MMM n°230 van 2 november 2023

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

Zanna’s top116 van Belgische aandelen. 

Lotus Bakeries volgt zichzelf op als doelwachter der doelwachters, de primus inter pares. Ackermans & van Haaren en D’Ieteren bezetten de andere podiumplaatsen. Kinepolis is voor het eerst een doelwachter. Tessenderlo verliest voor het eerst sinds 2019 zijn keeperstatus. Care Property Invest zakt verder weg in de rangschikking en is voor het eerst een middenvelder. Ook Atenor en Immobel worden ver teruggewezen.

Ter herinnering: de rangschikking is het resultaat van een ‘schriftelijk examen‘, waarbij alle 116 aandelen een score kregen op de volgende vragen:

  • Hoe sterk en betrokken is het management?
  • Beschikt het bedrijf over de producten, de diensten, de markt en de innovatiedrang om over 5 jaar meer omzet en winst te maken?
  • In welke mate is de onderneming blootgesteld aan externe risico’s?
  • Hoe sterk is de balans?
  • Hoe volatiel is het aandeel?
  • Hoe sterk presteerde het aandeel in de voorbije twaalf maanden?

We bespreken de 5 toppers van elke vraag, en we vergelijken met de 5 toppers van 5 jaar geleden, toen Zanna voor het eerst in het hoofd van de voetbalcoach kroop.

Op basis van deze lijst kookt Zanna haar magische potje, waarin ze de ‘meest achtergebleven doelwachters‘ dropt. De meest robuuste aandelen dus, die in het voorbije jaar achterbleven op de beurs. Is dat de juiste aanpak?

Waldorf doet het anders: hij kookt met de sterke doelwachters die op de beurs niet achterbleven, maar integendeel prima bezig zijn. Is dat dan de juiste aanpak? Kom dat zien!

***

Terug naar de eenvoud. Het traditioneel beleggingssysteem van Zanna, bouwjaar 1996, is aantrekkelijk en doeltreffend omdat het zo simpel is. De jongste jaren hebben we hier en daar aan de regels gesleuteld en uitzonderingen toegelaten, waardoor het te complex begon te worden. Een aantal regels en beslissingen worden daarom teruggeschroefd. Welke? Hoe? En wat zijn de mogelijke gevolgen?

***

We doen ons jaarlijks onderzoek rond de makelaarstarieven.

***

Hoe voelt Mister Market zich? Aan de hand van 10 criteria meten we hoe bang hij is. Behoorlijk bang, zo blijkt. Dat creëert koopkansen!

***

We bespreken UCB, Recticel, Cofinimmo, Barco, Van de Velde, AB InBev, Argenx, Miko, Hyloris, Mithra en Melexis.

Posted on 19 oktober 2023 at 17:04

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.