MMM n°241 van 25 april 2024

Verkrijg volledige toegang tot deze site met een abonnement op Mister Market Magazine.

Een zalig gesprek met een dode beursmeester, het kan!

We brengen André Kostolany tot leven, volgens velen de belangrijkste Europese beursgoeroe van de 20ste eeuw. De Hongaars-Frans-Duitse filosoofbelegger, die tevens 10 jaar in New York werkte, ademde geschiedenis en financiële wijsheid.

Hij heeft het onder meer over ‘het ei van Kostolany‘, zijn megawinsten met oude obligaties die niemand nog wilde, de parabel van het hondje, de zekerheid van de lijnbus, en het belang van het volhouden: ‘Ik werd rijk dankzij de beurs, door 49% van de tijd te verliezen en 51% van de tijd te winnen. Op het eind maakt dat kleine procentueel verschil een gigantisch financieel verschil.’

**

Waar is Wally? Waldorf, het oudste redactielid van Mister Market Magazine, verklaart met een eenvoudig rekensommetje hoe belangrijk het is om Wally te vinden.

Wie is Wally? Het koosnaampje voor ons oudste redactielid. Maar ook de naam die Waldorf voortaan geeft aan zijn gezochte ‘100 Bagger’, een aandeel dat binnen één generatie maal honderd kan gaan. Heeft hij zijn Wally al gevonden? Mogelijk, maar allicht niet. Hij zoekt alleszins verder.

**

Drie jaar lang zocht Waldorf zijn Wally tussen de ‘wormen’: aandelen van ondernemingen die misschien wel de ‘volgende iPhone’ in huis hebben, en daarmee dan als een raket naar het Wally-schap vliegen. Kan goed zijn, maar zijn tien geselecteerde Wormen doen het voorlopig gemiddeld ten zeerste ondermaats.

**

Onze Mammoeten daarentegen, presteren prima. Geïnspireerd door Newtons eerste wet, ‘Een lichaam in beweging blijft in beweging‘, kopen we mastodonten zodra ze in de top10 van allergrootste bedrijven ter wereld komen. Op die manier hebben we Meta, Nvidia, TSMC en Eli Lilly in portefeuille (onder meer Tesla hebben we met winst verkocht, omdat dat aandeel uit de top10 donderde). De rendementen zijn om van te smullen.

**

Die eerste Newtoniaanse wet passen we ook toe in Brussel. Hier kopen we (virtueel) de tien aandelen die in de voorbije twaalf maanden het best presteren en verkopen we (virtueel) de tien slechtste presteerders. De besten overklassen ook nadien de slechtsten. Dat heeft met name te maken met de barre prestatie van de laagvliegers: die hebben de neiging almaar lager te gaan vliegen. Onze conclusie: AFBLIJVEN!

**

Europese aandelen zijn in de voorbije 20 jaar nooit zo goedkoop geweest in vergelijking met Amerikaanse aandelen. Een inhaalbeweging zit er dik in, maar daarvoor heeft de Europese politiek een Super Mario loodgieter nodig.

**

De rente is wereldwijd stilaan aan het dalen, zo blijkt uit onze unieke gegevensbank.

**

We hebben het over aandelen als WDP, Solvay, Bpost, Gimv, Fagron, Barco, Galapagos, Xior en – het zou er nog aan mankeren – Melexis. En over Zanna’s twintig huidige favorieten, uiteraard.

**

En over ‘Allemansspar’, de Zweedse in praktijk gebrachte versie ven het hier alom bekende Iedereen belegger!

 

Posted on 4 april 2024 at 17:18

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.