Morgen wordt een heviger gisteren

Het ziet er weer niet goed uit vandaag op de beurzen. Het coronavirus sluipt akelig dichtbij, met besmettingen tot vlakbij de grens en bedrijven van bij ons die waarschuwen voor besmette resultaten.

Alle begrip voor de vrezende beleggers: wat nu gebeurt is wel degelijk angstwekkend. Ook al omdat we niet immuun blijven bij de gedachte van de vele persoonlijke tragedies die de besmetten en hun geliefden doormaken.

Het vrius brengt tevens een typische menselijke reflex in beeld: we voeden zelf onze toekomstige angst, met onze huidige angst als basisingrediënt.

We voorspellen voor morgen wat we gisteren meemaakten, alleen een graad of twee erger.

Dat is niet nieuw. Meer nog: dat gebeurt elk jaar minstens één keer. Een greep uit alle jaren van het recente verleden, en we beperken ons tot één voorbeeld per jaar:

Mei 2019: de verhoging van Amerikaanse invoertarieven voor Chinese goederen voedde de angst voor nog veel meer invoertaksverhogingen.
November 2018: omdat de Amerikaanse centrale bank gradueel de rente verhoogt vrezen beleggers een blijvend stijgende rente – ook in Europa.
Augustus 2017: de invoering van de effectentaks deed ook beleggers panikeren die veel minder dan 500.000€ op hun rekening hadden staan: ‘wat wordt de volgende pestbelasting?’ (Idem voor onder meer de speculatietaks – en neen, dit is bijlange niet zo erg als een dodelijke virus…)
Maart 2016: de terreuraanslagen in Brussel overtuigden ons dat meer en bloediger aanslagen op til waren.
Augustus 2015: door tekenen van Chinese groeivertraging verlagen economen hun voorspellingen voor de Chinese en uiteindelijk ook de wereldgroei, tot iedereen het over een wereldwijde deflatie heeft.
Oktober 2014: slechte Duitse economische cijfers verpesten de beurssfeer: beleggers verwachten een algemene malaise en potten hun spaarcentjes op op hun veilig geachte spaarrekeningen.

We kunnen er voor al die jaren enkele extra gebeurtenissen aan toevoegen: Brexit, de sica-bacterie, Noord-Korea, terreuraanslagen, enz… En 2020 mag er dus ook bij gaan staan, nu al.

Telkens weer, als we midden in de miserie zitten, lijkt de dreiging van wat ons overkomt nog aan te zwellen terwijl ze ons overkomt. Telkens weer valt het uiteindelijk allemaal wel mee.

Of is deze keer anders?

Ik weet het niet, ik kan niet voorspellen. Ik durf enkel te voorspellen wat ook Warren Buffett voorspelt, keer op keer: je zal ongetwijfeld loeiharde correcties meemaken, allicht van 50% of meer, niemand ontsnapt daaraan, maar over de lange termijn zal beleggen in aandelen altijd de beste keuze blijken.

Overigens geldt dat voorspellen van gisteren ook als gisteren een heuglijke of hoopvolle dag was. Verwacht een hevige heropleving de dag nadat voldoende mensen geloven dat het coronagevaar ingedijkt is.

  • – – –

En hoe zit het ondertussen met onze strenge kooplimieten van eergisteren?

Exmar is er vlakbij, Solvay zou – na zijn sombere vooruitzichten vanochtend – ook de limiet kunnen benaderen. en ja, de meeste anderen (Ageas, Euronav) zijn niet veraf. Wat een weelde voor beleggers die op dit moment cash hebben!

Maar zou je dan kopen zodra die limiet is doorbroken? Niet te snel! U weet het: ééntje slechts deze week. Deze coronacorrectie kan best nog dieper boren, weten wij veel. Indien er nog pakweg 8% af gaat, is het ook de moeite te kopen op het moment de zon komt piepen en de koersen alweer flink aan het herstellen zijn.

 

Posted on 26 februari 2020 at 08:26

6 reacties

Comments (6)

  1. Philippe Van Damme

    26 februari 2020 at 11:21

    Bedankt Pierre en Zana! Het zijn inderdaad woelige tijden maar jullie bieden ons de nodige houvast!

  2. Rob Verstrynge

    26 februari 2020 at 16:59

    Hallo Pierre en Zanna,
    Mooi herstel deze middag, maar ik denk niet dat we bodem reeds gezien hebben. Ik ben op jacht voor Ageas, graag aan 42 euro. Denk dat het deze week nog lukt.
    Jammer genoeg geen erfenis zoals hierboven en dus te weinig cash. Zoals altijd.
    Groeten

  3. Rob Verstrynge

    26 februari 2020 at 17:00

    Sorry, de erfenis was is een post op de blog van maandag. Oeps!

  4. Anton Delva

    26 februari 2020 at 23:00

    Dag Pierre,
    Een woordje van dank voor je interessante berichten in deze periode. Als beginnend belegger helpt het mij mijn emoties onder controle te krijgen en mij te herinneren het/een systeem te volgen 😉

    Binnenkort kies ik een volgende doelman, hopelijk krijgt TINC nog een dipje!

    Groeten,

  5. Koen Van Calsteren

    27 februari 2020 at 10:13

    Dag Pierre, is het een idee/een mogelijkheid om in je volgende magazine een overzicht te plaatsen bij jouw top-20 vanaf welk bedrag deze aandelen koopwaardig zijn? Ik vermoed dat er meer koopkansen zijn dan de koopkansen die je in je vorige post aangaf. Af en toe geef je aan vanaf wanneer een bedrijf koopwaardig is in een post of in de krant maar deze aandelenkoers is door deze omstandigheden achterhaald (Op 12 december gaf je bijvoorbeeld aan dat colruyt onder 50 euro koopwaardig is, maar ze staan nu rond 43 euro per aandeel genoteerd …)

  6. Steven Jacobs

    27 februari 2020 at 12:08

    Recticel, net onder de 7! Een aandeel dat enkele maanden de lucht inging omwille van het bod van Kingspan, maar ondertussen toch ook een tijdje niet meer in de top-20. Zijn er ondertussen factoren die het aandeel minder aantrekkelijk maken, want ik vind niet direct een bepaalde reden? De aansleep van de verkoop van de Automotive-afdeling misschien een reden?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.