Biocartis: beursverhaal eindigt in mineur

Vanochtend werd bekend dat de schuldeisers van Biocartis de vennootschap volledig overnemen, via een omzetting van 132 miljoen aan schulden in aandelen plus een kapitaalverhoging van 40 miljoen euro.

Met deze drastische opschoning kan de producent van minilabo’s door tot eind 2024, blijkt uit het persbericht. Hopelijk draait hij tegen dan break-even.

Klanten, leveranciers en personeel zullen in principe niets merken van deze herkapitalisering. De beleggers daarentegen, zijn alles kwijt.

Biocartis kwam in 2015 naar de beurs tegen 11,5 euro per aandeel. Jarenlang werd de kwaliteit en doeltreffendheid van de Idylla-labo’s bewierookt (ook door ons) en geloofden beleggers en analisten (ook wij) in het welslagen van deze onderneming. Begin 2018 bereikte het aandeel een hoogtepunt van 13,5 euro, na de aankondiging van enkele beloftevolle internationale deals (onder meer met Amgen, Genomic Health en een Chinese partner Wondfo. Later kwamen daar nog onder meer AstraZeneca en Merck bij. En Brystol-Myers Squibb. En Kite, een dochter van Gilead.

Doorbraken in de VS, China en Japan werden luidop beloofd. Het bleef goed nieuws regenen.

In een studie van Mister Market Magazine van ruim 30 Belgische brieven van de CEO’s aan hun aandeelhouders, in juli 2019, bleek geen enkele brief zo zonnig als die van toenmalig CEO Herman Verrelst, over ‘het grote potentieel’ van het minilabo, waarvan ‘alles erop wijst dat het vandaag de leiding aan het nemen is in een nieuwe wereldwijde gemeenschap van de makkelijk uitvoerbare, snelle en zeer accurate moleculaire diagnosie’ (zie n°128).

In mei 2019 werd een converteerbare obligatie geplaatst, opnieuw bedolven onder goednieuwsberichten. Tot juli 2019 leek alles tiptop in orde bij Biocartis.

De grote neergang begon begin september 2019. Tijdens de halfjaarcijfers werd medegedeeld dat een belangrijk Amerikaans distributeur zijn contract had opgezegd. Dat was het begin van een lage reeks tegenvallende berichten. Het aandeel startte een niet meer geëindigde rit richting 0 euro.

Zanna stapte uit in september 2019 tegen 6,6 euro per aandeel. Haar bodemlimiet was overschreden, ze had dus geen keuze. Dit toont nog maar eens aan hoe belangrijk die limieten zijn. Tevens is het cruciaal om ‘aanvallers’ (een categorie waartoe haast alle biotechaandelen behoren) pas in portefeuilles van minstens 12 aandelen op te nemen.

 

Posted on 26 september 2023 at 08:14

6 reacties

Comments (6)

  1. Steven Degrijse

    26 september 2023 at 09:11

    Next: Mithra!

  2. michel grootjans

    26 september 2023 at 12:22

    Veel beleggers, en niet de minste !, mijden principieel biotech. Zeker individuele aandelen. In het begin klinkt het allemaal mooi en beloftevol.. Stemt tot nadenken…

  3. Nico Nuyts

    5 oktober 2023 at 20:05

    Pierre, ik lees in MMM van 5/10 bij Biocartis “Respecteer de bodemlimieten!”, maar wat is de boodschap van deze zin voor een aandeel dat niet meer verhandeld kan worden, sowieso niets meer waard is, en weldra van de beurs verdwijnt?

    1. phuylb

      6 oktober 2023 at 08:29

      Met ‘respecteer de bodemlimieten’ in MMM wilden we de lezer op het hart drukken om voor dit soort aandelen geen uitzondering te maken. Wij verkochten Biocartis voor 6,6 euro. Dat was flink tegen onze goesting, want we dachten toen dat dat heel goedkoop was. Achteraf opgelucht dat we dat gedaan hadden…

  4. Hugo

    6 oktober 2023 at 09:44

    In de eerste 5 korte paragrafen 3x variaties op de woorden hoop en geloof. Dat is meer en meer een symptoom én probleem bij MMM. Beleggers moeten niet geloven.
    Moet ik geloven dat Apple, Microsoft, LVMH, Lotus, … al jaaarenlang stijgende omzetten combineren met hoge marges ? En vanuit hun sterke marktpositie als beste geplaatst zijn om dit nog lang vol te houden ? Neen, het zijn feiten, maar die zal MMM nooit in de portefeuille opnemen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.