Wij willen een wereldwijde ‘whatever it takes’

Wall Street eindigde gisterenavond met het grootste verlies sinds 1987.

De speech van Donald Trump tijdens het laatste uur van de handel kon het sentiment niet milderen. Wel integendeel: de Dow verloor net toen nog het meest.

Trump gaf de ernst van de toestand toe en waarschuwde dat de moeizame strijd tegen corona nog tot de zomer zou duren. Maar dat was duidelijk onvoldoende. De eerdere Amerikaanse renteverlaging tot 0 procent en de belofte van de Amerikaanse centrale bank om 700 miljard dollar in het systeem zou pompen, kondeb de gemoederen evenmin bedaren. Een statement van de G7-leiders dat ze ‘alles zouden doen om een globaal antwoord te geven’ aan de Coronadreiging werd zelfs straal genegeerd.

Alle pogingen van onze monetaire en politieke leiders werden gewoon weggeborsteld door een onwaarschijnlijke serie van lugubere coronaberichten. Luguber op menselijk vlak, maar net zo goed economisch en maatschappelijk.

Wat we gisteren en over het weekend misten, was een overtuigend optreden van de wereldleiders, Trump, Xi, Von der Leyen, Johnson, Abe, Modi, Merkel, Macron en de anderen, dat ze bereid zijn samen de crisis aan te pakken, in samenwerking met de internationale instellingen en de centrale banken. Een échte WHATEVER IT TAKES, maar dan op wereldvlak. Nu moet alles in het werk gesteld worden om de ziekte te bestrijden, koste wat het kost. De centrale banken moeten doen wat ze kunnen, maar deze keer is het aan de politieke overheden om het voortouw te nemen.

Indien dat niet (vandaag) gebeurt,dreigt een meltdown, een dominogewijs neervallen van bedrijven, banken en beurskoersen. Daar kregen we gisteren al een zuur voorproefje van.

In dat geval is het nogal wiedes dat wij tijdelijk onze strategie aanpassen, om deze onbetreden paden zo goed mogelijk door te komen. Dat is dus géén aanpassing aan ons systeem, en nog minder er afstand van nemen. Dat is gewoon tijdelijke flexibiliteit in deze crisis die inmiddels die van 2008 voorbijgeschoten is als grootste crisis van de laatste 100 jaar. Een mogelijke aanpassing is het tijdelijk opschorten van onze verkoopverplichtingen.

We wachten af. De Aziatische beurzen boekten enkele procenten winst, met dank aan koopjesjagers.

Een groene dag in Brussel, in combinatie met overtuigende wereldwijd geoördineerde maatregelen, daar banken we op.

 

Posted on 17 maart 2020 at 07:36

9 reacties

Comments (9)

  1. Bert Schurgers

    17 maart 2020 at 08:25

    En wat als de helft van je portefeuille er niet meer bij is door die melt down? Hoe groot is die kans?

    1. phuylb

      17 maart 2020 at 08:33

      Kans is zeer klein. Dit is een zéér grote crisis, maar we hebben in de voorbije decennia al meerdere crisissen meegemaakt die ernstig verkeerd hadden kunnen lopen. De mens kan behoorlijk zelfdestructief zijn, maar als het er echt op aankomt, vermijdt hij het ergste voor zichzelf en zijn soort.

  2. Vincent Van den Broeck

    17 maart 2020 at 09:54

    Gisteren 4 verkopen uitgevoerd, dus deze aanpassing komt een dagje te laat voor mij…
    Maar het zijn uitzonderlijke tijden en het is mooi om elke dag jullie gedachten te kunnen volgen. Elke dag van deze crisis is een mooie leerkans, en gelukkig heeft mijn beurscarriere nog veel meer jaren voor de boeg, dan er al achter de rug zijn. Leren en hopen op een oplossing voor deze crisis.

    1. JG

      17 maart 2020 at 12:14

      Bedankt, Vincent! Dat is een mooie, positieve en juiste reactie.

      Ook al heb je duidelijk wat littekens opgelopen gisteren, je hebt de blik precies waar ie moet zijn: op de horizon.

