Grote MMM-Quiz van het Jaar: de antwoorden

De MMM-lezer is de slimste lezer van België, dat hebt u alweer bewezen beste lezer.

We kregen 41 antwoorden binnen op onze nochtans aartsmoeilijke eindejaarsquiz. Jullie scoorden gemiddeld 17,7 op 20. Dat is dus een grootse onderscheiding.

Maar wie wint de quiz? Dat hangt af van het schiftingsantwoord waarvan de uitslag pas na beurstijd bekend is. Indien meerdere quizzers dezelfde score halen, bekijken we de prestatie van de sessie van vandaag van hun geselecteerde Bel20-aandeel. Degene met de hoogste score en daar bovenop het best presterend Bel20-lid wordt de laureaat, onze lezer van het jaar én de gelukkige ontvanger van een jaar gratis Mister Market Magazine.

En als er nu twee van de besten hetzelfde best scorende aandeel opgeven? Tja, dan hebben we twee beste lezers die allebei een jaar gratis lezen… tot de volgende quiz dus…

Wie wint? Die uitslag krijgen jullie in MMM n°164 van donderdagavond 7 januari.

Hieronder krijgt u de juiste antwoorden in het vet. U merkt ras: er waren enkele strikvragen bij, met name vragen 1, 15 en 16. Onze excuses voor de sadistische trekjes van onze quizmaster, en nogmaals een dikke proficiat voor jullie wondere scores.

Maar heeft iemand dit jaar 20/20 gehaald? Het antwoord vindt u onderaan dit bericht.*

De 20 vragen

1. We beginnen de quiz met het fenomeen dat allicht voor de tweede keer in drie jaar tijd de MMM-Mens van het Jaar zal worden: Elon Musk. Een van de vele opmerkelijke quotes tijdens 2020 was een twitterbericht: ‘Het gerucht dat Bill Gates en ik minnaars zijn is volledig uit de lucht gegrepen… Maar soms… Als we elkander aanraken…‘. De grapjas. Tevens twitterde hij: ‘De aandelenkoers van Tesla is te hoog volgens mij.’ We hebben die quote op pagina 12 gepubliceerd. Hoeveel kostte het aandeel tijdens de dag waarop hij dat verstuurde?

A. 70 dollar
B. 140 dollar
C. 420 dollar
D. 700 dollar (het aandeel Tesla kostte tijdens de dag dat Musk zijn tweet verstuurde 700 dollar. Dat was namelijk op 1 mei, dus vóór de aandelensplit van een oud Tesla in vijf nieuwe Teslaatjes.

2. De Vlaamse Federatie van Beleggers bestaat in 2020 precies 40 jaar. Van de 240 Belgische aandelen die in 1980 noteerden, bestaan er nog negentien onder ongeveer dezelfde naam. Welke van deze vier niet?

A. Bekaert
B. Colruyt
C. Recticel
D. Sipef

3. Bedrijfsleiders kopen niet altijd tegen bodemprijzen eigen aandelen bij, zo blijkt uit een MMM-studie in nummer 161. Meerdere eigenaars deden niettemin een goede zaak in maart, toen de coronacrisis sommige beurskoersen zeer diep duwde. Een grooteigenaar kocht toen 7.834 eigen aandelen voor 107,32 euro per stuk. Dat was in die periode het absolute dieptepunt. Over welk aandeel gaat het?

A. Ackermans & van Haaren
B. Barco
C. Cofinimmo
D. Resilux

4. Een vraagje over het Zanna-systeem. Voor hoeveel euro koopt ze een nieuw aandeel als de gemiddelde waarde van de bestaande aandelenlijnen 1414 euro bedraagt?

A. 1273 euro
B. 1400 euro
C. 1414 euro
D. 1555 euro

5. In februari waren we in de ban van de beurswijsheden. We legden u 50 spreuken over beurs en beleggen voor. 10 geselecteerden haalden de finale waar het knappe ‘Tuur naar de horizon, want wie op de golven nabij focust wordt zeeziek’, de MMM Beurswijsheid van het Jaar 2020 werd. Er waren ook 4 ultrakorte wijsheden bij, waarvan slechts één de finale van tien haalde. Welk was dat?

A. De aandeelhouder wint.
B. De beurs heeft altijd gelijk.
C. Kleine belegger, grote troeven.
D. Verkoop in mei en ga weg.

6. In het vorige nummer gaven we u een lijstje van 10 multinationals, waarvan 9 CEO’s de Indiase nationaliteit dragen. Er slopen echter twee fouten in die vraag. Ten eerste is de CEO van Deutsche Telekom geen Brit maar een Duitser (die van British Telecom is een Brit…). Ten tweede werd in augustus een Indiër door een Fin vervangen. Bij welk bedrijf was dat?

