Grootste deal aller tijden in de maak?

Sommige mensen zijn bigger than life. Warren Buffett bijvoorbeeld. En als hij zich nu zou ontpoppen tot grote financier van belgische bedrijven, de Buffett van Vlaanderen: Marc Coucke.

Zeker ook de Braziliaan Jorge Paulo Lemann. ‘De koning van de dikmakers’, noemden we de ex-tenniskampioen in n°12. Samen met Marcel Telles en Beto Sicupira, zijn kompanen van het investeringsvehikel 3G (alle drie persoonlijk ruim 10 miljard dollar waard), trekt Lemann aan de touwtjes bij AB InBev, Burger King, Heinz ketchup en de Canadese donutreus Tim Hortons. Allemaal van ’s werelds grootste caloriebommen. De grootste bom van allemaal ontbreekt nochtans in het nu al fenomenale 3G-imperium.

Coca-Cola.

Lemann heeft onlangs een nieuw miljardenfonds opgericht, speciaal voor zijn voedingsbeleggingen. Om wat te doen? Een dikke vis vangen? Nu is Coca-Cola wel een hele dikke, een walvis met een beurswaarde van 190 miljard dollar (150 miljard euro). Dat is meer dan AB InBev. En veel meer dan Anheuser Busch, dat andere Amerikaanse icoon, toen Lemann en de Belgen in 2008 voor 52 miljard euro die vis opvisten. Bovendien zou de overnemer een gesuikerde premie moeten betalen – we spreken hier dus over een deal van 230 à 260 miljard dollar, 200 miljard euro dus. Het zou ook de verreweg allergrootste private overname uit de geschiedenis zijn.

De kans dat Lemann snelsnel de Cola-scalp verovert is dus klein. Maar toch, hij staat er niet alleen voor.

Warren Buffett is via zijn vehikel Berkshire Hathaway de grootste aandeelhouder van Coca-Cola, met 9,1 procent van de aandelen. En hij is al enkele jaren een trouwe partner van Lemann: in 2013 bij de overname van Heinz, dit jaar bij de overname van Tim Hortons door Burger King.

Buffett maakt er geen geheim van dat hij met de Brazilianen nog zaken wil doen. Hij is er bijna toe verplicht. Een gigant als Berkshire Hathaway kan pas het verschil maken met investeringen ter waarde van tientallen miljarden. In die liga spelen er niet veel.

Maar dan nog, 200 miljard euro? Onlangs beweerden de analisten van Nomura dat het kan, via een leveraged buy-out (LBO), een met schulden gefinancierde overname. Berkshire en 3G zouden daarbij elk 25 miljard dollar op tafel leggen, het saldo van pakweg 200 miljard dollar kan dan met schulden worden gefinancierd.

Dat blijft natuurlijk een enorme transactie, maar in de huidige beurstijden is dat niet onmogelijk. Buffett en Lemann kunnen profiteren van de ultralage rente om fors schulden aan te gaan. Ze kunnen dan snel werk maken van de grote kuis bij Coca-Cola: het verkopen van niet-essentiële activa, het fors terugdringen van de operationele kosten en het veroveren van nóg sterkere marktposities. Om de schulden snel weer af te bouwen. Dat Buffett zoiets kan weten we. Dat Lemann het kan weten we ook. Zie AB InBev.

Overnamespeculatie rond het grote icoon Coca-Cola, het is me wat. Het kan ook verklaren waarom Buffett de koers voorlopig graag laag houdt.

Overigens heeft Lemann ook een Belg in zijn inner circle: de biertelg Alexandre van Damme, bestuurder bij onder meer Burger King.

‘Als Lemann zo voort doet wordt hij, en niemand anders, ‘king of the world’‘, schreven we in n°12 van september. We brengen er nu een lichte verbetering aan: hij en Warren Buffett. En een beetje die mysterieuze van Damme. Wanneer duikt die op in de Forbes-miljardairslijstjes?

Posted on 19 november 2014 at 12:52

Tags: , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.