Nyrstar in kredietcategorie C

Het kredietwaardigheidsbureau Moodys verlaagde vanmiddag de rating van Nyrstar’s schulden van B3 naar Caa1.

Dat is een daling met slechts één verdiepinkje, maar wel een die Nyrstar overhevelt van categorie B (‘lage kwaliteit’) naar categorie C (‘zeer lage kwaliteit’).

Moody’s vertelt met die ingreep natuurlijk niets nieuws, maar maakt duidelijk dat een daling van de ratio aangepaste brutoschuld/EBITDA prioritair is en blijft. Die stond volgens Moody’s op 8 per einde juni (de brutoschuld houdt rekening met vooruitbetalingen van grondstoffentraders en bedroeg volgens Moody’s dus 1,85 miljard euro, dat is 260 miljoen meer dan eind 2017).

De analisten concluderen dat die ratio niet tegen eind dit jaar kan terugvallen tot 5 zoals eerst verhoopt, maar tot 6. Een ratio van 5 kan pas tegen eind 2019 worden behaald, aldus Moody’s. 5 is overigens nog veel…

Moody’s verwacht immers een EBITDA van 290 miljoen euro eind dit jaar, dat is 30 miljoen minder dan de voorspelling van enkele maanden geleden. De flink gezakte zinkprijs en de relatief tegenvallende verwerkingslonen zijn de hoofdoorzaak.

Nyrstar heeft tegen september volgend jaar een lening van 350 miljoen dollar te herfinancieren. Volgens Moody’s is de kans reëel dat die terugbetaling niet zal kunnen gebeuren zonder een gedeeltelijke herfinanciering.

De analisten van Moody’s klinken niet paniekerig – hun basisscenario is dat Nyrstar in 2019 een positieve vrije cashflow kan genereren.

Gezien de intussen verder gedaalde zinkprijs zijn ook wij wat voorzichtiger geworden. Wij hoopten op een positieve vrije cash flow dit jaar al (hetgeen Nyrstar op 1 augustus overigens zelf beloofde), maar mogelijk halen ze die target niet. Voorts heeft Nyrstar zodanig de perceptie tegen, dat het aandeel nog een poos onder druk kan blijven.

Allicht weten we op 30 oktober meer, bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers. Degenen die Nyrstar hebben (zoals Zanna), houden de aandelen tot dan best stevig bij, natuurlijk – de toestand is minder dramatisch dan sommige partijen (ABN Amro!) ons willen doen geloven. Degenen die een aankoop overwegen, hebben volgens ons evenwel nog tijd genoeg.

Posted on 20 september 2018 at 14:24

Tags:

1 reactie

Comments (1)

  1. Marc Slegers

    20 september 2018 at 19:04

    Winstwaarschwing na beurs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.