De Franse colère van de Britse premier

Jongens, die ging danig uit de bol: ‘Ik ben razend. We zullen dit op alle mogelijke manieren bestrijden. Het VK zal niets betalen dat nog maar in de buurt komt van die 2,1 miljard euro.’ Bij deze woorden hoort de rode kop van een schuimbekkende britse premier David Cameron.

Cameron is alweer zwaar in de clinch met Brussel, de bureaucraten van Europa, precies dertig jaar nadat zijn voorganger Margaret Thatcher driftig met de handtas begon te zwaaien op een Europese top. Hij is boos (‘razend’) omdat het VK de Europese Commissie tegen 1 december 2,1 miljard euro moet betalen. Dat zijn de huisregels: rijke leden betalen meer, arme leden minder. Die rijkdom wordt bepaald volgens het bruto binnenlands product (bbp). Britse statistici verhoogden dat Brits bbp vorig jaar met 74 miljard euro, door de liefdadigheidssector in de cijfers op nemen zoals de rest van Europa doet. Door dat pas nu te doen, betaalden de Britten dus sinds 2002 eigenlijk te weinig. Vandaar die factuur.

Cameron beweert dat hij niets van die factuur wist, en dat zal wel. So what? Regels zijn regels. En eerlijk: 2,1 miljard is voor het Britse rijk kleingeld. En trouwens: ook andere landen moeten bijbetalen, bijvoorbeeld Nederland en zelfs zwakke broeders als Italië en Griekenland. Nederland was eveneens verbaasd over de blijkbaar voor iedereen onverwachte factuur, maar ‘als de feiten en cijfers correct zijn, zullen we betalen’, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Waarom zit Cameron dan zo onflegmatisch te tieren? Voor binnenlands gebruik, zoals altijd. De doorsnee Brit is ervan overtuigd dat ‘Brussel’ hem kost in plaats van opbrengt. Cameron kon hem in de voorbije jaren van die overtuiging niet afbrengen en kiest dus – met de verkiezingen in mei volgend jaar – voor het platte populisme. ‘Zie eens, ik ben óók tegen Brussel! En ik zal me daar eens niet laten doen, zie!’

Niet dat Cameron een been heeft om op te staan. Het is niet omdat hij niet op de hoogte was, dat het niet volgens de regels is. Van zoiets een rel maken in tijden dat Europa moedig leiderschap nodig heeft, triest is dat.

Nee, echt. We hebben het niét getroffen met deze generatie van Europese leiders.

Posted on 28 oktober 2014 at 10:50

Tags: , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.