6% rendement per week? Niet geloven!

Een vermogensbeheerder, Questra Holdings genaamd, zou heel wat spaarders, het ontsparen moe, lokken met rendementsbeloftes van 6%… per week.

De bovenmenselijk begaafde beheerders zouden die rendementen, van honderden procenten per jaar dus, kunnen halen door te focussen op beursintroducties (IPO’s of Initial Public Offerings), met als idee dat IPO’s in de meeste gevallen eigenlijk FLIPO’s zijn: Free Lunches with IPO’s. Soms stijgt de beurskoers tijdens de eerste beursdag inderdaad met tientallen procenten, maar veel vaker is dat niet het geval. Om een wekelijks recurrent rendement van 6% te halen, zijn beslist andere praktijken nodig.

Stefan Willems, actief bij de studentenvereniging Capitant, beet zich in dit Questra-dossier vast en bracht met hulp van de Facebook-groep BEURS-hobby de bal aan het rollen. De jonge belegger onthulde onder meer dat het vroegere ‘hoofdkwartier’ in Spanje eigenlijk een tankstation was, dat het huidige allicht op de Maagdeneilanden gelegen is, dat geen enkele verantwoordelijke van Questra bereikbaar is en dat niemand van de 25 ‘supertraders’ op het internet terug te vinden is – ook al beleggen deze knapperds beter dan Warren Buffett (we googleden enkele namen – ze komen allemaal veel voor, maar geen enkele blijkt ook maar iets met financiën te maken te hebben).

Voorts meldt de beurswaakhond FSMA dat Questra niet over de vergunningen beschikt om in België financiële diensten aan te bieden.

De conclusie van Willems is dan ook even logisch als helder: Questra, actief in verschillende landen, is een ordinair piramidespel: met nieuwe gelden worden oudere beleggers met mondjesmaat ‘beursopbrengsten’ betaald om ze tijdelijk te sussen. Maar al snel verplaatst de organisatie zich naar nieuwe regio’s, waar ze opnieuw nietsvermoedende spaarders op zoek naar rendement een gouden rad voor de ogen kan draaien.

Posted on 13 september 2016 at 09:01

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.