Grote MMM-quiz: de antwoorden

Beste lezers, we zijn ontzettend fier op jullie. We kregen 40 antwoorden binnen, met een gemiddeld resultaat van 16,5/20.

We onthullen pas de winnaars in ons magazine n°140 van 9 januari, maar laat me nu al meegeven dat er net als vorig jaar meer dan 5 ex-aequo’s aan de top zijn. De schiftingsvraag (zie onderaan) zal dus beslissen wie de hoofdvogel afschiet (een jaar gratis MMM), maar in elk geval vallen alle ex-aequo’s in de prijzen.

Bekijk intussen zelf eens hoe goed u heeft gescoord. De juiste antwoorden zijn vetjes gekleurd.

• de 20 vragen

1. De ranglijst van de tien grootste bedrijven, gemeten naar beurswaarde, is doorgaans een Amerikaans onderonsje. Toch stonden in alle top10’s sinds 1998 elf verschillende nationaliteiten. Daar waren zelfs vier Europese landen bij. Welk van de vier landen haalde nooit de wereldtop-10 tussen 1998 en 2019?

A. Finland met Nokia
B. Rusland met Gazprom
C. Verenigd Koninkrijk met BP
D. Zwitserland met Novartis

2. Op papier omvat de Bel20-index de twintig belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven. In de praktijk zitten er ondernemingen bij die niet echt als ‘Belgisch’ kunnen worden omschreven. Een Bel20-lid heeft zelfs geen enkel Belgisch lid in zijn raad van bestuur. Welk?

A. AB InBev
B. Aperam
C. Colruyt
D. Engie

3. Ook dit jaar stelde Mister Market Magazine nogal wat eigenaardigheden vast die de wereld van de beurs zo heerlijk absurd maken. Welke conclusie maakten we in 2019 niet?

A. Hoe duurder het beleggingsfonds, hoe slechter de return.
B. Hoe groter het positieve verschil tussen dividendrendement en obligatierente, hoe meer spaargeld naar obligaties vloeit en hoe minder naar aandelen.
C. Hoe lager de rente op spaarboekjes, hoe meer de Belg op zijn spaarboekje zet.
D. Hoe meer de CEO klaagt dat zijn aandeel ondergewaardeerd is, hoe slechter de beursprestatie achteraf.

4. De periode 1999-2018 was voor de Brusselse beurs de op 4 na slechtste twintigjarige periode sinds 1833. De beurs steeg, dividenden inbegrepen, met 78,6% of met 2,9% gemiddeld per jaar. Hebben wij, beleggers van nu, pech zeg! En zeggen dat beleggers van de periode net voordien het grootste geluk aller tijden hadden. Met hoeveel procent steeg de Brusselse beursindex van begin 1979 tot eind 1998?

A. 479%
B. 989%
C. 1628%
D. 2280%

5. Resilux is de vijfde laureaat van onze jaarlijkse OOOO-trofee van Onterecht Ondergewaardeerde en Onderbelichte Onderneming van het jaar. Het was zijn eerste nominatie, en het was dus meteen raak. Eén aandeel werd al drie keer genomineerd, maar kon nooit winnen. Welk?

A. Accentis
B. Co.Br.Ha.
C. Miko
D. Roularta

 

6. Toen Zanna in november haar voetbalploeg herschikte, verschoven alle 112 aandelen ten hoogste één plaatsje naar een andere positie: van het doel naar de verdediging bijvoorbeeld, of van de aanval naar het middenveld… Behalve eentje, dat meteen van het doel naar het middenveld verhuisde, en dus de verdediging oversloeg:

A. Shurgard
B. Ter Beke
C. Texaf
D. Vranken

7. De beleggers in ASIT Biotech zullen zich 25 november nog lang herinneren, want die dag verloor het aandeel 82%, een record. Voor een wereldrecord in absolute dagverliezen moeten we evenwel terug naar 2018. Toen verloor een onderneming in één dag maar liefst 120 miljard dollar.

A. Apple
B. Facebook
C. Gazprom
D. Tencent

8. Niet alle recente beursintroducties van ‘unicorns’ (bedrijven die nog voor hun beurscarrière ruim 1 miljard dollar waard zijn) zijn een succes (zie Uber, Lending Club, GoPro, Zynga, Lyft,…). Maar Facebook en Alibaba, die respectievelijk in 2012 en 2014 naar de beurs kwamen, zijn toch al flink maal tien gegaan. De beste aller eenhoorns slaagde er zelfs in om in amper 3,5 jaar tijd van 1 naar 46 miljard dollar te gaan. Maal 46 dus. En het was geen Amerikaan en geen Chinees. Uit welk land kwam supereenhoorn dan wel?

A. Australië
B. Canada
C. India
D. Zweden

9. Er zitten geen goudkevers op de redactie van Mister Market Magazine, maar in juni brak onze Waldorf niettemin een lans voor de goeie oude goudklomp. Het historisch record voor een ounce goud staat overigens op 1.408 euro. In welk jaar werd dat record bereikt?

A. 1980
B. 2011
C. 2012
D. 2019

10. Wie zei: ‘De economische geschiedenis is een eindeloze serie van episodes gebaseerd op onwaarheden en leugens. Iemand die dit begrijpt, kan veel geld verdienen’?

A. George Soros
B. John Kenneth Galbraith
C. John Maynard Keynes
D. Karl Popper

11. In geen enkele stad ter wereld wonen meer miljardairs (omgerekend naar dollars) dan in New York. Welk van de volgende steden haalt volgens deze maatstaf de top10 niet?

