De Grote MMM-eindejaarsquiz: ziehier de antwoorden

Beste lezers,

Jaar na jaar trachten we de quiz nóg moeilijker maken, in de hoop dat de schiftingsvraag niet doorweegt en we de enige echte beste quizzer in de bloemetjes mogen zetten.

Jaar na jaar tarten jullie onze overtuiging dat 20 op 20 halen eigenlijk onmogelijk is. Ook dit jaar weer zijn meerdere quizzers erin geslaagd om die hoogste score te behalen, zodat de schiftingsvraag toch weer doorslaggevend wordt voor de eindoverwinning. Die vraag luidde: met hoeveel procent week de Bel20-index in de eerste week van 2024 af van zijn slotpeil van Nieuwjaar, tot op 2 cijfers na de komma? Het antwoord is: +0,27%.

Jullie zijn dus niet te kloppen. Wie wint dit jaar en mag als eerste een prijs uit de kast kiezen? Wie staan nog op het podium? Dat lijstje der winnaars houden we nog voor ons.

Hieronder vindt u alvast de antwoorden in de vette tekst, met in cursief extra uitleg bij alle antwoorden waar minstens 7 deelnemers over struikelden.

 

1. Laten we beginnen met een van de allerstrafste bondgenoten van de langetermijnbeleggers in aandelen: de deugdelijke asymmetrie. Extreme winnaars leveren ons altijd veel meer op dan extreme verliezers ons kosten. Dat fenomeen komt in veel van onze experimenten terug, zoals ook in onze ‘Zanna-tip20-strategie’: koop voor 1.000 euro elk aandeel dat voor het eerst Zanna’s tip20 binnendringt en houd het minstens 3 jaar bij. Eén topper compenseert voorlopig inderdaad drie miskleunen van formaat, en zelfs met een royaal verschil. De missers heten Biocartis, Mithra en MDxHealth. Hoe heet onze topper?

A. D’Ieteren
B. Ekopak
C. Euronav
D. Resilux

2. Welk aandeel haalde dit jaar geen enkele keer de eerste plaats in de Zanna’s tip20 die meestal op pagina 10 wordt afgebeeld (nu p7)?

A. Ageas
B. EVS
C. Tessenderlo
D. Texaf

3. Een van de unieke MMM-bestanden is dat van alle kopende en verkopende insiders van de voorbije jaren, met dank aan onze slechtst betaalde jonge redacteur die àlle meldingen op de website van de beurswaakhond FSMA wikt en noteert. En ook dit jaar waren er circa 90% aankopers en slechts 10% verkopers van eigen aandelen. Aan de verkoperskant stonden meermaals toppers van AB InBev en Azelis. Veruit het grootste aantal verkopers in 2023, waren de managers en aandeelhouders van:

A. Bekaert
B. Biotalys
C. Deceuninck.
D. What’s Cooking?

4. Van welke grote onderneming was een hond dit jaar tijdelijk de CEO, althans volgens de eigenaar?

A. Alibaba
B. Dogecoin
C. Pinduoduo
D. Twitter/X

5. Hoeveel ondernemingen zijn ooit lid geweest van de Bel20-index?

A. 59
B. 57
C. 59
D. 60 (dat we twee keer hetzelfde antwoord presenteerden, zorgde hier en daar voor verwarring: sommigen gaven A én C op als juiste antwoord. Dat ws het juiste antwoord… tot vorige maand Syensqo voor het eerst de Bel20-index binnenvloog. In nummer 216 kwamen we op 56 Bel20-leden sinds de start in 1991, omdat we toen de eendagsvliegen BarcoNet, Cumerio en Suez Environnement voor het gemak niet in de tabel opnamen. Maar eendagsvliegen zijn ook vliegen. 56 + de drie dagleden + Syensqo = 60)

6. Lotus Bakeries is het beste Belgische aandeel van de voorbije twintig jaar – of is het niet stilaan ‘aller tijden’? Uiteraard hoort dit prachtbedrijf in de Bel20-index. Om die reden verkocht de familie Boone twee jaar geleden voor 326 miljoen euro aandelen, om de ‘free float’ op te krikken. Ze kregen toen 5.000 euro per aandeel. Veel heeft het niet uitgemaakt: nog steeds zit Lotus niet in de Bel20. Een bekende vriend van de familie liet het dit jaar niet aan zijn hart komen en kocht voor bijna 3 miljoen euro bij, voor circa 6.000 euro per aandeel. De man deed een goede zaak, want Lotus kost vandaag meer dan 8.000 euro. Wie is hij?

A. Francis Van Eeckhout
B. Marc Coucke
C. Michel Moortgat
D. Peter Bossaert

7. John Maynard Keynes is een van onze helden. Een uitstekend belegger, haast zonder discussie de grootste econoom aller tijden, én een politiek ideoloog waar men na de eerste en de tweede wereldoorlog helaas niet voldoende naar heeft geluisterd. Veel van zijn ideeën hielpen anderen bovendien aan de Nobelprijs economie. Drie van de vier inzichten hieronder werden al door Keynes behandeld, maar leidden onder de naam die er pas tientallen jaren later aan werd gegeven tot een stortvloed van Nobelprijzen. Welke niet?

