Het signaal van kelderend Meta

Meta, de beursgenoteerde moederholding van Facebook, WhatsApp en Instagram, verloor gisteren 240 miljard dollar op de beurs. Dat is twee keer de volledige beurswaarde van Siemens of IBM of Boeing of Goldman Sachs, en meer dan twee keer die van de Belgische wereldmastodont AB InBev.

Nooit eerder verloor een aandeel zoveel waarde in één dag.

Wat moeten we daaruit besluiten? Is dit een volgend bewijs dat het feest van de gigatechneuten voorbij is? Of is dit een geïsoleerde uitschuiver van een gepercipieerde has-been?

Beide factoren spelen mee, maar het is vooral een persoonlijk probleem van Mark Zuckerberg en zijn Meta/Facebook. De tegenwinden zijn immers scherp. Er is de concurrentie van andere sociale media, met name het Chinese TikTok, maar ook Snapchat of YouTube. Zuckerberg verwees gisteren expliciet naar TikTok: ‘Het valt op dat dit soort apps al groot is en toch nog zo hard kan groeien.’

Voorts heeft Zuckerberg last van privacykwesties die de online-advertentie-inkomsten drukken. En het heeft de jeugd niet meer – of op zijn minst onvoldoende – mee. Ik zie het bij de eigen kinderen, jonge twintigers: zij gebruiken Facebook eigenlijk nog amper. Zuckerberg moet dus dringend een nieuw wervend verhaal vinden. Dat deed hij vorig jaar al, door in te zetten op de ‘metaverse’ en zelfs de naam van zijn onderneming in ‘Meta’ te herdopen. Of dat voldoende zal zijn, moet nog blijken. Hij investeert in elk geval fors in die nieuwe focus, maar ook daar is de concurrentie sterk en mobiel.

We mogen Meta niet afschrijven, Zuckerberg heeft al voor hete vuren gestaan en wist die telkens te blussen, maar we kijken liefst vanop afstand toe. Kopen doen we niet.

En de andere gigatechneuten? We mogen ze zeker niet allemaal over dezelfde kam scheren. Zie naar Amazon, Snap, Microsoft en Apple: die blijven uitstekend bezig.

Maar kijk ook naar de recente uitschuivers van PayPal, Netflix en Spotify. Dat is duidelijk een trend. Maar hoe moeten we die interpreteren?

Is het de stijgende rente? Dat is vooral een populaire boosdoener. En het ligt voor de hand: van de techkampioenen wordt verwacht dat ze in de verre toekomst vette winsten gaan maken. Maar wat is een winst van 100 miljard dollar in 2031 vandaag waard? Dat hangt af van de verdisconteringsvoet. Is die 1%, dan is die verre winst vandaag 90 miljard dollar waard. Is die echter 10%, dan is 100 miljard in 2031 vandaag slechts 39 miljard. Een wereld van verschil dus: een hogere rente erodeert de huidige waarde van toekomstige winsten.

Toch mogen we die rente-impact niet overschatten. Toekomstige winsten van techbedrijven worden namelijk niet naar vandaag herberekend door de risicovrije rente alleen, maar vooral door een bedrijfseigen risicopremie. Bij jonge beloften die nog geen winst maken, kan die risicopremie oplopen tot 8% en meer. Als de daarbij opgetelde risicovrije rente nu 1,5 of 2% is, maakt dus niet zoveel uit: de verdisconteringsvoet zou dan 9,5 of 10% zijn.

Kortom, de rente verklaart iets van de waarderingen van groeibedrijven, maar bijlange niet alles.

Wat dan wel? Enter onze eigen Mister Market. Die is schichtiger en kritischer geworden. Tot pakweg een maand geleden werden torenhoge waarderingen aanvaard omdat de verwachtingen al even torenhoog waren. Maar neem Meta, met een jaaromzet van 120 miljard dollar. Is het logisch dat de beurswaarde dan 800 miljard dollar bedraagt, bijna 7 keer meer? Bij een stevige groeier wel, maar daar plaatst Mister Market precies bij Meta vette vraagtekens bij.

Die bedrijfseigen risicopremie gaat omhoog. Als dan getwijfeld wordt aan verre winsten, is het niet zo gek dat de huidige waarde van al die toekomstige geldstromen plots 25% of 35% minder is.

De tijden zijn in de voorbije maanden dus wel degelijk veranderd op Nasdaq, niet zozeer door de rente, maar door de marktpsychologie. Ondernemingen die beter presteren dan beloofd, worden nog steeds beloond – zie Apple en Amazon. Maar wee degenen die onder de lat duiken. Mister Market is daar niet meedogenloos mee, maar is er vooral bang van. Buiten ermee!

Zolang de grootste kleppers beter doen dan verwacht, zal Nasdaq op peil blijven of zelfs nieuwe records halen. Maar het zal volatieler worden op dat segment. Meta zal niet de laatste zijn die 26% of meer naar beneden duikelt op 1 dag.

 

 

Posted on 4 februari 2022 at 10:06

3 reacties

Comments (3)

  1. Walter Maes

    4 februari 2022 at 10:45

    Verhelderend en eyeopener , moeten we ook tesla daarbij denken oa ?

    1. Steven Degrijse

      4 februari 2022 at 15:21

      Tesla is momenteel nog volop aan het groeien. De beurswaarde heeft deze groei echter al ruimschoots ingecalculeerd. Vergelijkend met Facebook ondervindt Tesla ook steeds meer concurrentie op zijn “domein”. Auto aandelen zijn nooit een goede LT belegging geweest, en vroeg of laat zal ook Tesla begeven onder de bikkelharde concurrentiedruk.

      1. Anton Delva

        4 februari 2022 at 19:52

        Een concurrentie die momenteel toch mijlenver achter staat… Akkoord, staat erg duur, zelfs na recente daling, maar Tesla blijft toch een duidelijke kampioen, niet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.