De brief van Warren Buffett

Warren Buffett, de voorzitter van de Amerikaanse participatiemaatschappij Berkshire Hathaway, publiceerde zonet zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Wij geven u enkele hoogtepunten mee van de alweer aangename en geestverheffende lectuur.

  • –  – – – – –

De cijfers.

 

Berkshire realiseerde een winst van 81,4 miljard dollar. Dat cijfer is gebaseerd op de GAAP-boekhoudmethode, die sinds kort bepaalt dat niet-gerealiseerde meer- of minwaarden, dus van niet-verkochte aandelen, in rekening dienen te worden gebracht. In 2019 bedroegen die niet-gerealiseerde meerwaarden 53,7 miljard dollar, terwijl in 2018 die niet-gerealiseerde meerwaarden terugvielen met 20,6 miljard dollar. In dat jaar realiseerde Berkshire een winst, volgens deze GAAP-regel van 4 miljard dollar.

‘Onze winst is dus met 1.900% gestegen’, concludeert Buffett droogjes.

Buffett noch zijn rechterhand Charlie Munger zijn voorstander van die nieuwe regel, en dit rekensommetje illustreert waarom: beurzen kunnen alle kanten uitswingen, maar de intrinsieke waarde van Berkshire Hathaway is amper gewijzigd in een jaar tijd.

  • – – – – – –

De ingehouden winsten.

 

Buffett geeft al op de eerste pagina een leestip: ‘Common Stocks as Long Term Investments’ van Lawrence Smith uit 1924. Een van de recensenten van dit boekje was ene John Maynard Keynes, die de conclusie onder de aandacht bracht en Smith uit de obscuriteit haalde.

Welke conclusie? Dat de opbrengst uit aandelen voor beleggers uit twee factoren bestaat: dividenden enerzijds, en ingehouden winsten anderzijds. Terwijl in die tijd werd gefocust op dividenden (en vaak nu nog), zijn het de ingehouden winsten die voor de ware magie kunnen zorgen. Indien die geherinvesteerd worden in toekomstige groei, kan op zijn beurt de toekomstige winst versneld toenemen. Volgens het wiskundige principe van de samengestelde interest.

Buffett focust dan ook op bedrijven die (een deel van) hun winst herinvesteren in productieve operationele activa.

Hij geeft tevens een belangrijk verschil tussen bedrijven waarvan Berkshire alles of de meerderheid bezit, en bedrijven waarvan de holding via de beurs een minderheid aanhoudt.

Van die eerste groep vloeien de winsten direct naar de operationele winst van Berkshire.

Van de tweede groep is dat enkel met de UITGEKEERDE winsten het geval. De INGEHOUDEN winsten dus niet.

Dat is een groot verschil. De tien grootste beursgenoteerde participaties van Berkshire betaalden Berkshire 3,8 miljard dollar aan dividenden, terwijl de niet-uitgekeerde winsten (volgens het eigendomspercentage van Berkshire) 8,3 miljard dollar bedroegen. Buffett zit er niet mee dat hij die miljarden niet kreeg: ‘Die ingehouden winsten zijn zeker een belangrijke bron van een aanzienlijke toekomstige toename van Berkshire’s waarde.

  • – – – – – –

De beursgenoteerde belangen.

 

Berkshire Hathaway bezit 5,7% van Apple. Dat belang was eind 2019 73,7 miljard dollar waard. Dat is bijna 30% van de totale portefeuille! Geen enkele andere participatiemaatschappij had ooit zo’n groot minderheidsbelang in een beursgenoteerd aandeel. Let your profits run!

Het 10,7% in Bank of America, is intussen 33,4 miljard dollar waard. Het 9,3%–belang in Coca-Cola is 22 miljard waard. Andere belangen, ook die in Kraft Heinz, zijn kleiner (ook al is de term ‘klein’ in Buffett World nogal een understatement).

