Is Argenx’ koersval overdreven?

De Gentse biotechtrots Argenx stopt zijn onderzoek naar de huidziekte pemphigus vulgaris (PV), na ontgoochelende resultaten in de laatste onderzoeksfase met efgartigimod, dat als Vyvgart furore maakt als MG-bestrijder.

Dat is een bittere pil: Vyvgart tegen PV had het potentieel van een ware blockbuster, met piekverkopen van meer dan 1 miljard dollar.

Het is bovendien de tweede grote teleurstelling voor Argenx in minder dan een maand. Eind november bleek, ook uit de laatste onderzoeksfase, dat efgartigimod niet significant beter is dan een placebo als middel tegen de bloedziekte ITP.

Toen gaven we het aandeel een extra * na de forse terugval, dus tot **, onder het motto: ‘één ijsbeer maakt de winter niet.’ We vonden de correctie overdreven, schreven we in n°232, ‘behalve indien dit de voorbode is van nog slecht nieuws.’ Nu moeten we van motto veranderen: ‘Er is nooit slechts één kakkerlak in de keuken.

Opletten dus, ook al hebben we alweer de neiging de koersval van vandaag schromelijk overdreven te vinden. Argenx wil Vyvgart/efgartigimod weliswaar tegen nog 12 ziekten inzetten, maar zelfs als geen enkel ander onderzoek vruchtbaar zou blijken is het aandeel nog 280 euro waard (we rekenen op jaaromzetten over een voldoende lange periode van 2,5 miljard euro voor Vyvgart tegen MG). En dat is wel zeer pessimistisch. Vyvgart blijft een straf product. Laten we niet vergeten dat de resultaten voor de zeldzame zenuwziekte CIDP in juli wél een voltreffer waren. Dat was de eerste echte innovatie voor de CIDP-gemeenschap in dertig jaar.

Voorts werkt Argenx aan andere middelen dan Vyvgart en zit het op een cashberg van zo’n 3 miljard euro. In juli werd immers nog 1,1 miljard opgehaald tegen een ferme 436 euro per aandeel  – we sluiten niet uit dat heel wat intekenaars daar vandaag een zurig gevoel aan overhouden.

Bovendien kunnen kandidaat-overnemers getriggerd worden. Big Pharma is ten zeerste geïnteresseerd in Vyvgart, dat weten we. Misschien vonden ze 28 miljard euro, de waarde van Argenx drie maanden geleden, plus een premie, nogal duur. Vinden ze ook de huidige 17 miljard (+ premie) te veel?

Om die redenen verhogen we ons advies tot ***: koopwaardig onder 295 euro. Let wel: ook het risicoprofiel stijgt, na deze twee opdoffers. Enkel geschikt voor portefeuilles van 9 aandelen of meer.

Posted on 20 december 2023 at 11:41

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.