      En daar moeten we hem allemaal op proberen blijven richten nu. Er is eigenlijk geen andere keuze.
      Wij zijn allemaal de beurs. We hebben op bepaalde momenten in het verleden allemaal vol optimisme en enthousiasme beslist om voor de verre toekomst een deel van dit of gene bedrijf te kopen. Laten we dat niet vergeten.
      Zana heeft ons als cadeau een zetel meegegeven waarin het al wel eens durft te kriebelen maar die ons wel de stabiliteit geeft zonder dewelke wij al allemaal op ons gat naar adem lagen te happen.

      Heb vertrouwen, beste mensen! Alleen dat kan ervoor zorgen dat wij deze crisis – niet alleen op de beurs – zullen doorkomen. Hopelijk alleen met enkele blutsen en builen.

      Op jullie aller gezondheid en vooral die van jou, Vincent: proost!

  3. Siemen Korff

    17 maart 2020 at 10:33

    Hoi Pierre, bedankt weer voor je blog. Erg fijn hoe je ons tijdens deze crisis begeleidt. Gelukkig heb ik mijn emoties tot nu toe goed onder controle en zie ik het allemaal als een tijdelijk papieren verlies. Ik vind het allemaal buitengewoon fascinerend.

    Begrijp ik het goed dat jij en Zanna nu de verkopen een halt toeroepen? Ook ik heb gisteren 2 aandelen moeten verkopen. Na vandaag zal CFE volgen. Ik vrees bij een wederopstanding van de beurs met minder aandelen in de portefeuille en veel cash (28%) het mooiste te missen. Kan het verduidelijkt worden? Of weten jullie het even ook niet meer 😀 bizarre situatie. We gaan hiervan leren.

  4. erwin ottoy

    17 maart 2020 at 10:48

    Beste Pierre,
    ik heb deze morgen Volkswagen verkocht met een verlies van 40% en met dat geld WDP aangekocht dat ook 40% gezakt is omdat ik de herstelmogelijkheden van WDP hoger inschat.
    Volledig in tegenstelling met mijn Zannastrategie, ik weet het. Maar mijn manier van ‘à la guerre comme à la guerre’.
    Wat denkt u van deze omruilstrategie in deze exceptionele tijden?
    Vriendelijke groeten.
    Erwin

  5. Jeroen Thonon

    17 maart 2020 at 11:21

    Ik denk dat de beurzen pas terug zullen opveren als er weer zon aan de einder te zien is. De zon in deze zal eerder een bekendmaking van een vaccin/antistof tegen het coronavirus zijn, of een dalende trend in het nieuwe aantal bevestigde besmettingen. En niet één of andere maatregel opgelegd door de centrale banken of door één van onze wereldleiders. Dus, komaan allen, nog even doorbijten en dan kunnen we, hopelijk, terug de vruchten plukken van het fantastische Zanna-systeem. Bedankt Pierre om ons veilig door de jungle te loodsen!

  6. Evert Vannieuwerburgh

    17 maart 2020 at 12:46

    Beste Pierre,
    Vooreerst bedankt voor de dagelijkse begeleiding via deze blog. Het helpt ons zeker om in deze turbulente tijden ons beurshoofd koel te houden.Gezien ik nog geen ervaring heb met een dergelijke correctie is alle info om ons telkens weer gerust te stellen meer dan welkom.
    Vandaag dien ik in principe ook CFE te verkopen, maar doe ik daar dan nog goed aan? Houd ik de aandelen beter bij of doe ik ze straks toch maar weg. Bijkomend kocht ik eerder ook KBC Ancora, maar dat aandeel lijkt volledig te kelderen door alle onzekerheid… Beschouwen jullie dit momenteel als een verdediger? Indien ja houd ik deze gewoon bij, maar ze staan ondertussen meer dan 30 percent lager.
    Laat ons hopen dat de zon snel weer van achter de donkere horizon te voorschijn komt en dan niet alleen op beursvlak.

  7. Nick Debruyne

    17 maart 2020 at 15:16

    Wanneer quantitive easing niet meer helpt zoals nu, zijn we nog ver van huis, naar mijn bescheiden mening. Ik zie het weliswaar rooskleurig aangezien ik nog het grootste deel van mijn aankopen moet doen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.