A. Adobe
B. Deloitte
C. Nokia
D. Novartis

7. Wat is ‘de bron van alle geluk, de essentie van romantiek en de wortel van alle vooruitgang’ (jaja, we zijn soms lyrisch in Mister Market Magazine)?

A. Beleggen
B. Liefde
C. Onzekerheid
D. Vertrouwen

8. Kom hier niet vertellen dat Mister Market Magazine een barbaars blad is. We citeren jaarlijks tientallen grote kunstenaars, en nu en dan laten we een foto van een creatief genie uit de kunstwereld in een financieel artikel sijpelen. Oscar Wilde (foto) bijvoorbeeld, was de illustratie bij een artikel over iets aards zoals:

A. Boekwaarde
B. Dividendrendement
C. Koers-winstverhouding
D. Schuldratio

9. Sinds 2017 polsen we welk volgens u het grootste bedrijf van vijf jaar nadien zal zijn. Dit jaar kozen jullie Amazon, vorig jaar Alibaba. Nog nooit werd het Apple of Aramco, die in de voorbije jaren nochtans de grootste waren. Zanna mikt al sinds het begin van de bevraging op steeds hetzelfde bedrijf. Maar dan zal wel het nog serieus moeten groeien, want het eerste checkpoint van 2022 komt dichterbij, en Zanna’s favoriet is nog bijlange de grootste niet. Welk is het?
A. Alphabet
B. Berkshire Hathaway
C. Novartis
D. Tencent

10. ‘A cow for her milk, a hen for her eggs, and a stock, by heck for her dividends.’ Dit is zonder twijfel het bekendste rijmpje over beleggen in aandelen, voorafgegaan door de woorden: ‘aldus sprak de boer tot zijn zoon’. In de tweede strofe komt nog een derde diersoort voor. Welk?

A. de bij
B. de duif
C. het paard
D. het schaap

11. Mocht u in mei 1997 voor 1.000 dollar hebben ingetekend tijdens de beursgang van Amazon.com, en u belegde tegelijk 9 keer 1.000 euro in 9 andere bedrijven die allemaal later failliet gingen, hoeveel zou uw totale investering van 10.000 vandaag desondanks waard zijn? Een statistiek om de droom spannender te maken: tussen 1999 en 2002 verloor het aandeel Amazon ruim 90 procent.

A. 15.600 dollar
B. 156.000 dollar
C. 1,56 miljoen dollar
D. 15,6 miljoen dollar

12. In augustus berekenden we dat tien technologiebedrijven samen bijna 4.000 miljard dollar duurder werden dan een jaar voordien. Zeven van die techtoppers zijn Amerikaans, er zijn twee Chinezen bij. Uit welk land komt het tiende bedrijf, dat op zijn eentje bijna 200 miljard dollar duurder werd in één jaar?

A. Canada
B. Japan
C. Taiwan
D. Zuid-Korea

13. Sinds ons eerste jaar, 2014, geven we elk jaar een top10 van meest waardevolle jonge bedrijven die (nog) niet ter beurze noteren. 2 ondernemingen die in 2020 onze top10 haalden, waren er zes jaar geleden ook al bij. Een van de twee zal er volgend jaar niét meer bij zijn, wegens een onlangs geslaagde beursintroductie: AirBnb. Welk van de klas van 2014 blijft nog als enige over?

A. Bytedance
B. Dropbox
C. SpaceX
D. Stripe

14. 17 maart was Zanna’s zwartste beursdag van het jaar. Die dag moest ze drie aandelen verkopen, omdat hun beurskoersen wegens de coronacrash tot twee keer toe onder haar bodemlimiet een sessie hadden afgesloten. Een van die aandelen gaf ze op het moment van de verkoop zelfs ***, hetgeen wil zeggen dat ze het voor die prijs (4,43€) absoluut had willen kopen. Dat zal nogal. Sindsdien steeg de koers met 130%. Welk aandeel vergalde toen Zanna’s dag?

A. Barco
B. EVS
C. Recticel
D. Solvay

15. Elke dag speurt onze stagiair alle belangrijke media af, op zoek naar ondernemers die het meest in het nieuws komen. Op basis van zijn nogal uitgebreide rekenbladen kunnen we op een unieke puur kwantitatieve manier oplijsten wie de belangrijkste mensen van het jaar waren. Carlos Ghosn, Elon Musk, Warren Buffett en Marc Coucke zijn de laureaten van respectievelijk 2019, 2018, 2017 en 2016. Slechts drie mensen haalden in elk van die vier jaren telkens onze top30. Musk, Buffett, en wie is de derde?