Buffett wil hierover nog het volgende kwijt: ‘Charlie en ik beschouwen die 248 miljard dollar niét als een verzameling beursgokjes, verspillingen die afhangen van analistensmaak, centralebankacties, politieke ontwikkelingen, economische vooruitzichten en andere onderwerpen-van-de-dag. We zien wel een vereniging van ondernemingen die, gemiddeld, meer dan 20% winst maken op hun ingezet kapitaal. En dat zonder overdreven schulden in te zetten. Vergelijk die 20% gerust met de returns voor andere beleggers, die in Amerikaanse overheidsobligaties die in het voorbije decennium zowat 2,5% opbrachten, bijvoorbeeld.’

  • – – – – – –

De raad van bestuur

 

Een heel hoofdstuk is gewijd aan de samenstelling van de raad van bestuur. Hij haalt uit naar de zogezegde ‘onafhankelijke’ bestuurders, kennelijk meestal mensen die fors betaald willen worden voor hun zitje en dus liefst geen enkele CEO tegen de schenen willen schoppen of al te kritische vragen willen stellen: ‘Als een CEO een onafhankelijk bestuurder zoekt, wil hij geen pitbull maar een cocker spaniel.’

Buffett hekelt de vaststelling dat een bestuurder die focust op een zitpenning de ‘onafhankelijke’ is, terwijl bestuurders die hun fortuin grotendeels in de firma hebben zitten worden geacht al te ‘afhankelijk’ te zijn.

Hoe zit het met zijn eigen raad van bestuur? ‘Allemaal toffe mensen, maar er is niemand bij die ik gekozen heb omwille van zijn talent om met geld om te gaan. We zijn allemaal floppers in een of andere activiteit. Het belangrijke is te kunnen erkennen dat, indien je Bobby Fischer heet, je best alleen maar schaakt voor het geld.’

Onder meer Bill Gates, Tom Murphy, David Gottesman, Charlotte Guyman en Susan Decker (enige vrouwen) zetelen in de raad van bestuur.

  • – – – – – –

Inkoop eigen aandelen

 

Buffett geeft mee dat hij enkel voorstander is van de inkoop van eigen aandelen als het aandeel onder de intrinsieke waarde noteert, en als Berkshire na de inkoop nog voldoende cash heeft. Dat laatste kan geen probleem zijn: de cashberg is een indrukwekkende 130 miljard dollar hoog.

In 2019 kocht Berkshire voor 5 miljard eigen aandelen. Dat kan in de volgende jaren meer worden: ‘Wij willen het aantal aandelen verminderen. Maar we zullen nooit kopen om de koers te ondersteunen.’

  • – – – – – –

Enkele sprokkels.

 

  • Buffett is ‘nagenoeg zeker’ dat aandelen op termijn beter zullen presteren dan obligaties. MAAR LET OP. ‘Morgen kan ALLES gebeuren met de aandelenkoersen. Ze kunnen tot 50% verliezen, misschien zelfs meer. De belegger die niet teert op geleend geld en zijn emoties onder controle heeft hoeft zich dat niet aan te trekken. Alle anderen? WEEST OP UW HOEDE!
  • Buffett beseft dat hij op z’n 89ste, en Munger op z’n 96ste, in de ‘dringend’-zone van hun leven zitten. Zo veel tijd rest hun niet meer. Hij geeft uitvoerig uitleg over de manier waarop zijn nalatenschap is geregeld. Geen enkel Berkshire-aandeel wordt verkocht. In de loop van 15 jaar na zijn dood zullen aandelen stukje bij beetje naar liefdadigheidsinstellingen gaan.
  • Berkshire betaalde 3,6 miljard dollar aan de fiscus. Dat is 1,5% van alle belastingen die door heel corporate America werd betaald in 2019.
  • Ajit Jain en Greg Abel, volgens Mister Market Magazine de opvolgers van Buffett en Munger, krijgen op de volgende algemene vergadering van 2 mei een grotere rol. Ook zij zullen vragen kunnen krijgen. En ook zij zullen ze niet op voorhand krijgen. Krijgen wij dan 4 krijgers op het podium van de enorme arena in Omaha?

 

Posted on 22 februari 2020 at 14:47

1 reactie

Comments (1)

  1. geert casier

    24 februari 2020 at 20:27

    Verplichte lectuur voor elke aandelenbelegger !

    En eigenlijk ook een basiswaarde voor iedere value-belegger !

    Ik kijk al uit naar de youtube versie van de algemene vergadering – om van te smullen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.