A. Dubai
B. Londen
C. San Francisco
D. Sjanghai

12. Hoe controversiëler het aandeel, hoe slechter de koersprestatie in het daaropvolgende jaar, blijkt uit een MMM-onderzoek: de vijf aandelen waarvan het hoogste koersdoel der analisten het verst afwijkt van het laagste koersdoel, presteren gemiddeld significant slechter dan het vijftal waarvan het hoogste en laagste analistenkoersdoel het dichtst bij elkaar liggen. Wat ook opvalt: 4 van de 5 controversieelste aandelen van lichting 2018-’19 koersten onder het laagste koersdoel van de somberste analist 12 maanden eerder. We geven er drie: Nyrstar, ArcelorMittal, Econocom. Welk was het vierde?

A. Biocartis
B. MDxHealth
C. Melexis
D. Ter Beke

13. Saudi Aramco is veruit de grootste onderneming ter wereld en aller tijden. Nochtans zal Aramco, volgens een enquête in Mister Market Magazine, pas de tiende grootste zijn in 2024. Welk bedrijf staat volgens jullie tegen dan op n°1?

A. Alibaba
B. Alphabet
C. Amazon
D. Apple

14. Onlangs haalde de schelmenfilm Barry Lyndon onze vijfsterrenrubriek van De Slotbel. Het was al de vijfde film van Stanley Kubrick die deze eer krijgt. De kans op een zesde nominatie is groot, want welke schitterende klassieker ontbreekt nog altijd in ons *****-lijstje?

A. 2001: A Space Odyssey
B. Dr.Strangelove
C. Lolita
D. The Shining

15. In 2016 selecteerde Zanna haar 40 ‘olympische aandelen’ waarvan de waarde tegen de volgende Olympische Spelen in 2020 kan verdubbelen. Afgelopen zomer bleek Nyrstar na drie jaar de grootste teleurstelling (de door Zanna ingeschatte kans op verdubbeling was gezakt van 85% in 2016 tot 0% dit jaar). De op een na grootste teleurstelling kreeg een verdubbelingskans van 90% in 2016 en van nog slechts 7% in 2019. Welk aandeel is dat?

A. ArcelorMittal
B. Greenyard
C. MDxHealth
D. X-Fab

16. Van Union Misère naar een aandeel dat kennelijk iedereen wil. Onze felicitaties voor Thomas Leysen en Marc Grynberg, die van Union Minière de prachtige onderneming Umicore maakten. Zanna is een tevreden aandeelhouder, en meerdere Belgische holdings zijn er eveneens tuk op. Drie van deze vier beursgenoteerde participatiemaatschappijen hebben (op het moment dat we dit schrijven, 13 december) een significant belang in Umicore. Hoe heet de vierde?

A. Ackermans & van Haaren
B. Compagnie du Bois Sauvage
C. GBL
D. Quest for Growth

17. In n°128 meldden we dat er voor het eerst sinds lang opnieuw een vrouw in de top10 van rijkste mensen ter wereld prijkt (met uitzondering van staatshoofden als de Britse Queen, en op basis van Bloomberg-gegevens). Dat was Françoise Bettencourt Meyers, de L’Oréal-erfgename. Die is intussen opnieuw uit de top10 gekegeld, maar gelukkig werd haar plaats door een andere dame ingenomen (op 16/12). Wie?

A. Alice Walton, de erfgename van Sam Walton
B. Julia Flesher Koch, de weduwe van David Koch
C. Laurene Powell Jobs, de weduwe van Steve Jobs
D. Mackenzie Bezos, de ex-echtgenote van Jeff Bezos

18. Dit kon niet ontbreken: een vraagje rond het mirakel van de samengestelde interest. Een 22-jarige die 10.000€ belegt in aandelen, realiseert over de volgende 45 jaar jaarlijks een rendement van 10%, namelijk 6% koersstijging + 4% dividendrendement. Op dat dividend moet hij 30% roerende voorheffing betalen, terwijl de kapitaalwinst belastingvrij is. Stel dat de fiscaliteit 45 jaar lang niet wijzigt,hoeveel heeft de belegger op het einde van de rit minder gespaard, enkel en alleen wegens het jaarlijks betalen van die roerende voorheffing?

A. 3.000 euro
B. 10.000 euro
C. 135.000 euro
D. 284.000 euro

19. Op pagina 3 krijgt u in de linkerkolom onze appreciatie van de ‘Belgen van de quinzaine’, de drie Belgische aandelen waarover het vaakst en prominentst werd gesproken. Welk aandeel haalde de lijst in 2019 geen enkele keer?

A. Bpost
B. Gimv
C. Nationale Bank
D. Oxurion

20. Welke Vlaamse CEO antwoordde op de vraag ‘Wat was uw domste aankoop ooit’?: ‘De friteuse als kerstcadeau voor mijn vrouw toen we pas getrouwd waren. Dat was niet slim. Toen was de waarde van een boeket bloemen me nog onbekend, terwijl dat een goede investering kan zijn.’

A. Bart De Smet (Ageas)
B. Eddy Duquenne (Kinepolis)
C. Francis Van Eeckhout (Deceuninck)
D. Frans Van Tilborg (Miko)

• de schiftingsvraag

Om het ex-aequo-probleem op te lossen, gelieve ook een antwoord te verzinnen op onze traditionele schiftingsvraag: hoeveel procent stijgt of daalt de Bel20-index tijdens zijn eerste drie beursdagen van 2020 (dus van slotkoers 2019 tot slotkoers vrijdag 3 januari 2020)? Preciseer tot 2 cijfers na de komma.

Posted on 1 januari 2020 at 12:29

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.