De logica achter overdreven beurscorrecties

Alweer een gitzwarte beursdag vandaag. We moeten deze beurskelk kennelijk tot de bodem leegdrinken.

De vraag is: waarom? Zijn bedrijven als Melexis, Recticel, AB InBev, Solvay, CFE en al die andere écht tientallen procenten minder waard dan enkele maanden geleden?

Het geruststellende antwoord, beste lezer, is nee. De reden achter de nu stilaan pijnlijke correctie is die van alle tijden: beleggers zijn onzeker, en ze haten onzekerheid.

Ze zijn onzekerheid over wat ze nu al wekenlang dag na dag in elke krant lezen: de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog leidt een opbod aan invoertarieven, hetgeen de winsten van multinationals zal versmachten. Die multinationals zijn zelf ook onzeker en houden de vinger aan de knip, hetgeen dan weer hun leveranciers (ook multinationals) pijn doet.

Waar niet durft te worden geconsumeerd, dreigt economische miserie. Dat is meteen nog een punt van onzekerheid: stevent de wereld op een recessie af, en hoe groot zal die zijn?

Wij hier bij Mister Market Magazine geloven nog altijd niet in het overal opdoemende miseriescenario. Wij zien in deze decemberverkopen eerder enkele tijdelijke verklaringen, zoals:

  1. Moegetergde beleggers gooien stapels handdoeken in de ring. We betreden de fase van de opgaves, beleggers die ‘foert’ zeggen en met een tamelijk hoog degout-gehalte hun aandelen met verlies dumpen;
  2. Zulke beleggers zitten ook in beleggingsfondsen. Zij verplichten vermogensbeheerders om op hun beurt activa te verkopen. Een mooi klassiek voorbeeld van een zelfversterkende negatieve spiraal ofte ‘negatieve feedbackloop’. In optimistische tijden draait het tegengestelde mechanisme: vermogensbeheerders moeten kopen omdat beleggers hun geld toestoppen dat ze volgens het contract voor x% in aandelen moeten beleggen.
  3. In deze tijden van vrees hebben heel wat vermogensbeheerders als unique selling proposition: ‘bij ons is uw geld veilig’. Die werken met bodembeschermers: zodra een aandeel of beursindex of wat dan ook onder een bepaalde bodem zakt, verkopen ze zonder verpinken.
  4. De passieve fondsen, de exchange traded funds, de indexvolgers en consorten nemen een erg groot deel van de beurshandel voor hun rekening. Als de indexen zakken verkopen ze. Ook hier is die feedbackloop aan de gang.
  5. In december speelt nog een fenomeen, zeker na een slecht beursjaar: tax loss selling. In landen als de VS moeten meerwaardebelastingen worden betaald, maar mogen beleggers minwaarden aftrekken. Die laatste moeten evenwel gerealiseerd zijn – de aandelen met verlies moeten daadwerkelijk worden verkocht. Dus stijgt in december de verkoopdruk bij de losers.
  6. Nog in de VS wordt naar verluidt  80% van de dagelijkse beursvolumes worden door machines gegenereerd. In Europa is dat minder, maar voor grote aandelen à la AB InBev komt dat aardig in de buurt. Algoritmes kijken niet naar de waarde van de bedrijven, die reageren meteen op algemene indicatoren en tweets.

Niemand van deze verkopers kijkt rustig en kritisch naar de billijke waarde van de bedrijven. Vandaar dat bij heel wat aandelen de koers ver onder die waarde kan duiken.

Een belangrijk voordeel tegenover de enorme uitverkoop in de winter van 2008-’09 is dat de financiële sector vandaag veel gezonder is dan toen – zij hebben deze keer zelfs niets te maken met de correctie. Dat is belangrijk! Geen enkele andere sector kan een systemische crisis veroorzaken. De autoindustrie, of zelfs de ganse technologiesector kan dan wel bloeden als een rund, de verliezen zullen zich niet als een olievlek verspreiden over alle sectoren van de economie of alle regio’s van de wereld.

Dat is een danig geruststellende gedachte.

Ervaren beleggers weten het: periodes van uitverkopen moeten worden uitgezweet, niets aan te doen. Ze weten ook dat op deze momenten koopjes te doen zijn. Heeft u cash ter beschikking? Vergeet een dezer dan niet uw ‘aankoop van de maand’ te doen. Niet alles tegelijk, houd vast aan de regels van het systeem, want een zelfversterkende correctie als deze kan behoorlijk lang duren.

