MMM n°236 van 8 februari 2024

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

Waldorf selecteerde het zevende lid van zijn eigen ‘100 Bagger’-portefeuille. Het werd een serieuze afvallingsrace. LVMH, Alibaba, Markel, Garmin en MercadoLibre haalden de finale net niet.

In die finale kruisten vier knapperds de degens: een uit Canada, een uit Zwitserland, een uit de VS en een uit Frankrijk. Wie won? We geven van elk een verslag, en een rapport met punten op 100.

Die Waldorf-portefeuille wordt tegen augustus uitgebreid tot 10 leden. Nadien blijft onze nestor naar buitenlands topkwaliteit speuren, maar wordt het slechtst presterende lid dan vervangen. Meer informatie over de ‘100 Bagger’-strategie leest u in dit nummer.

***

Vorig jaar startten we met onze Mammoeten-strategie. Wat een verschroeiende start was dat! Plus 36% na minder dan een jaar. We herhalen nog eens de regels van deze aanpak, en we vervangen Tesla door een nieuweling. De andere drie leden van deze prima presterende portefeuille zijn Meta, Nvidia en Eli Lilly.

***

Beide strategieën hebben een vergelijkbaar uitgangspunt: koop kwaliteit. Betaal er desnoods wat meer voor, maar we hebben het hier wel gehad met dat hopen en wachten op de turnaround van achterblijvers.

Zanna bespreekt een gewichtige studie die de logica van die kwaliteitsaanpak bevestigt: de beste bedrijven blijven jarenlang de beste (zie Lotus!), de zwakke bedrijven blijven jarenlang zwak.

***

Zanna’s alternatieve aanpak voor de ‘luie belegger’ presteert een pak minder goed. Maar misschien ligt het ergste wel achter de rug nu. Na gemiddeld 4,3 jaar realiseert de ‘alternatieve Zanna’ een return van 20,9% of gemiddeld 4,5% op jaarbasis. Veel te weinig, maar we hebben de tijd als bondgenoot.

***

Roland Van der Elst herschreef zijn beursklassieker uit de jaren ’80 ‘Winnen met aandelen’. Wij herlazen het, met veel plezier. We lichten er 9 opmerkelijke passages uit en bespreken ze.

***

We bespreken vooral zijn uitspraak ‘De beurs is er niet voor u!‘ Hoe zit dat? Klopt dat nu of niet?

***

We bespreken tevens Lotus Bakeries, Syensqo, Aedifica, Barco, Mithra, Compagnie des Alpes en Melexis.

 

Posted on 25 januari 2024 at 17:10

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.