Houd uw doelwachters bij

Met alle nieuws en besluiten en lockdowns van vannacht en het voorbije weekend, heeft de beurspaniek nu nieuwe pieken bereikt.

Dit is een tijd voor spectaculaire maatregelen (de Amerikaanse centrale bank heeft er zonet aangekonigd, we verwachten vergelijkbare boodschappen van de Europese centrale bank en de politieke overheden).

In deze omgeving stellen wij zéér uitzonderlijk een uitzondering voor op Zanna’s regels van bodemlimieten: DOELWACHTERS HOEVEN NIET TE WORDEN VERKOCHT, zelfs niet als hun slotkoers van een sessie twee keer onder hun bodemlimiet zakt.

De reden: het verschil tussen doelwachters en veldspelers (vooral aanvallers) zit hem net in Zanna’s apperciatie rond hun robuustheid. Hebben ze niet te veel schulden? Zijn ze niet te afhankelijk van externe factoren? Vaart het management een duidelijk bepaalde langetermijnkoers?… We kunnen niet zeker zijn van elke doelwachter afzonderlijk natuurlijk, maar gemiddeld moet deze groep ook deze extreme storm zonder al te veel kleerscheuren kunnen overleven.

Het kan best zijn dat de koersen van hieruit nog tientallen procenten zullen dalen, en dat sommige bedrijven deze schok niet zullen overleven. Voor veldspelers blijven daarom onze regels gelden. NIet dus voor de doelwachters.

Vooral deze categorie is overigens extra aantrekkelijk. Indien er weer een algemende verkoopgolf komt: zoek dan de pareltjes tussen de doelwachters.

Maar ook dat geldt nog steeds: één aankoop per maand!

Voor het lijstje van de huidige doelwachters: zie MMM n°137.

Deze uitzonderingsmaatregel geldt vandaag, en we volgen dag na dag hoe lang hij zal blijven gelden.

 • – – —

Zanna zal vandaag wél in actie moeten schieten. CFE, Compagnie des Alpes (allebei verdediger) en Recticel (middenvelder) moeten bij haar de deur uit.

Posted on 16 maart 2020 at 08:34

10 reacties

Comments (10)

 1. Maarten Breckx

  16 maart 2020 at 08:51

  Dankjewel Pierre. Wat doe ik met m’n Volkswagens die jammer genoeg door de bodemlimiet zijn gezakt? Ik heb ze altijd als doelwachters beschouwd, wat denk jij? Hartelijke groet

 2. Pieter-Jan Caubergs

  16 maart 2020 at 09:05

  Het is absoluut een moeilijke periode momenteel als belegger (hoewel dit relatief is, op de beurs zit je met “speelgeld” hoop ik). Daarom een grote dankjewel voor de snelle en flexibele updates die door jullie worden gelanceerd. In deze onzekere tijden is zo’n info zeker welkom!

 3. Thomas Lesy

  16 maart 2020 at 09:50

  Dan heb ik geluk. Mijn “optimistisch” order van 130 voor Barco is uitgevoerd én is een doelwachter. Nu weer een maand wachten. 🙂 Bedankt voor al jullie updates. Worden heel erg geapprecieerd.

 4. Vincent Van den Broeck

  16 maart 2020 at 09:54

  Goede update Pierre! Ergens voelt het vreemd aan om al die mooie bedrijven tegen soldenprijzen te verkopen, maar dat zal in 2008 niet anders geweest zijn vermoed ik. Dat de storm maar snel over waait!

 5. Linda Vancoppenolle

  16 maart 2020 at 10:01

  Heb ik het goed voor als ik denk dat corona toch geen invloed heeft op GVV’s?

 6. Stéphane Bracaval

  16 maart 2020 at 10:31

  Beste Pierre, bedankt voor de vele updates en adviesen. Met de verschillende aanpassingen en uitzonderingen op Zanna’s regels wordt het moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Het zou fijn zijn indien de aanpaasingen en uitzonderingen gecentraliseerd worden. Kan dit?

  1. phuylb

   16 maart 2020 at 10:45

   Goed idee, dankuwel. Ik ben ermee bezig. Maar voor alle duidelijkheid: het advies om doelwachters vandaag niet te verkopen is een uitzonderlijk advies en zeker geen aanpassing van de regels. Die 30% cash-regel is wel nieuw (zie 12 maart).

   1. Stéphane Bracaval

    16 maart 2020 at 11:16

    Kan ook van pas komen voor eventuele, laten we hopen van niet, extra uitzonderingen. En kunnen we deze meteen hergebruiken bij een volgende crash, want, zoals je in “Iedereen belleger” ons steeds voor behoedt, die zal er zeker komen.

 7. Wouter Dheedene

  24 maart 2020 at 12:17

  Geldt deze regel nog? Anders moet ik met veel spijt afscheid nemen van KBC Ancora en Jensen en de huidige cashpositie bedraagt al 40%…

  1. phuylb

   24 maart 2020 at 12:51

   Die regel was niet opgeheven, en geldt vandaag dus nog. Het is een zeer sterke gunstige ontwikkeling dat de centrale banken ‘all in’ gaan om de economie van alle nodige zuurstof te voorzien. Nu nog een even krachtige boodschap van de politieke overheden (vooral de VS), en dan kan een flink stuk onzekerheid wegsijpelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.