Gekraakte ruggengraat

In Europa verdwenen tussen 2007 en 2014 in totaal 1.011 bedrijven van de beurs. 946 van die weggevallen ondernemingen vielen in de categorie van de ‘small caps’, met een beurswaarde van minder dan 1 miljard euro. De Franse vermogensbeheerder Financière de l’Echiquier telde het voor ons: 20 procent van het totaal van 2007 is weg.

20 procent. In beurstermen, als koersen 20 procent zakken, spreken we van een crash. Beseffende dat die small caps, de KMO’s, de ruggengraat vormen van onze economie, kunen we hier dus spreken van een gekraakte ruggengraat.

Het is even dramatisch als het klinkt. De financiële industrie mag dan wel respijt krijgen omdat zij vooral leeft van de grote jongens (beurswaarden van meer dan 1 miljard euro), maar dat is maar een kwestie van tijd. Als er onvoldoende kleintjes zijn die groot kunnen worden, heeft dat voor de bankiers ook nare gevolgen. Voor u en voor mij zijn de gevolgen nu al naar. KMO’s zorgen als geen ander voor groei en werkgelegenheid. Op voorwaarde natuurlijk dat zij zelf kunnen groeien.

Deze cijfers benadrukken nogmaals dat het absoluut de hoogste tijd is voor onze leiders om iets te gaan doen om het ondernemerschap te stimuleren in Europa. Steun de KMO’s, laat ze zich ontwikkelen, biedt hen meerdere financieringsopties aan, lok hen naar de beurs.

Posted on 13 januari 2015 at 11:40

Tags: ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.