A. Jeff Bezos
B. Marc Coucke
C. Mark Zuckerberg
D. Masayoshi Son (in 2016 publiceerden we nog een top40 met inbegrip van politieke leiders en ambtenaren. In die lijst was Son 39ste. Sindsdien publiceren we lijsten zonder Trump, Lagarde & co. Tevens vroegen we expliciet naar ‘ondernemers’ die het vaakst in het nieuws kwamen. In n°140 onthulden we dat Son in 2016 volgens dit criterium eigenlijk 18de plaats was.

16. Een vervolgvraagje (ook een beetje van vraag 1) en meteen ook een primeur voor het eerste magazine van 2021: Elon Musk wordt Mens van het Jaar 2020, en krijgt dus als eerste twee keer deze eretitel. Maar het scheelde niet veel. Wie wordt nipt tweede?

A. Ilham Kadri
B. Jeff Bezos
C. Masayoshi Son (Met toch een ruime voorsprong op Buffett, Bezos en Jack Ma. Kadri eindigt 7de).
D. Warren Buffett

17. Onze Waldorf is niet vies van rare rekenoefeningen. Zo vergeleek hij dit jaar voor elk Belgisch vastgoedaandeel het verschil in intrinsieke waarde met drie jaar eerder, met het verschil over dezelfde periode van de beurswaarde. Bij de meeste onderzochte vastgoedvennootschappen steeg de intrinsieke waarde meer dan de beurswaarde, hetgeen dus eigenlijk een koopsignaal is. Wie was in deze materie de primus?

A. Ascencio.
B. Care Property Invest.
C. Montea
D. Vastned Retail Belgium

18. Het voormalig echtpaar Bezos is, als grootaandeelhouder van Amazon, 240 miljard dollar waard (meneer 180 miljard, mevrouw 60 miljard). Toch zijn er in de geschiedenis mensen geweest die nóg rijker waren, bijvoorbeeld Crassus, Romanov en Fugger. Zelfs in de lijst van rijkste Amerikanen aller tijden halen de Bezossen het niet. Wie van deze Men Who Built America prijkt daar nog steeds helemaal bovenaan?

A. Andrew Carnegie
B. Cornelius Vanderbilt
C. Henry Ford
D. John Rockefeller

19. Ronald Wayne (in het midden op de foto) heeft met één transactie een slordige 200 miljard dollar verloren. Of juister: mocht hij die ene transactie niet hebben gedaan, zou hij vandaag op papier ruim 200 miljard dollar waard zijn, en dus, nog voor Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde. Wat verkocht deze man ooit voor in totaal 3.300 dollar?

A. Zijn belang van 10% in Apple
B. Zijn belang van 20% in Google
C. Zijn belang van 30% in Tesla
D. Zijn belang van 60% in Visa

20. Op 1 april deed een opmerkelijke dame een opmerkelijke voorspelling: ‘De Bel20-index zal in de buurt van 4.000 punten dit jaar beëindigen.’ Straffe kost, want toen noteerde de Bel20 op 2.800 punten. Op 9 maanden moest er dus nog 40% bijkomen. Wie durfde extreem optimistisch te zijn, midden in de coronalockdown?

A. Evangeline Adams
B. Ilse De Witte
C. Véronique Goossens
D. Zanna Massaert

De namen van de vijf winnaars verschijnen donderdag in het magazine. Het verschil tussen het nummer 1 en het nummer 31 was… 1 puntje. Nogmaals: fantastisch gedaan, beste lezers!

*Nee.

Posted on 4 januari 2021 at 14:08

4 reacties

Comments (4)

  1. Peter De Neve

    4 januari 2021 at 15:12

    Beste Pierre, kan je ons wat meer informatie geven over vraag 16

    1. phuylb

      5 januari 2021 at 13:44

      Uit MMM van overmorgen, alvast dit stukje proza:

      ‘Onze redactiejongste maakt er zijn levenswerk van om dag na dag, maand na maand, jaar na jaar De Tijd, Kanaal Z, The Economist, Financial Times, Bloomberg, Trends, CNBC en Playboy door te worstelen, om punten te geven aan de namen die het vaakst worden vernoemd. De 25 meest voorkomende namen krijgen elke maand 3 à 10 punten. Aldus kwam Musk dit jaar aan 52 punten, tegenover 48 voor Masayoshi Son en 37 voor Warren Buffett.’

  2. Thomas Debruyne

    5 januari 2021 at 16:48

    Hoe worden de punten juist toegekend?
    Als ik me niet vergis stond Bezos 1 x op plaats 1, 2 x op plaats 3 en 1x op plaats 6.

    Son stond 1 x op plaats 1, 1 x op plaats 5, 1 x op plaats 7 en 1 x op plaats 9.

    Dan had ik verwacht dat Bezos hoger zou eindigen. Tenzij Son in december nog zeer veel punten zou krijgen.

    Mvg Thomas

    1. phuylb

      5 januari 2021 at 17:20

      De 25 meest voorkomende namen per maand krijgen punten (zie hierboven).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.