Het boek van Sam Hollanders

Via deze website van Mister Market Magazine kunt u het boek ‘Verdubbel je geld in vijf jaar’ van Sam Hollanders 10% goedkoper kopen (zie homepage www.mistermarket.be). Of klik hier: https://www.lannoo.be/nl/verdubbel-je-geld-vijf-jaar.

 

Hier kunt u reeds het voorwoord lezen, dan kunt u alvast dat overslaan in het boek zelf en meteen uw tanden zetten in Hoofdstuk 1: ‘Waarom mensen vooral geld verliezen op de beurs’.

 

Ik interviewde Sam Hollanders in het najaar van 2016. In regel duurt zo’n interview voor Mister Market Magazine een uurtje, met Sam werden het twee uur, en het zouden er veel meer geweest zijn mocht een van ons niet nadien een andere afspraak hebben gehad. De passie voor beurs en beleggen droop er af. ‘Sam ademt beurs’, was dan ook de eerste zin van het artikel.

Dat enthousiasme zult u ook merken in dit boek. Met zijn karakteristieke toewijding loodst Sam de lezer door alle valkuilen en vooroordelen van beurs en beleggen, en legt hij uit hoe iedereen succes kan hebben over de lange termijn.

Iedereen, jawel. Want beleggen is beslist niét voor de happy few met financiële diploma’s en diepe zakken. Iedereen kan het leren. U ook. De beurs is geen akelige plek waar de gewone mens wordt verzwolgen door slimme agressieve oneerlijke krokodillen. De beurs is geen casino. Ze is evenmin een zekere manier om uw geld te verliezen, zoals her en der wordt beweerd.

Natuurlijk zijn er regels die u moet kennen, begrijpen en immer toepassen. Maar dat zijn eenvoudige do’s en don’ts – we snappen die allemaal wel. Steek uw geld nooit in één aandeel, ook al ziet het er nog zo onschuldig uit. Beleg voor de lange termijn, dus met geld dat u in de eerste jaren niet nodig hebt. Koop wat u kent. Laat uw winsten aanzwellen, verkoop tijdig uw verliezers. Enzovoort. Allemaal even tijdloos als triviaal advies. Nog veel meer nuttig advies volgt in de volgende bladzijden van dit boeiend boek.

Dit boek belooft geen luchtkastelen, wel integendeel. Het legt u uit hoe elke spaarder op de beurs een mooie return kan halen, op voorwaarde dat hij bereid is een inspanning te doen. Daarom is dit een belangrijk boek. Sam speelt een danig onderschatte maar cruciale rol, want in deze tijden van quasinulrentes op spaarboekjes (waardoor de Belgische koopkracht er jaar na jaar met miljarden euro’s tegelijk op achteruitgaat), zou eigenlijk iedereen via aandelen moeten sparen. U ook.

Er is nog een reden waarom u best deels in aandelen belegt. Charles Merrill, de oprichter van het beurshuis Merrill Lynch, formuleerde het zeventig jaar geleden in zoveel mogelijk kranten en tijdschriften: ‘Als mensen niet begrijpen wat aandelen zijn, zullen ze nooit in aandelen beleggen. “En wat dan nog?” vraag je dan. Ik zal je zeggen wat dan nog: als niemand wil sparen via aandelen, hebben bedrijven onvoldoende kapitaal voor groei, voor nieuwe fabrieken, voor jobs. Dat kapitaal kan slechts uit één hoek komen: mensen. Niet enkel dat handvol puissant rijke mensen, want die zijn echt wel met te weinig, maar de miljoenen gewone mensen.’

Charles Merrill wees erop dat mensen die weten wat aandelen zijn en wat beleggen betekent minder kwetsbaar zijn voor ‘word-snel-rijk’-beloftes of de valse sirenes van gokspelen. ‘Beleggers zijn gewoon minder naïef’, stelde de man die Wall Street naar Main Street bracht. ‘Doorgaans begrijpen ze beter hoe de wereld in elkaar steekt.’ Die bewering klopt nog altijd.