Maar hey: na regen komt zonneschijn. 2019 wordt een sterk beursjaar, let er op!

Slotvraagje, om eens over iets ander te denken dan uw tijdelijke beursverliezen. Over die titel: als overdreven correcties logisch zijn omwille van bovenvernoemde redenen, zijn ze dan overdreven?

Posted on 6 december 2018 at 15:55

Tags:

16 reacties

Comments (16)

  1. laurent vermandele

    6 december 2018 at 17:33

    Zit al 50j op de beurs , van alles meegemaakt ,de moeilijkste tijden zijn voor de beginnende belegger , telkens terug goed gekomen .

  2. Steven Jacobs

    6 december 2018 at 18:21

    Zeer benieuwd dan ook naar welke aandelen MMM momenteel zit te kijken. Op mijn persoonlijke watchlist: Melexis, Recticel en Financière de Tubize. Hengel en aas staan stand-by. 🙂

  3. Dieter Van Bruwaene

    6 december 2018 at 19:09

    Vandaag Solvay door ondergrens na 1 winstname en Compagnie des Alpes door ondergrens na 2 winstnames… Misschien over een jaar weer goedko(o)p(er) terugkopen. Zenitel binnengehaald…Een doelwachter…

  4. Rob Verstrynge

    6 december 2018 at 19:48

    Gaat Zanna ook haar ‘aankoop van de maand’ doen? Wat zou dat kunnen worden? Enkele kanshebbers?

  5. Robert Vanden Berghe

    7 december 2018 at 12:12

    Het is het moment om lage koop-limietorders te plaatsen voor top-ondernemingen. Twee dagen geleden heb ik dat gedaan voor de Duitse specialist in automatisatie van magazijnen Kion. Wel eerst de verhouding ebitda/netto-schuld gecheckt.

  6. Maarten Tirry

    7 december 2018 at 15:29

    Recessie loert om de hoek volgens mij. De Europese markten hebben al veel prijsgegeven,wat denk je dat daar zal gebeuren van zodra de staatsschuld echt uit de hand gaat lopen, en de Fed haar beleid niet veranderd in 2019? En Europa…? Italië de Brexit, de sociale onrusten die de kop opsteken, economieën die afkoelen. En de handelsoorlog waar nu een VOORakoord is… wie weet wat Trump nog van plan is. Volgens mij komen er nog stevige terugvallen die gevolgd worden door een bull markt trap van een dag of 2, om vervolgens nog dieper te zakken.

  7. karel vangenechten

    8 december 2018 at 21:33

    Inderdaad, rustig afwachten.
    Ik heb alvast Melexis gekocht, ik zie geen echte reden voor die afstraffing (- 40% tov enkele maanden geleden).
    Ik hou me aan de regel om één keer per maand aan te kopen, maar lonk al naar de zwaar afgestrafte kwaliteitsaandelen zoals AB-Inbev, Solvay, Umicore, Tubize…
    En misschien wordt Ackermans of Sofina terug aanvaardbaar geprijsd…
    Ik geloof in de opportuniteit voor deze waarden, maar zal me veiligheidshalve streng aan het Zanna-systeem houden.

  8. Willem van Veen

    11 december 2018 at 08:13

    Beste collega beleggers

    Wat doe je in het systeem als je een dergelijke beurscorrectie hebt en alle koersen dalen. Zonder afbreuk te doen aan de redenen waarom je bent ingestapt, zakt een aandeel daardoor onder de verkoopslimiet. Mijn aandelen Umicore (waarop al tweemaal gedeeltelijk winstgenomen) zitten nu in dit geval.
    Jullie meningen?

    Willem

  9. Dieter Van Bruwaene

    11 december 2018 at 13:47

    Willem,
    zoals ik hier beschreven heb, in mijn geval Solvay (1 x winst) en CDA (2 x winst), heb ik na het doorzakken van mijn limieten verkocht. Beetje cash bij. Ik ben een beginnend belegger (3 jaar bezig) en dus nog lerend. Maar als ik veel commentaren lees is de beurs dalend met hier en daar een dagje naar omhoog. Gisteren recticel bijna door limiet na 1 winstname. Niet verkocht. Vandaag weer 10 % omhoog… AB Inbev zit nauw tegen zijn verkooplimiet…. Ik volg het systeem en moest al meermaals verlies nemen maar dat doe ik dan ook rigoureus. Ik ben wel maar van plan om maar om de 3 maand iets te kopen… Deze maand Zenitel binnengehaald. Brexit komt, Frankrijk slaat door, België in crisis, Italië richting afgrond, Trump en Xi die gaan clashen… Misschien kan ik Melexis over 3 maand kopen onder de 40 euro. Misschien ook niet. Dan iets anders…zonder schulden…

