3 TIPS van mmm in het Nieuwsblad

Vijf keer per jaar vraagt Het Nieuwsblad mij om de lezers ‘3 tips uit mijn vakgebied’ te geven. Vandaag verschijnen de volgende tips van Mister Market Magazine in de krant.

  1. De 30-jarige Bel20-index.

De Bel20-index vierde vorige week zijn dertigste verjaardag. In maart 1991 werd de index gelanceerd. Wie toen belegde in de 20 stichtende leden van de Belgische superindex, zou vandaag negen keer meer bezitten dan toen. Dat komt overeen met een jaarlijks gemiddelde return van 7,3%. Is dat geen motiverende gedachte om uzelf of uw kinderen een Bel20-fonds of -aandelentracker te kopen? Let wel, begin 1991 was een ideale timing om in Belgische aandelen te stappen. Het kon ook omgekeerd: wie veertien jaar geleden de Bel20-aandelen kocht, realiseerde een jaarlijks gemiddelde return van 1,8% per jaar. De te verwachte return ligt in het midden van beide extremen: 4,5 à 5%. Een ervaren belegger met een betrouwbaar systeem kan op het dubbele rekenen. Een gouden tip dus: check hoeveel spaargeld u als ‘wachtgeld’ wil behouden en spaar het saldo via Belgische aandelen.

  1. Generatiewissel bij Tubize

Tubize is een van de mooiste verborgen beursparels van het moment. Dit is de moederholding van de farmagroep UCB, een van de vijf aandelen die al de volle dertig jaar lid zijn van de Bel20-index (de andere vier: Umicore, GBL, Solvay en Ageas). UCB word door veen geweerd omdat de drie blockbusters Cimzia, Vimpat en Keppra, in 2020 goed voor 81% van de omzet, het einde van hun carrière naderen. Maar de nieuwe ploeg wordt onderschat: Briviact, Nayzilam, Evenity en Neupro, met later nog moeilijkere namen die beginnen met Bime, Roza, Zilu en Alpra. UCB is volgens ons 125€ waard. En als Tubize midden 2021 geen schulden meer heeft maar een nettokaspositie waardoor het dividend snel hoger kan, is een décote van 25% voldoende. In dat geval is Tubize 140€ waard. Vergelijk dat eens met de huidige koers van 81€.

  1. X-Fab klaar voor forse beursklim

De vierjarige beursnotering van deze wereldspeler in geheugenchips is tot nog toe geen succes geweest. Het aandeel ging tegen 8€ naar de beurs en kost vandaag circa 6,8€. De grote doorbraak lijkt evenwel niet meer veraf. X-Fab, een chipfabriek (in tegenstelling tot zustergroep Melexis, die chips ontwerpt) heeft hoge vaste kosten en moet het hebben van voldoende omzet. Zijn break-evenpunt is 560 miljoen dollar. Boven dat bedrag zorgt elke bijkomende dollar omzet voor 70 cent winst. Deze financieel kerngezonde leverancier aan onder meer de auto- en medische sector kan dit jaar dat bedrag ruimschoots overtreffen. Zijn aandeel kan dan ook tegen 2026 verdubbelen.

 

Posted on 30 maart 2021 at 16:55

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.