A. De behavioral finance, de leer van het soms dierlijke gedrag der beleggers, waarmee onder meer Daniel Kahneman de Nobelprijs kreeg.
B. De efficiëntemarktentheorie, die stelt dat de prijs van het aandeel gebaseerd is op alle beschikbare informatie, waarmee onder meer Eugene Fama de Nobelprijs kreeg.
C. De Q-ratio, de verhouding tussen de beurswaarde en de kost om een identieke onderneming op te richten, waarmee onder meer James Tobin de Nobelprijs kreeg.
D. De theorie van de ‘willekeurige wandeling’, die stelt dat de volgende koersbewegingen vooral lijken op de stap van de zatlap – niet te voorspellen dus. Onder meer Harry Markowitz en Myron Scholes mochten onder meer voor dit inzicht de prijs gaan afhalen.

8. We zijn er nog niet met de gendergelijkheid. In de Bel20-index tellen we slechts drie vennootschappen waarin minstens evenveel vrouwen als mannen in de raad van bestuur zetelen. Colruyt is er een van. Syensqo is de andere. Welk is de derde?

A. Aedifica
B. Elia
C. Melexis (we hadden één foutje in de vraag al rechtgezet in onze post van 27/12: Colruyt is geen lid meer van de Bel20-index. Hier geven we een tweede foutje toe: in plaats van ‘Colruyt’ moesten we ‘Proximus’ in de vraag schrijven, want we tellen zeven vrouwelijke bestuurders in de veertienkoppige raad van bestuur. Maar die fout had gelukkig geen impact op het antwoord. De instinker was dat ook VGP geen Bel20-lid meer is. Melexis, met drie vrouwen op de zes besuurders, onder wie de voorzitster, is dus het enige juiste antwoord.
D. VGP

 

9. Dit jaar startten we een nieuwe strategie: koop de ultradikke mammoeten: we houden de ranglijst van ‘s werelds grootste beursgenoteerde ondernemingen in de mot en we kopen een aandeel dat de top10 binnenkomt. Indien een aandeel uit die top10 valt, verkopen we het. Simpel als goedendag (of is het goede dag? Goeiedag? Hallo?), én het schijnt te werken: de return na minder dan een jaar bedraagt 26%! We hebben vier aandelen in deze portefeuille: Nvidia, Meta, Tesla (foto), en…

A. Eli Lilly
B. LVMH
C. Novo Nordisk
D. Visa

10. Een droevige vraag: in ons editoriaal van n°224 (en niet alleen daar) betreurden we het gebrek aan aandacht en steun van onze autoriteiten voor de vele mooie en beloftevolle Belgische ondernemingen die liggen te verkommeren op Euronext Brussel en in diens Bel Small Index. In dat nummer stelden we vast dat die index 33% lager noteerde dan 5 jaar eerder. Op 16 juli 2018 haalde die Bel Small Index met de mooie bloemetjes (zie tabel) inderdaad zijn hoogste peil. Hoeveel procent koerst hij daar vandaag onder?

A. Nog ‘slechts’ 25%
B. Nog steeds 33%
C. Intussen alreeds 40%
D. Meer dan 45%.

11. Een van de meest opvallende onverklaarbare beursfenomenen is de waarheid achter de waarschuwing: ‘sell in May and go away’. De Brusselse beursindex BAS (Belgian All Shares Return Index) presteert sinds 1988 des winters (van 1 november tot 30 april) maar liefst 6,6 keer beter dan des zomers (van 1 mei tot 31 oktober). In hoeveel van de voorbije zes zomers realiseerde de BAS een negatieve return?

A. 3
B. 4
C. 5 (ook dit smerige vraagje was bedoeld als een scherprechter. We hadden namelijk nooit het antwoord in een magazine opgenomen. Jullie hadden alle instrumenten om zelf te gaan tellen. De meesten van jullie hebben dat dan ook gedaan. Respect!)
D. 6

12. Een succesvol belegger mag nu en dan net die verkeerde keuze maken tussen twee topfavorieten, maar onder ons: in de voorbije jaren deed Zanna dat toch een ietsje te vaak. Minstens drie keer zorgde haar ongelukkige keuze tussen een hele goeie en een hele slechte voor een significante impact op haar huidige rendementen. Welk enige van deze vier dilemma’s heeft ze niet op peperdure wijze verknoeid?

A. Ablynx vs Sipef in juni 2015. Ze ging voor Sipef, sakkerdesakker…
B. Argenx vs Bone in oktober 2018. Ze gaf de voorkeur aan Bone (nu BioSenic), kunt u dat snappen?
C. Lotus Bakeries vs VGP in mei 2022. Koos ze toch VGP niet, zeker?
D. D’Ieteren vs Roularta in maart 2020. U raadt het al: ze ging in zee met de platte vis Roularta.

