Coronavrees kan koopkans worden

Het dodelijke en uiterst besmettelijke coronavirus maakt ook op de beurs slachtoffers. De Europese beurzen starten dan wel behoedzaam positief, maar de crisissfeer is daarmee nog niet van de baan.

De impact is dan ook niet min. De Chinese overheid schuwt de grove maatregelen niet in een poging de verspreiding van het virus in te dijken. 50 mijoen mensen zijn in quarantaine geplaatst. Het doet denken aan de Vlaamse lugubere fictieserie Cordon van enkele jaren geleden, maar dan op een 100 keer grotere schaal.

De Chinese economie wordt sowieso getroffen. Net nu met het Chinees nieuwjaar, waarin honderden miljoenen Chinezen reizen voor familiefeestjes, krijgt de transportsector rake klappen. Ook toerisme en de algemene Chinese consumptie stuiken in elkaar. De industrie ontspringt de dans niet: buitenlandse arbeiders ontvluchten het land. Grote bedrijven blijven dicht.

Het doet denken aan het in Hongkong ontstane SARS-virus van 2003. Dat spookte een half jaar lang en maakte 774 doden. Het coronavirus lijkt zo dodelijk niet, maar we zitten nu toch ook al aan bijna 100 doden. Bovendien verspreidt corona zich makkelijker, al was het maar omdat China alweer tien keer meer verstrengeld is met de wereldeconomie dan 17 jaar geleden.

Het is dus logisch dat beleggers bang zijn. Ook al omdat beleggers zo snel bang worden.

Wat wij weten met onze ervaring van de voorbije 25 jaar is dat beurzen snel herstellen van ziekte-uitbraken zoals SARS, Ebola, het Zika-virus in 2016 en nu dus mogelijk ook corona, net zoals beurzen snel herstellen van terreuraanslagen. Het patroon is duidelijk. Initieel paniek die enkele dagen of weken kan duren, nadien keert de rust weer en dagen koopjesjagers op.

Niets wijst er op dat het deze keer anders zal zijn. Natuurlijk: de beurzen stijgen nu al ruim een jaar en zijn aan een pauze toe. Het coronavirus is alzo als de volleycoach die een time-out vraagt. Voordien al waren beleggers op zoek naar excuses om hun winsten van tafel te nemen, zoals de moordaanslag op een Iraans generaal. Nu hebben ze een gouden excuus.

Voorts kennen we de psychologie van Mister Market als onze broekzak. Stellende dat het coronavirus relatief snel zal ingedijkt zijn, kunnen de economische gevolgen groter dan nodig worden. In deze gemediatiseerde wereld kan angst voor corona omslaan in ‘angst voor China‘, een angst die besmettelijker kan zijn dan eender welk virus.

De correctie op de beurzen kan dus nog aanhouden, langer dan nodig.

Maar dat zal voor koopkansen zorgen. Als je ziet hoe laag een aandeel als Euronav gezakt is, dan weet je dat een strenge kooplimiet voor een onverhoopt goedkope instap kan zorgen. Maar wees geduldig. Euronav kost nu 9,3 euro. Stel dat de koers nog tot 8,5 euro zakt en dat de hemel boven corona vanaf dan begint op te klaren, is 9 euro nog altijd een mooie prijs.

Onder ons: Zanna vindt die 9,3 euro ook al mooi.

Posted on 28 januari 2020 at 09:21

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.