MMM n°225 van 24 augustus 2023

 

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

***

Interview met een der absolute REUZEN VAN DE BEURS: de onlangs overleden wiskundige filosofieliefhebber Harry Markowitz. Wat heeft de ‘vader van de portefeuilletheorie’ verwezenlijkt? Verdiende hij de Nobelprijs, of verdiende hij meermaals de Nobelprijs? Heeft hij, ook al is hij dood, concrete tips voor de MMM-lezer? Is hij een grapjas of een zuurpruim?

Aansluitend een bizar fenomeen in de wetenschappen: meermaals werd een totaal nieuw inzicht of concept uitgedacht op twee plaatsen tegelijk, door twee vorsers die elkaar van haar noch pluim kenden. De ene wordt in regel wereldberoemd, de andere in het beste geval een voetnoot. We brengen een korte Ode aan de Voetnoot.

***

Wie wordt multimiljonair? En vooral: wie blijft multimiljonair? Welk type mens kan op eigen kracht rijkdom verwerven? Wie kan vervolgens, door slim te sparen, zijn rijkdom behouden of zels uit te breiden?

En zeg, hela, kunnen wij dat dan ook niet?

Toch wel! We kunnen zelfs steenrijk worden, zoals Warren Buffett. We hebben daar een beetje geluk voor nodig, dat geven we toe, maar bovenal een onmenselijk geduld. Aangezien we mensen zijn, hebben we bij MMM een andere manier bedacht om ervoor te zorgen dat we via aandelen superrijk kunnen worden. Het komt erop aan niet te weten wat je koopt… 

***

Ook een manier om doeltreffend te sparen: Zanna’s alternatief systeem voor de luie bijspaarder. Al acht jaar kopen we 6 keer per jaar een actief, afwisselend een holding, een vastgoedgroep, een goudtracker en de laureaat van Zanna’s halfjaarlijkse voetbalstudie. Die aankopen zijn tot in de kleinste details vooraf bepaald: de 21ste van elke even maand, rond 14u in de namiddag, voor telkens een vast bedrag.

Dat systeem loont, ook al draaide het de voorbije twaalf maanden vierkant: het in totaal geïnvesteerde 49.000 euro (49 keer 1.000 euro sinds augustus 2015) is nu 57.680 euro waard.

***

Zoals elk jaar aan het begin van een nieuw seizoen, geven we een overzicht van artikelen die u misschien nog eens terug wil lezen, met antwoorden op vragen als ‘Wat te doen bij kapitaalverhogingen?’, ‘Hoe lucratief zijn koop- en verkoopadviezen?’, ‘Hoe beleg je als gepensioneerde het best in aandelen?’, ‘Loont het om bedrijven te kopen die net een grote overname hebben gedaan?’, ‘Is de koers-winstverhouding een goede waardemeter?’, ‘Welke zijn Zanna’s favoriete techreuzen?’, ‘Wie zijn de grootste Belgische delistingkandidaten?’ ‘Welke optiestrategieën zijn het uittekenen waard?’, enz.. enz…

Als abonnee kunt u ze allemaal terugvinden in ons archief. 

***

En we bespreken Roularta, Kinepolis, KBC, Gimv, Bpost, Euronav, Melexis, EVS, Mithra en AB InBev.

Posted on 27 juli 2023 at 17:10

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.