Binnenkort gratis in aandelen beleggen?

“Sommige beurstransacties kunnen kosteloos plaatsvinden en dit zou zelfs de standaard moeten zijn. We zijn er rotsvast van overtuigd dat ons model met een nulkostprijs gebaseerd op financiering door reclame, een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van de trading. Binnen 10 jaar zal de sector het absurd vinden dat men ooit moest betalen voor onlinetrading.”

Die boodschap van Gijs Nagel (foto), de topman van de Nederlandse onlinebroker DeGiro, zat vanochtend in mijn mailbox.

Klinkt het te mooi om waar te zijn? Onderschat toch maar Gijs Nagel en zijn medewerkers niet. Vorig jaar veroverde DeGiro Europa door de transactiekosten met 80% te verlagen. Het succes van deze ‘game changer’ was fenomenaal: met zijn ultralage tarieven trok de broker over heel Europa tienduizenden kleine beleggers aan (zie ook mijn interview met Gijs Nagel in Mister Market Magazine n°12).

Daar stopt het dus niet. In zijn mailtje stelt Nagel een nieuw tradingplatform voor, ‘DeZiro’, waar men binnenkort gratis aandelen kunnen worden ge- of verkocht. ‘Waar ook ter wereld, en dit zonder kosten of commissies, dankzij een model dat volledig gebaseerd is op reclame-inkomsten. Voorts bankt de broker op extra inkomsten via het uitlenen van aandelen. De komende twaalf maanden zal DeZiro in 20 landen worden gelanceerd‘, geeft het persbericht nog mee.

Het is de eerste keer dat wij hier bij Mister Market Magazine ‘reclame maken’ voor andermans product. Dat doen we gewoonlijk nooit, we zijn immers 100% ongebonden. Ook met DeGiro hebben we geen enkele zakelijke overeenkomst. Maar dit is nieuws. DeGiro speelt steeds duidelijker de Uber of de AirBnb voor de kleine belegger. Een speler die gebruik maakt van de nieuwe technologische mogelijkheden om de consument een aantrekkelijker aanbod te doen dan de traditionele aanbieders.

Veel meer dan in de sectoren van taxi’s en hotels worden in de financiële sector de kleine beleggers schromelijk benadeeld ten opzichte van institutionele beleggers die al een poos goedkoop kunnen handelen. Het is goed dat een agressieve prijzenbreker is opgestaan om die discriminatie weg te werken.

Naschrift.

Volgens een bericht vanavond op de website van de krant De Tijd mag DeGiro volgens de Nederlandse wetgeving geen gratis beurshandel. Beleggers zijn verplicht hun transacties zelf te betalen. Andere partijen mogen daar niet voor inspringen’, licht de Nederlandse toezichthouder AFM toe. Gijs Nagel geeft in het artikel voorts mee dat het beursplatform van DeZiro alleszins niet in België operationeel zal zijn. DeGiro rekent Belgische klanten immers geen beurstaks aan, precies omdat de broker hier te lande geen enkele activiteit heeft.

Het ziet er dus naar uit dat gratis aandelenhandel niet voor morgen is. Maar dat de trend richting almaar goedkopere tarieven zich zal doorzetten, lijkt de logica zelve.

Overigens vinden we de uitleg van de Nederlandse beurswaakhond een beetje raar. Krantenlezers hoeven voor hun lectuur immers niet zelf te betalen. Indien de adverteerders gretig en gul genoeg zijn, mogen ze dat van sommige uitgevers gerust gratis doen.

Posted on 1 september 2015 at 09:42

Tags:

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.