette tarieven vragen, zullen het quasi altijd die managers zijn die de monsterwinsten binnenhalen, niét hun klanten.’

We komen in de volgende MMM terug op punt 10 (wij hebben daar ook iets over te zeggen…).
Ook over de belangrijkste beleggingen van Berkshire Hathaway stomen we voor onze abonnees nog een artikeltje klaar.

Posted on 25 februari 2017 at 15:36

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.