Nyrstar & de speculatietaks

Stel, u bezit Nyrstar-aandelen. Wat moet u nu doen? Deelnemen aan de kapitaalverhoging die van 8 tot 22 februari loopt, ten dele deelnemen, niet deelnemen of uw aandelen verkopen?

Het is een linke kwestie. De nieuwe aandelen kosten 0,45€ per stuk. Dat is 65% onder de slotkoers van Nyrstar vrijdagavond. Een monsterlijk grote korting is dat. De eigenaar van Nyrstar-aandelen kan daardoor bijna niet anders dan deel te nemen aan de kapitaalverhoging.

Ter herinnering: per 7 bestaande aandelen mag u intekenen op 13 nieuwe voor die 45 eurocent per stuk. Stel dat u 700 aandelen heeft (die vrijdagavond 1,3€ per stuk kostten), kunt u dus 1.300 nieuwe aandelen kopen voor amper 585 euro. U zal er dan 2.000 hebben ter waarde van 1.495€. Dat is dus 74,75 eurocent per aandeel.

Koopt u ze niet, dan nog is uw aandeel veel minder waard dan die 1,3€ vrijdagavond. Het voorkeurrecht wordt immers afgescheurd. Dat is een zwaar wegend argument om toch in te gaan op de kapitaalverhoging.

Voorts blijf ik geloven in de overlevingskansen van Nyrstar. De nieuwe CEO, Bill Scotting, gaat er nu met de grove borstel doorheen. De man geeft een goede indruk en lijkt een kans te maken dit lekkend schip opnieuw zeewaardig te maken.

Maar dat er grote lekken zijn, is intussen duidelijk geworden. Nyrstar wankelt. De mijnactiviteiten blijven verlieslatend en worden in hoog tempo minder en minder waard. Scotting wil ze verkopen, maar zal ongetwijfeld veel minder ontvangen dan de waarde die nu nog in Nyrstars boeken staat. Tegelijk blijven de schulden op zorgwekkend niveau.

De smeltactiviteiten doen het nochtans goed. En grootaandeelhouder Trafigura aast op meer aandelen, ook een goed teken. Nog positief: de zinkprijs lijkt een beetje aan de beterhand. Kortom: Nyrstar is veel gewettigde hoop en veel risico.

Dus wat te doen als aandeelhouder?

Tot voor kort leek ons het beste advies voor het volle pond in te tekenen op de kapitaalverhoging en over enkele weken, als de storm rond Nyrstar wat gaat liggen, een deel van het aandelenpakket van de hand te doen. Immers, een aandeel met een dergelijk groot risico hoeft best niet het zwaarst wegende aandeel te zijn in uw portefeuille. Dit heet voorzichtig beleggen.

De speculatietaks staat dat voorzichtig beleggen echter in de weg. Indien u intekent op de nieuwe aandelen zijn die immers aan de taks onderhevig. Als u ze binnen de zes maanden opnieuw verkoopt, betaalt u een taks van 33%.

Dus…?

7/20ste van uw pakket (35%) is niet aan de taks onderhevig, namelijk de aandelen die u vandaag bezit. Die kunt u dus wel over enkele weken of maanden verkopen zonder daarbovenop die extra wurgende taks te moeten betalen. Dat is dan ook wat ons het beste lijkt voor u als Nyrstar-aandeelhouder.*

*CORRECTIE – deze bewering klopt helaas niet (zie opmerking lezer Ruben hieronder). Ik was even vergeten dat voor de toepassing van de speculatietaks het LIFO-principe geldt (‘last in first out’). De taks wordt geheven op de laatst aangekochte aandelen. Stel dat u in januari 500 aandelen kocht en in maart nog eens 500, en u verkoopt er 750 in augustus, dan betaalt u op de winst van de 500 aandelen die u in maart kocht 33% belastingen.

In het geval van Nyrstar is het cynisch simpel. De belegger die eigenlijk niet anders kan dan intekenen op de kapitaalverhoging (anders lopen zijn verliezen te hoog op) zal wegens de taks geneigd zijn al zijn aandelen minstens zes maanden lang bij te houden. Velen zullen dus in de situatie verkeren dat ze ongewild een veel te groot pakket hebben van een hoogst risicovol aandeel als Nyrstar, omdat de regering via belastingen speculatie zou willen ontmoedigen.

Kan dit beschamend schijnheilig schouwspel eindelijk stoppen, aub?

Posted on 7 februari 2016 at 19:42

Tags: , ,

3 reacties

Comments (3)

 1. jan laenens

  7 februari 2016 at 21:48

  Straf wat sommige ceo,s zoals vorige van nyrstar,de eeuwige optimist Junck,zich kunnen permitteren…..iedereen is het erover eens dat hij vlotjes derderangsmijnen aankocht voor honderden miljoenen euro’s waarbij eigenlijk het kapitaal van de aandeelhouders vernietigd wordt o.a vorige kapitaalverhoging….hij verdiende een schamel loon van 3 miljoen euro per jaar,ja…..en nee,ik heb geen nyrstaraandelen.

 2. Ruben Pauwels

  7 februari 2016 at 22:10

  Dat klopt toch niet? Het LIFO-principe wordt toegepast bij de kleine-beleggerstaks, waardoor je sowieso de 33% zal worden aangerekend als je een deel van je aandelen snel verkoopt, of zie ik iets over het hoofd?
  De Tijd suggereerde dat het beter is om je voorkeurrechten te verkopen en daarna weer terug te kopen. Zo kan je de taks verlagen, maar dat is ook weer zo’n korte termijngedoe.
  Het wordt gewoon vloeken dat de cash naar Nyrstar moet ipv naar beter geleide bedrijven en rustig afwachten tot Port Pirie tot de winst begint bij te dragen.

 3. phuylb

  8 februari 2016 at 07:13

  Beste Ruben, u heeft helemaal gelijk. Ik blijk op zondagavond niet te willen inzien hoe pervers die speculatietaks wel is.
  Hartelijk dank voor de correctie. Ik pas het aan in de tekst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.