Einde van de beursmiserie ligt dichterbij dan begin

Het zijn moeilijke beurstijden. Veel aandelen zakken tot een peil dat we tot voor kort niet voor mogelijk hielden. De malaise is een internationaal fenomeen. Belgische aandelen kampen al een ganse poos met de extra handicap dat de Brusselse beurs in de loop der decennia almaar meer verdorde.

Wat te doen?

Eerst de oorzaak voor de internationale malaise onderkennen. Het is de rente. Natuurlijk spelen de Chinese vastgoedtroebelen, het onpeilbare maar weinig hoopgevende beleid van de Chinese regering, de agressie van Rusland, de Italiaanse begroting, het Zweedse vastgoed, Biden als vakbondsman, de zwalpende Republikeinse partij, de opmars van onverdraagbaarheid en extremisme en, bij ons, de visieloze economische politiek, allemaal ook een rolletje.

Maar de hoofdrol is voor de rente. Zoals strateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis het al meermaals stelde: ‘Die werkt als de zwaartekracht: hij trekt alle koersen naar beneden.

We hebben de rentestijging van 2023 onderschat. Haast iedereen.

De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank voorspelden eind 2022 dat hun eigen basisrente zou pieken op 5,1%. In april al dachten velen dat de piek nabij was. Intussen zit hij al aan 5,5% en haast iedereen verwacht nog minstens één renteverhoging.

De inflatie is namelijk hoger en hardnekkiger dan verwacht. En, belangrijker: omdat de (Amerikaanse) politieke overheid zo gul met geld smijt, gingen de monetaire overheden (centraalbankiers) krampachtig in compensatiemodus. Naar het eind van de lente toe zagen we ze veranderen in haviken: liever een recessie dan inflatie. En zelfs die keuze blijkt niet evident want, mede dankzij het gulle overheidsbeleid, is de (Amerikaanse) economie veel weerbaarder dan we hadden verwacht. Straffere looneisen, duurdere grondstoffen,… het zijn allemaal elementen die de rente niet alleen opdrijven, maar ook voor de langere termijn hoog zullen houden.

Daardoor bloeden de obligatiemarkten. De (Amerikaanse) tienjaars overheidsrente nadert 5%. Dat is een pijngrens.

Dat laatste heeft een enorme impact op de waarderingen. Een hoge rente maakt niet alleen alle leningen duurder, hij zorgt er ook voor dat alle toekomstige winsten vandaag minder waard zijn.

Beleggers haasten zich dan ook om aandelen te verkopen van bedrijven met vooral hoge potentiële winsten in de verre toekomst en vooral ook bedrijven die vandaag moeten lenen. Of bedrijven die vandaag op andere manieren naar financiering zoeken. Via een kapitaalverhoging bijvoorbeeld. Door hun goedkope aandelen is dat een wel erg dure operatie voor de onderneming in kwestie en zijn aandeelhouders.

***

En nu het goede nieuws.

Hoe dan ook zit de rente dicht bij zijn piek. Voorts hebben beleggers al hard geanticipeerd op nog hogere rentes: ook de beurscorrectie is dichter bij zijn einde dan zijn begin.

Waar dat einde precies ligt, weet niemand. Er kan nog 5 à 10% af, misschien minder. Maar de weerbots kan stevig zijn, indien beleggers eindelijk besluiten dat ze opnieuw kunnen instappen. Een fikse eindejaarsrally is nog steeds mogelijk.

Instappen – in wat? Er zijn veel ondernemingen die goed bezig zijn en hoe dan ook mee in de klappen delen. In België denken we aan Melexis, D’Ieteren en Ackermans, om slechts die knapperds te noemen.

Misschien is het nog de vroeg voor een definitieve bodem, maar wie dit soort aandelen vandaag koopt, zal het zich als langetermijnspaarder niet beklagen.

Bij MMM bekijken we ook andere mogelijkheden. We houden u uiteraard op de hoogte.

Moed houden, beste lezer. De huidige malaise is niet de eerste en beslist ook niet de laatste. Dat hoort erbij. En ook al hebben degenen die vooral lokaal beleggen in de voorbije vijf jaar meer dan hun deel van de miserie gekregen, de periodes van voorspoed duren per definitie altijd langer. We zijn er bijna.

 

Posted on 4 oktober 2023 at 08:24

5 reacties

Comments (5)

  1. Walter Maes

    4 oktober 2023 at 11:21

    MMM en natuurlijk Zanna: België’s hoop in bange dagen!

  2. Luc De Bock

    5 oktober 2023 at 12:41

    Tamburi doorstaat het trommelgeroffel op de beurzen goed. Wat wil je, met zo’n naam. 🙂

  3. Nico Nuyts

    6 oktober 2023 at 08:20

    Al even inspelen op de “lente- en herfstschoonmaak” en de analyse van GBL (MMM 228). Jullie merken op dat een aandeel GBL momenteel evenveel kost als 25 jaar geleden en hebben daar, terecht, de nodige bedenkingen bij. Anderzijds zie ik dat Ackermans op 1 staat in de tip 20. Ook dit aandeel kost nu evenveel als in het najaar van 2015. Rekening houdend met het beperkt dividend, stel ik mij de vraag of dergelijk aandeel ook niet beter “van het schap” kan gehaald worden (ondanks de mooie participaties)…

  4. geert casier

    7 oktober 2023 at 20:07

    @nico: dit is eveneens ook mijn analyse van Ackermans: dit aandeel doet al jaren niets meer – onbegrijpelijk of hoe kijken de financiële analisten hiernaar ?

  5. Luc De Bock

    9 oktober 2023 at 11:35

    Van de dip deze morgen gebruik gemaakt om nog een trommel bij te kopen. Zo is mijn drumstel volledig. 🙂
    Valt ook op dat bvb een Recticel of een Deceuninck niet echt meer doorzakken. Bodem?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.