  10. Eric Behiels

    12 december 2018 at 11:17

    De Tijd commentaar live vanmorgen; Colruyt krijgt vleugels……..meen mij te herinneren dat in juli het aandeel 45 euro waard was vanmorgen meer dan 60 euro ……Het aandeel Colruyt COLR5,20% schiet in de vroege handel tot 11 procent hoger. Beleggers zijn opgetogen over de solide halfjaarcijfers waarbij Colruyt marktaandeel won en minder last had van de concurrentie.
    De nieuwe koerssprong is opmerkelijk. Colruyt was dit jaar – samen met Elia – een van de favoriete ‘paradijsjes’ voor beleggers die op de vlucht waren voor de marktschokken. Daardoor had het aandeel tot en met dinsdagavond al circa 33 procent gewonnen dit jaar. De jaarwinst dikt vandaag dus nog eens fors aan.
    Wegens de hoge waardering heeft geen enkele van de 18 analisten die volgens Bloomberg Colruyt volgen, een koopadvies voor de Halse groep. Vijf analisten zetten Colruyt op ‘houden’, 13 op ‘verkopen’…….analisten ????vooral niet geloven !!!!

  11. Benny

    12 december 2018 at 11:23

    Iemand enig idee waarom CDA daalt na de prima resultaten en samenwerking met Fosun?
    https://www.tijd.be/ondernemen/entertainment/eigenaar-bellewaerde-en-walibi-in-zee-met-chinezen/10077945.html
    https://www.zonebourse.com/CDA-COMPAGNIE-DES-ALPES-5185/actualite/CDA-Compagnie-des-Alpes-A-suivre-aujourd-hui-27734504/

    Ik had eerder een serieuze stijging verwacht. Of is dit omdat Fosun niet in het kapitaal stapt?

  12. Nicolas Verbraken

    12 december 2018 at 17:43

    Ik ben als beginnend belegger ongeveer 1,5 jaar. Volgens het systeem van Zanna ongeveer om de 1 à 2 maand een aandeel gekocht. Intussen heb ik er al 2 moeten verkopen wegens ondergrens bereikt (BPOST en Bekaert). Ik heb ook een 2-tal aandelen die momenteel tussen de +40% en +50% staan (AHOLD en ARGEN-X).

    Mijn vraag: zou het in deze tijden nuttig zijn om de bovengrens wat naar beneden te halen en wat vroeger winst te nemen (bvb bij 60% stijging ipv verdubbeling van aandeel)? Ik heb niet echt het gevoel dat ik snel een bovengrens ga halen, en zowel Umicore als X-Fab zijn van +60% tot -30% en +5% gezakt respectievelijk.

    1. viviane laberger

      13 december 2018 at 12:35

      hallo Nicolas,
      ik vind dit een goede vraag en heb ook nog niet begreben, waarom ik een stijgend aandeel zou moeten verkopen…
      Als de bovenlimiet berijkt is, of een mooie winst op het koersenbord staat – zelfs nog ver weg van de bovenlimiet – zou ik een stop-limiet-verkoop order plaatsen, met als verkoopprijs bij voorbeeld 5% minder dan de beurskoers.
      Indien de koers zakt verkoop je wel met dus die 5% minder winst, maar indien de koers stijgt heb je mogelijk meer winst. De verkoopkoers kun je dan gemakkelijk naar boven aanpassen, naargelang de koers stijgt 🙂

      1. Tom Verstockt

        23 december 2018 at 17:32

        Dit is een goed idee, zou een trailing stop order met een stopprijs 5% onder de actuele koers dan niet “acurater” volgen? Natuurlijk is het dan wel een gewoon marktorder en geen limietorder.
        Maar ja we hebben nog wel even tijd om dit uit te dokteren gezien de huidige marktomstandigheden! Good luck iedereen.

  13. Marc Slegers

    18 december 2018 at 16:32

    Goed idee van die stop-loss bij overschrijding bovenlimiet !, heb ik ook al toegepast: ’the trend is your friend’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.