Mister Market Magazine in De Standaard

Begin deze week stond ik in De Standaard, met 5 concrete beurstips.
Hieronder het volledige artikel op www.standaard.be/biz/experts.

Pierre Huylenbroeck, uitgever van Mister Market Magazine, selecteert hij zijn huidige favoriete aandelen, die deel uitmaken van zijn bredere portefeuille van zestien aandelen. En je kunt dit meteen ook zien als een cadeautip voor kinderen.

Let op voor eenmalige beurstips. Hieronder vindt u vijf van mijn huidige favoriete aandelen. Dat kan morgen anders zijn, je weet nooit wat er in de toekomst mee kan gebeuren. Daarom geef ik de voorkeur aan een continue begeleiding in plaats van een eenmalig advies. Deze vijf aandelen zitten in onze portefeuille van zestien aandelen, die de abonnees van Mister Market Magazine op de voet kunnen volgen.

1. Engie (GDF Suez)

Zoekt u nog een aandeel dat de haussetrein sinds maart 2009 heeft gemist? Dan is Engie (de nieuwe naam van GDF Suez) iets voor u. Het aandeel noteert nog altijd 31 procent lager dan tijdens het absolute dieptepunt van de Grote Crisis, ook al is zijn bedrijfswinst over die zes jaar slechts met 5 procent gezakt. De boekwaarde ligt in de buurt van 20,5 euro, boven de huidige beurswaarde dus.

GDF Suez komt vaak om negatieve redenen in het nieuws: Doel-scheurtjes of nucleaire taxen of het al dan niet definitief sluiten van kerncentrales in België. Ook in de rest van de wereld is GDF eerder een lelijk eendje dan een mooie zwaan. Geen allemansvriend, tevens omdat de heropstanding op zich laat wachten.

Maar beleggen is vooruitzien. Naar 2016. De olieprijs lijkt de stabiliseren. De Europese economie trekt aan en leidt tot meer energieconsumptie. Vergeet ook niet dat 2014 voor Europa een ongewoon warm jaar was. GDF staat sterk in hernieuwbare energie en heeft zijn financiën op orde. Bovendien wordt de wacht aan de top afgelost. In de plaats van Mestrallet, die er al een eeuwigheid lijkt te zitten, komt een duo dynamische dames die wel eens zowel het imago als de aandeelhouderswaarde van GDF zouden kunnen opkrikken.

2. Exmar

Dat bedrijf is een beetje in dezelfde hoek als GDF Suez terug te vinden – ook GDF houdt zich met vloeibaar gas bezig. Exmar vervoert gas over zee. Gezien de fors gedaalde prijzen sinds midden vorig jaar vormen gastankers een alternatief voor gasleidingen. Dat betekent logischerwijs extra lucratieve business. Exmar is voorts een innovatieve speler in drijvende platforms waarop gas vloeibaar kan worden gemaakt. Een beloftevolle business, en als Exmar zich in deze kan profileren als hofleverancier aan de energiesector, dan passeren Exmars aandeelhouders beslist langs de kassa.

Het aandeel kreeg in januari rake klappen toen een belangrijke klant, Pacific Rubiales, de huur van een Exmar-platform uitstelde wegens financiële moeilijkheden. Maar kijk, Pacific Rubiales zal het nu toch in gebruik nemen. Voorts schrokken de beleggers op toen Exmar zijn geplande (en bekostigde) notering op Wall Street opschortte. Het is allicht slechts uitstel, en als de notering er komt kan het aandeel eindelijk opveren, een beetje zoals ‘broer’ Euronav in de voorbije weken demonstreerde.

3. Quest for Growth

Quest for Growth belegt in 20 à 30 relatief kleine groeiaandelen uit de brede technologische sector, met een boontje voor schone energie. Het beursgenoteerd fonds gaat voor de lange termijn en innoverende bedrijven. Met succes. Enkele maanden geleden behoorden onder meer het Ierse UDG Health, de Duitse bedrijven SAP, Fresenius en Nexus, de Nederlandse ondernemingen TKH en Arcadis, en het Belgische Melexis bij de 10 grootste participaties van Quest. Het loont beslist de moeite eens te gaan kijken hoe elk van die aandelen gepresteerd hebben. Ook CFE is inmiddels een belangrijk actief geworden, en ook die Belgische moedergroep van baggeraar DEME presteert sterk.

Het aandeel Quest zelf won circa 25 procent over de voorbije twaalf maanden. Het dividend is daar wel niet bijgerekend, maar het is in elk geval veel minder dan de participaties. De ‘décote’, de achterstand van de beurswaarde op de waarde van alle participaties, zal ongetwijfeld opgelopen zijn. Quest is een oerdegelijke belegger die in de luwte bezig is. Tijd om de zon op te zoeken?

4. Compagnie des Alpes

Aandelen zijn verreweg de beste manier om over de ultralange termijn het vermogen te doen aangroeien. Het is dan ook wijs aandelen als cadeau te geven aan kinderen, bijvoorbeeld voor hun plechtige communie.

Mijn petekind van 11 kreeg onlangs Compagnie des Alpes cadeau. Hij trok aanvankelijk zijn neus op toen ik hem een borderel gaf (weliswaar met enkele kleurrijke foto’s) in plaats van een videogame. Maar toen ik hem vertelde dat hij voortaan mede-eigenaar is van Walibi, en van Bellewaerde, en van Parc Astérix en van de bekendste en mooiste skidomeinen in de Franse Alpen, begon hij bij te draaien. Toen ik hem zei dat vanaf een bepaald aantal aandelen de eigenaar recht heeft op gratis inkomtickets, was hij helemaal mee.

Komt daarbij dat Compagnie des Alpes sowieso een aantrekkelijke belegging is. De amusementgebiedengroep is winstgevend, de marges zijn erg aantrekkelijk (30 à 35%), de waarde van het vastgoed wordt danig onderschat, de huidige beurswaarde ligt ver onder de boekwaarde. En het winterseizoen (skiën) was goed, het zomerseizoen (pretparken) is goed begonnen.

5. Recticel

Nog steeds op zoek naar achtergebleven aandelen? Recticel ís een achtergebleven aandeel, straks een kwarteeuw aan een stuk. Maar er is hoop. Recticel is namelijk een veel moderner bedrijf dan velen denken. Zijn isolatieafdeling bijvoorbeeld, maar ook belangrijke nicheproducten zoals de nieuwste technologie voor de bekleding van dashboards, handschoenenkastjes en deurpanelen in auto’s. Bovendien lijkt het het management (onder impuls van het duo Olivier Chapelle (CEO) en Johnny Thijs (voorzitter)) nu echt echt menens om eindelijk die turnaround te verwezenlijken.

Daar kan de huidige forse kapitaalverhoging bij helpen. Recticel geeft 4 nieuwe aandelen uit per 5 bestaande aandelen, tegen een korting van circa 25%. Het verse geld zal enerzijds de schuldratio fors doen zakken van meer dan 100% tot minder dan 50%. Anderzijds hebben Chapelle en co nu eindelijk voldoende kruit om die turnaround te bewerkstelligen.

Het eerste kwartaal was in die zin trouwens hoopgevend. Op kerstavond gaf Recticel nog een pijnlijke winstwaarschuwing, maar dat had vooral te maken met tijdelijke problemen die nu grotendeels opgelost schijnen te zijn.

Bij Mister Market Magazine tekenen we volledig in op de nieuwe aandelen. Hoog risico, maar het verhoopte rendement is navenant.

Posted on 2 mei 2015 at 11:10

Tags: , , , ,

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.