13. Een van de grote klassiekers onder de MMM-rubrieken is natuurlijk onze OOOO-award voor de Onterecht Ondergewaardeerde en Onderbelichte Onderneming van het Jaar. EVS won dit jaar de trofee. Opnieuw een zeer terechte keuze. De Luikse beeldenparel werd voor de tweede keer genomineerd. Ook in 2018 dong het aandeel naar de titel, maar dat jaar ging Gimv met de bloemen aan de haal. Van de tien kandidaten van 2023 waren er drie die voor het eerst sinds onze eerste OOOO-wedstrijd in 2015 werden genomineerd. Dat waren Luxempart, Nextensa en…

A. ABO
B. CFE
C. Orange Belgium
D. Qrf

14. In elk van de voorbije vier jaaroverzichten kreeg hij dé hoofdrol: Elon Musk, baas van X, Tesla, SpaceX, noem maar op. De excentrieke rijkste ‘gewone’ mens ter wereld werd dit jaar een slordige 94 miljard dollar rijker dan hij al was. Welke niet-Amerikaan zag zijn vermogen in 2023 het meest aandikken, zij het ‘slechts’ met goed 31 miljard dollar?

A. Bernard Arnault (Frankrijk)
B. Amancio Ortega (Spanje)
C. Carlos Slim (Mexico)
D. Colin Huang (China)

15. Tijd om te griezelen. In april presenteerden we u de ‘akeligste beurstabel van het jaar’. Van de 51 opvallendste Belgische aandelen bestudeerden we de koersgrafiek sinds januari 2017. We noteerden hun hoogste koers en berekenden hoe ver het aandeel nadien terugviel (werd de topkoers in februari 2020 bereikt, noteerden we de bodemkoers nà die dag). Op die manier berekenden we voor elk aandeel het maximale verlies, gesteld dat we op de piek hadden gekocht. In april schreven we: gemiddeld zakten die 51 top-Belgen van piek tot bodem met 53,4%. Onlangs deden we de oefening nog eens over, en het werd enkel nóg akeliger: nu verloren ze gemiddeld 59,1%! In april noteerden we 4 Belgen die sinds hun hoogste koers van na 2016 tot hun diepste bodem na hun hoogste koers meer dan 80% gezakt waren: Greenyard, Galapagos, Ontex en Bpost. Daar zijn er intussen drie bijgekomen die ook dat hallucinante verlies van 80% slikten. Welk aandeel is daar niét bij?

A. Atenor
B. Nationale Bank
C. Proximus
D. VGP

16. Een simpele, korte en belangrijke vraag: hoeveel procent van de actieve Europese aandelenfondsen presteert over een periode van 10 jaar beter dan de referentie-index? Ter verduidelijking: actieve beleggers schaduwen niet zomaar een index, maar trachten die te kloppen door zelf te bepalen welke aandelen ze wanneer verhandelen.

A. 5%
B. 25%
C. 45%
D. 85%

17. Welke beurswijze zei ooit: ‘Bevredigende resultaten halen met aandelen is makkelijker dan het lijkt. Superieure resultaten halen is moeilijker dan u aanvankelijk zou denken’?

A. Benjamin Graham
B. John Maynard Keynes
C. Charlie Munger
D. Roland Van der Elst.

18. In mei en november werkt Zanna aan haar top116 van Belgische aandelen, een ranglijst op basis van 6 criteria die beslist of een aandeel een doelwachter of verdediger of middenvelder of aanvaller wordt. Hoe hoger op de lijst, hoe robuuster het bedrijf hoort te zijn. De allerhoogste plaats is al drie jaar lang ofwel voor Lotus Bakeries, ofwel voor Ackermans & van Haaren. Sinds Zanna de oefening begon in november 2018, haalden drie andere aandelen ook ooit dat nummer 1. Welk aandeel mocht tot nog toe nog geen ‘primus inter pares’ zijn?

A. Gimv
B. Moury Construct
C. Sofina
D. VGP

19. Van welke bedrijfsleider is de uitspraak: ‘Ik heb mezelf al zodanig dikwijls in de voet geschoten, dat ik dringend een paar Kevlar-laarzen zou moeten aanschaffen’?
A. Bryan Chesky van Airbnb
B. Elon Musk van Tesla
C. Frans Van Tilborg van Miko
D. Pascal Juéry van Agfa-Gevaert

20. Als u slechts één MMM-advies uit 2023 wenst te onthouden, dan liefst dit: verkoop nooit de echte winnaar. Het lijkt een eenvoudig advies, maar die eenvoud is bedrieglijk. Wie heeft 20 jaar lang Lotus bijgehouden? Of wie heeft ingetekend in 1970 op de beursgang van Walmart van Sam Walton (foto), en in die 53 jaar nooit een aandeel verkocht? Mocht die toen 5.000 dollar hebben geïnvesteerd, dan is dat bedrag vandaag ongeveer …. dollar waard, dividenden NIET meegerekend:

A. 100.000
B. 1 miljoen
C. 10 miljoen
D. 100 miljoen

Posted on 7 januari 2024 at 17:46

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.