De invloed van RobinHood op Materialise

Het aandeel Materialise, begin 2018 Zanna’s lieveling en nummer 1 in haar tip20, is sindsdien 250% duurder geworden. De Leuvense 3D-speler is intussen 2,3 miljard dollar waard, meer dan pakweg Aperam of CFE of Gimv.

Nochtans waren de halfjaarcijfers magertjes. Materialise heeft last van Covid19, en de concurrentie zit niet stil. Vanwaar dan die verveelvoudiging van de aandelenkoers?

Wijt het aan RobinHood.

RobinHood is een razend populaire Amerikaanse app voor onlinebeleggen. Particuliere beleggers betalen geen transactiekosten en werden meegelokt door het succes van de hippe Amerikaanse techaandelen, zoals Apple, Netflix, Facebook, Nvidia, Amazon, Microsoft, en natuurlijk oppergaai Tesla (voor een portretje van RobinHood, zie MMM n°26).

Sinds maart schieten al die aandelen door het dak. De resultaten van de betrokken bedrijven zijn doorgaans zeer goed of op zijn minst veelbelovend, maar dat verklaart slechts een klein deel van de huidige beurswaarde. Het begindeel. De rest wordt verklaard door de lokroep van immer stijgende koersen.

Alleen al via RobinHood bezitten 600.000 particuliere beleggers aandelen van Tesla. Dat is 4 keer meer dan in maart. Ze kopen ongeacht de prijs, omdat die prijs toch stijgt. Natuurlijk denken ze niet dat die prijs tot 100.000 dollar per aandeel zal stijgen. Ze zijn er wél van overtuigd dat ze het aandeel met winst zullen kunnen doorverkopen aan de zogenaamde ‘gek’ die nog meer wil betalen.

Hetzelfde geldt voor de meeste andere techaandelen.

En dus ook voor Materialise. Dat relatief onbekende aandeel wordt niet zozeer rechtstreeks verhandeld, maar Materialise werd wel opgenomen in een razend populaire ’tracker‘ (een mandje aandelen dat je als één aandeel kan verhandelen): ROBO Global Robotics & Automation. Telkens een belegger die tracker koopt, koopt hij dus ook een stukje Materialise.

Om maar te zeggen: de huidige beurswaarde van Tesla of Materialise wordt slechts voor een klein deel verklaard door de fundamentele waarde van het bedrijf zelf. De rest is koophonger. We zagen dat tijdens de dotcombubbel van 1999, we zagen datzelfde fenomeen eind 2017 met Bitcoin.

En dankzij Robinhood wordt dit soort van buitensporige beursrally’s vergemakkelijkt. Het is haast als een piramidespel: koop vroeg, verkoop voor het liedje van de stoelendans stopt, en strijk duizenden dollars winst op.

Zanna is verkoper van Materialise op dit niveau. Misschien duurt het liedje nog wat langer en haalt het aandeel nog 50 dollar, misschien meer, maar ooit stopt het.

De Fear of Missing Out (FOMO – vrees dat je het feestje mist) kan snel plaats ruimen voor Vrees voor Wegsmeltende Winsten.

Vooral professionele beleggers die hun klanten al een mooie return kunnen voorleggen, willen die returns niet verliezen en zullen dus snel uitstappen eens het tij keert.

Posted on 2 september 2020 at 09:02

3 reacties

Comments (3)

 1. Kurt Van Gucht

  2 september 2020 at 12:55

  Volledig mee eens.Ik heb de mijne dan ook verkocht.De krater tussen Mainstreet en Wallstreet wordt gevaarlijk groot,benieuwd wat Buffett nog gaat ondernemen.

 2. Dave Beckers

  2 september 2020 at 20:59

  Hi Pierre, ik ben bij de gelukkige die in feb 18 gekocht heeft net boven de 10$. Heb al 1 deel verkocht zoals aangegeven door Zanna haar systeem. Nu is 37$ mijn nieuwe boven/onder grens. Systeem overboord en alles verkopen?

  1. phuylb

   3 september 2020 at 08:07

   HI Dave, het systeem is ons heilig! En past overigens perfect bij deze bruisende koersbewegingen: uw ondergrens is nu 14% onder piek – indien pieken nog hoger gaan schuift de ondergrens dus mee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.