Jammer dus dat zo weinig mensen beleggen. Dat heeft te maken met de kwalijke gewoonte bij nogal wat media en politici om de beurs als oord van onheil af te schilderen. Het is bovenal het gevolg van onwetendheid. De doorsnee Belg heeft geen idee hoe hij het meest efficiënt kan sparen. ‘Financiën’ zou een basisvak moeten zijn in elke richting van ons secundair onderwijs, net als chemie, fysica, talen, cultuur en geschiedenis.

Dat is helaas naar alle waarschijnlijkheid niet voor morgen. Gedreven auteurs als Sam Hollanders trachten ondertussen de leemte op te vullen, mensen te educeren met boeken als dit. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben u nodig.

Ik hoop dan ook van harte dat u uw steentje zal bijdragen. Ten eerste door dit boek te lezen, ervan te genieten en u oprecht te laten overtuigen van de deugden van de beurs. Ten tweede door op uw beurt uw omgeving in te wijden. Heeft u een zoon, dochter, kleinkind, petekind, neefje, nichtje, partners, ouders? En u weet niet altijd wat te schenken voor hun kerst of verjaardag? Waarom geen pakketje aandelen? In feite is dat het ideale cadeau voor een communie of lentefeest van een twaalfjarige. Koop het kind aandelen van liefst een bekend bedrijf, en leg het uit dat het voortaan de eigenaar is – zij het voor een héél klein stukje.

Sam is een beslagen expert en zorgt er in dit boek voor dat u met voldoende kennis en dus een gerust gemoed de beurs zal binnenstappen. En dat u dus niet zal doen als die idioot uit Sams favoriete quote, van de Amerikaanse beursgoeroe Joel Greenblatt. Amper vijf minuten na het begin van ons interview drie jaar geleden, droeg Sam het citaat voor, met een brede smile, en in het Engels, ‘want in die taal klinkt het sappiger’: ‘Choosing individual stocks without any idea of what you’re looking for is like running through a dynamite factury with a burning match. You may live, but you’re still an idiot.’

 

Pierre Huylenbroeck

Uitgever Mister Market Magazine

Augustus 2019.

 

PS: het interview met Sam verscheen in MMM n°65.

 

Posted on 15 november 2019 at 15:14

4 reacties

Comments (4)

 1. Jozef Van de Keybus

  22 november 2019 at 13:18

  Beste MMM-community.

  Ik zag het boek van Hollanders liggen bij Fnac en las de korte inhoud. Conclusie: herkauwde feiten van wat ik al weet. Later spotte ik het boek in de plaatselijke bib en besloot het vooralsnog te lenen/lezen.

  Na lezing; dit is een waardevol boek dat ik iedereen kan aanraden. Het is een goede aanvulling op het boek van Pierre. Veel bijgeleerd over ‘een strategie voor elke leeftijdgroep’, en over ‘je cirkel van eigen kunde/onkunde’ en over ‘checklist 80/20’…om maar wat te noemen.

  Enig minpuntje is dat de auteur bij verkoop van een aandeel spreekt van -XX%, terwijl de lezer net wil weten na hoeveel % daling je verkoopt. Maar daarvoor hebben wij een abo op MMM.

  Ben je het eens met mijn recentie?

  PS: heb 20 eurokes geïnvesteerd om het boek vooralsnog aan te kopen.

 2. karel vangenechten

  27 november 2019 at 13:07

  Inderdaad, een erg begeesterend boek, ik kocht het op de VFB-Dag vd Tips.
  En inderdaad: individuele aandelen beginnen sparen voor uw kleinkind is ideaal gezien de de lange tijdslijn, spijtig dat we niet rechtstreeks op hun naam kunnen beleggen, gaat blijkbaar enkel op naam van de ouder(s) met volmacht aan de beleggende grootouder, of bestaat hier toch ergens nog een andere mogelijkheid?

  1. Thomas Wielfaert

   12 december 2019 at 17:05

   Keytrade laat het oogluikend toe.

 3. Nicolas Verbraken

  27 november 2019 at 20:36

  Ik onthou 2 interessante ‘regels’ uit het boek:
  -als je beslist een aandeel te kopen: het aandeel in 2 helften kopen, met een maand tussentijd
  -bij elk kwartaal de referentiekoers (die de onderste verkooplimiet bepaalt) aanpassen naar de huidige koers indien deze hoger ligt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.